Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 172

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 172 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 172

bilir kardeşim o haksız yediği tokatın hakkını benden nasıl çıkaracaktı? Pervin’i uyandırdım.
“Ben Haşanın yanına gideceğim” dedim.
“Niçin?”
“Babama bir şey söyleyeceğim.”
“Ne söyleyeceksin?”
“Kaşağıyı ben kırmıştım, onu söyleyeceğim.”
“Hangi kaşağıyı?”
“Geçen seneki… Hani babamın Hasan’a darıldığı…”
(…)
Sabaha kadar yine gözlerimi kapayamadım. Hava henüz ağarırken Pervin’i uyandırdım. Kalktık. Ben içimdeki zehirden azabı boşaltmak için acele ediyordum. Fakat heyhat, zavallı masum kardeşim o gece ölmüştü. Sofada çiftlik imamıyla Dadaruh’u ağlarken gördük. Babamın dışarı çıkmasını bekliyorlardı!
Ömer Seyfettin, Bütün Hikâyeleri

1. Yazarla ilgili psikolojik gerçeklere yazarın eserinden yola çıkarak ulaşılabilir mi? Metinden hareketle görüşlerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Eserlerinde yazarların kendilerinden izler bulmak mümkündür. Ele aldığı karakterle ilgili benzer özellikler taşıdığı söylenebilir. Yazar bir şekilde yaşadığı ya da hissettiği noktaları yazıya döker.

2. Ahırın avlusunda oynarken aşağıdaki, gümüş söğütler altında görünmeyen derenin hazin şırıltısını işitirdik. Evimiz, iç çitin büyük kestane ağaçları arkasında kaybolmuş gibiydi. cümlelerinde de görüldüğü gibi hikâye, kahraman bakış açısıyla anlatılmış ve kahramanın adı hiç verilmemiştir. Bu bilgi ve metinde kahramanın adının hiç geçmemesi size Ömer Seyfettin’in hikâyenin başkahramanı olduğunu düşündürdü mü? Görüşlerinizi gerekçeleriyle birlikte ifade ediniz.

  • Cevap: Yazarın ağzından anlatılması, başkahramanın adının hiç geçmemesi hikâyedeki başkahramanın yazarın bizzat kendisi olduğunu düşündürmektedir. Yine de buna kesin gözüyle bakılamaz, bu durum yoruma açıktır.

3. Okuduğunuz metinden alınan Sabaha kadar yine gözlerimi kapayamadım. Hava henüz ağarırken Pervin’i uyandırdım. Kalktık. Ben içimdeki zehirden azabı boşaltmak için acele ediyordum. Fakat heyhat, zavallı masum kardeşim o gece ölmüştü. cümleleri olay kahramanının nasıl bir duygu durumu içinde olduğunu göstermektedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Kahramanımız büyük bir pişmanlık yaşamaktadır. Bir an önce hatasını telafi etmek ister ama ne yazık ki bu konuda geç kalmıştır. Pişmanlık ve hayal kırıklığı, yaşadığı duygu durumlarıdır.

4. Bu hikâye günlük hayatta yaşanabilecek bir gerçekliğe sahip midir? Gerçeklik özelliklerini yaşantınızdan örnekleyerek açıklayınız.

  • Cevap: Hikâye günlük hayatta yaşanabilecek bütün gerçekliklere sahiptir. Başkasına yüklenen bir hata, bu hatanın kötü sonuçlanması sonucunda duyulan pişmanlık ve telafi edilemezse büyük hayal kırıklıkları meydana gelir. Bunlar hemen her insanın yaşamında olabilecek gerçeklerdir. Aile, kardeş ve arkadaş ortamında kısaca hayatın her noktasında ne yazık ki yaşanmaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 172 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!