Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 259

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 259 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 259

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Çeç Dağı

Çeç kelimesinin ne manaya geldiğini belki hepimiz bilmeyiz; ama “Arpa, buğday çeç olur / Güzeller güleç olur.” türküsünü dinlemeyenimiz yok gibidir.
Çeç kelimesinin en güzel manası, ona en yakışanı, bence şu olabilir: Çiftçinin kavurucu yaz güneşinin altında, alnından damlayan ter daneleri.
Nevşehir’in Avanos ilçesinde, halkın Çeç Dağı adını verdiği bir tepe vardır. Bunun üzeri, anlattıklarına göre bir masa üzeri kadar düzdür. “Hiç, üzeri düz olan dağ da olur muymuş?” demeyiniz. Elbette olur. Hem, hikâyesi bu oluşu ne güzel anlatıyor.
Vaktiyle çiftçinin biri ekinlerini harmanladıktan sonra kurttan kuştan, hırsızlardan korumak için büyük bir yığın hâline getirir. Kendisi de başında beklemeye başlar. Mal bu, “canın yongası” demişler.
Ama herkesin öyle çok malı yok ki saklasın. Fakiri var, yoksulu var.
Bir gün biri çıkar gelir çiftçinin karşısına. Fakirdir, yoksuldur. Biraz buğday ister çiftçiden. Belki o koca yığından alındığı belli olmayacak kadar az bir buğday… Ama çiftçi hiç oralı olmaz. Üstelik fakir köylüsünü bir güzelce de azarlar, sonra da kovar.
Fakirin dili yok ki bir şeyler söylesin, taş yürekli kalbi yok ki kötü laflar etsin. Dediği sadece “Allah, seni de buğdayını da taş yapsın!”
Bugün Çeç Dağı adı verilen burada, dikkatlice bakılırsa, ayrıca insana, orağa, yabaya benzer taş parçalarının olduğu görülür. Merhametsiz çiftçi bütün varlığı ile birlikte taş olmuştur.
Saim Sakaoğlu, 101 Anadolu Efsanesi
Kelime Dağarcığı:
çeç: Tahıl yığını. dane: Kuş yemi.
Çeç Dağı efsanesinde anlatılan olayın ortaya çıktığı dönemin sosyal yaşantısı ile ilgili neler söylenebilir?

  • Cevap: Henüz sözlü kültür vardır. Muhtemeldir ki yaşam tarım ve hayvancılığa dayalıdır. İyilik ve yardımlaşma halk arasında çok önemsenmekte ancak zaman zaman insanlar birbirine hatta fakirlere bile yardım etmeyi unutmaktadır. Böyle bir ortamda iyilik isteyen birine yardımda bulunulmamış olması hatta azarlanıp kovulmuş olması taş kesilmeyi gerektiren bir durumdur. Bu durum halk arasında ibretlik bir sonla değer bulmuştur.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 259 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!