Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 274

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 274 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 274

Şooruk Han, kızı Akılay’ın uyarılarına kulak asmamış ve Kızım, evladım, gençsin, daha çocuksun. Bana akıl öğretme. Falcı mı oldun? Şaman mı oldun? diyerek onu terslemiş ancak Şooruk Han’ın Manas’la yaptığı savaşın sonunda Akılay haklı çıkmıştır.

a) İnsan ilişkilerinde benzerlerine sıkça rastlanan bu durumla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Muhtemel cevaplar şunlardır: Bir insan; ilerlemiş yaşına, hayat tecrübesine, bulunduğu konuma ve sahip olduğu maddi güce rağmen isabetli kararlar alamayabilir. Daha genç ve deneyimsiz biri aklını daha iyi kullanarak doğru tercihler ortaya koyabilir. Bu nedenle onların görüşleri de dikkate alınmalıdır.

Öğüt dinlemeyen biri ancak başına bir felaket gelince akıllanır. Başarıya ulaşmak için doğru bir hedef belirlenmeli, uygun stratejiler geliştirilmeli ve hayatın gerçeklikleri göz ardı edilmemelidir.

b) Akıl yaşta değil baştadır. ve Akıl, akıldan üstündür. atasözleri ile yukarıda anlatılan olay arasında bir bağlantı görüyor musunuz? Görüşlerinizi gerekçesiyle yazınız.

  • Cevap: Olayla atasözleri arasında bağlantı görüyorum. Çünkü olayın sonunda Akılay’ın öneri ve uyarılarının babasının düşüncelerinden isabetli olduğu görülmüştür. Bu durum aklı iyi kullanmakta yaşın bazen önemli olmadığını gösterir. Kimi zaman yaştan daha önemli olarak olgunluk, olaylara bakış açısında isabetli olma, anlayıp dinleyerek fikir ve strateji geliştirme becerisi vs. ön plana çıkabilir.

3. Şooruk Han, başlangıçta Kırgızları küçümsemiş, mallarını yağmalamış ve savaşarak onları yok etmeyi aklından geçirmiştir. Manas ise esir hâlde karşısına gelen Şooruk’a ve yanındakilere saygı göstermiş, onları küçük düşürmemiştir. Manas’ın yerinde olsaydınız sizin tavrınız nasıl olurdu?

  • Cevap: Muhtemel cevaplar şunlardır: Manas gibi davranırdım. Çünkü olgun insan, iç çatışmalarından başarıyla kurtulmuş, bağışlayıcılık meziyetine sahip olan, erdemli kişidir. Şooruk Han gibi içinde olumsuz düşünceler besleyen kişilere ibret olması ve onun insanlara karşı yaptığı kötülüğün karşılıksız kalmaması için onu en sert biçimde cezalandırırdım

4. Metnin genelinde hangi insani özellikler arasında çatışma yaşandığı söylenebilir? Belirtiniz.

  • Cevap: Gurur-tevazu/yüce gönüllülük, açgözlülük-kanaat, bencillik- akıl, hilekârlık-zekâ, kıymet bilmeme-vefa vs.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 274 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!