Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 396

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 396 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 396

1. Nasrullah Efendi, madenleri altına çevirmek ve ölümsüzlük iksirini bulmak için çeşitli tılsımlar hazırlamak peşinde koşuyor. Tılsımlar yerine çeşitli bilimsel metotlar kullanarak sabırla deneyler, araştırmalar yapan bir bilim insanını metne ekleyerek gözlemci bakış açısı ile bir paragraf oluşturunuz.

  • Cevap: Tam o sırada Tesla da kimyahaneye girdi. Doğrusu bu alan bilimsel çalışmalara da ev sahipliği yapabilecek kadar genişti. Hem Tesla, tılsım peşinde koşan tatlı kaçıkları izlemekten daima büyük bir keyif almıştı. Gece gündüz elektrik sistemini dizayn etmek ve elektriğin imkânlarıyla icatlar peşinde koşmak, bütün aklını ruhunu bu fikre vermek Tesla’nın bildiği tek yaşa m biçimiydi. İşte şimdi, bütün inancıyla kendisini sonsuz bir yaşam hayaline adayan bu adamın karşısında duruyordu. Pozitif bilimlerin sınırları dışında bir alanda gezintiye çıkmış, maceraya atılmış Nasrullah Efendi oldukça ilgisini çekiyordu.

2. Anlatıcı, hayatının sonuna kadar “Büyük îksir”i bulmaya çalışan bir simyacıyı karşımıza çıkarıyor. İnsanların bir amaç uğruna sabırla, ısrarla mücadele etmeleri ile ilgili fikirlerinizi birinci kişili anlatımla yazınız.

  • Cevap: Potansiyelimizi gerçekleştirmek için azimden faydalanabiliriz. Tutkumuzu gerçekçi bir şekilde tanımlamalıyız. Azmetmenin doğasına aykırı gibi görünse de -yanlışlar üzerinden ilerlemek yerine- gerektiği yerde pes etmeyi de bilmeliyiz. Bir hedefi gerçekleştirmek için insanın bir amacı takıntıya çevirmesi gerektiğini düşünmüyorum. Uzun süreçler içerisinde tutatarlı biçimde çalışmak başarıyı getirecektir. Azmedip başaran kimseler, kendilerine uzun vadeli hedefler belirlemiş ve onları gerçekleştirmek için sürekli çalışmışlardır. Doğal bir yeteneğe sahip olmayan kimselerin bile azmederek, sebat ederek harika işler başarabileceğini kendime hatırlatıyorum.

3. Nasrullah Efendi bugün aramızda olsaydı, pandemi döneminde sizce nasıl bir korunma yoluna giderdi? Nasrullah Efendinin Covid-19 virüsüne karşı nasıl bir tutum sergileyebileceğini kendi belirlediğiniz bir bakış açısıyla yazınız.

  • Cevap: Nasrullah Efendi eline gazeteyi aldı. Nature dergisinden alınan bilimsel makaleye isteksizce baktı. Bilimin sınırlarında gezinmek, alışkanlığı değildi. Kütüphanesini dolduran yüzlerce tılsım kitabının, dünyayı bu tehlikeli virüsten temizlemek için gerekli en büyük gücü ona sağlayabileceğini geçirdi aklından, hatta bundan emindi.(Hakim bakış açısı) Nasrullah Efendi eline gazeteyi aldı. Nature dergisinden alınan bilimsel makaleye baktı. Bilimin sınırlarında gezinmek yerine kütüphanesine yöneldi. Kütüphane yüzlerce tılsım kitabıyla doluydu. İçlerinden en çok eline aldığı, Şeyh Feyzullah Âlî Hocanın beş yüz yıl önce kaleme alınmış kitabıydı.(Gözlemci bakış açısı) Gazeteyi elime aldım. Nature dergisinde yayınlanmış bir makaleden alıntı yapılmıştı. İsteksizce göz gezdirdim. Bir kez daha bilimin, tılsımların sınırsız gücünü hafife almasına şaşarak baktım. Bilim ve tılsımlar el ele verse nice imkânların sınırları zorlanabilirdi diye bir kez daha düşündüm.(Birinci kişili anlatım)

4. Pederi Nasrullah Efendinin konağında kimyahanesi ve gece gündüz işler kimyagerleri vardı. Hazırlanış şekilleri ve bileşimleri büyük sır sayılan değerli taşlar eritilir, alaşımlar yapılır, potalara dökülürdü. Metinden alınan yukarıdaki cümlelerde anlatıcı taraflı davranmamış, ifadelerinde okuyucuyu yönlendirmemiştir. Bu cümleleri, anlatıcıyı taraflı bir kimliğe büründürerek kahramanı onaylayan ve onaylamayan iki farklı öznellikle yeniden oluşturunuz.

  • Cevap:

Onaylayan öznellik: “Pederi Nasrullah Efendi konağında şifa merkezi bir kimyahanesi ve hastalıklara çare bulabilmek için ömrünü adayan güzel yürekli, gece gündüz işler kimyagerleri vardı. Hazırlanış şekilleri ve bileşimleri büyük sır sayılan değerli taşlar eritilir; hayranlık uyandıracak bir inançla alaşımlar yapılır, potalara dökülürdü.”
Onaylamayan öznellik: “Pederi Nasrullah Efendinin konağında kimyahanesi ve delice tutukusunu gerçekleştirmek için en az kendisi kadar çılgın, gece gündüz işler kimyagerleri vardı. Bir kendinden geçiş hâliyle, akıl dışı bir inançla, hazırlanış şekilleri ve bileşimleri büyük sır sayılan değerli taşlar eritilir; yaşamı boş bir heves uğruna aptalca harcadığını göremeyen kimyagerleri tarafından alaşımlar yapılır, potalara dökülürdü.”

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 396 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!