Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 128

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 128 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 128

Nuh Tufanına benzeyen bu ani olay karşısında şaşırıp kaldım ve gökyüzünde aniden beliren ve başlayan bu güçlü savaşın yeryüzüne yağdırdığı tanelerden siper almak için hemen bir mağazaya daldım. Lakin mağazanın kar tanelerinden kıraathaneye kıraathanenin bir tarafında bulunan büyük saate bakarak güneşin batışına iki saat kalmış olduğunu görünce ve gideceğim doğuşuna
mahalli düşündükçe bayağı telaşlandım.

1. Metinden alınan bu parçada altı çizili kelimelerin yerine altlarında yazılan kelimelerin olduğunu düşününüz. Buna göre metnin ilk paragrafında nelerin değişebileceğini gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap:

tanelerden : kar tanelerinden
mağazaya : kıraathaneye mağazanın: kıraathanenin batışına : doğuşuna
İlk paragraftaki “Fransız” kelimesi “Türk”, mekân olarak alınan “Paris” de “İstanbul” veya “Anadolu’nın herhangi bir köşesi”yle değiştirilirdi. Çünkü paragrafta değiştirilen kelimelerde “mağaza” yerine “kıraathanenin” seçilmesi bize olayların Avrupa’da değil İstanbul’da veya Anadolu’nun bir köşesinde geçtiğine dair ipuçları veriyor. Ayrıca yağmur yerine kar tanelerinin olması da birinci paragraftaki “Yağmur boşandı.” kelime grubunun yerine “Kar yağdı.” gibi bir ifadenin gelmesi gerektiğini gösteriyor.

2. Gece ise tam ayın on beşinci gecesi olduğundan, dolunayın gündüzün güneşine bedel ışığıyla gecenin gündüzden hiçbir farkı kalmamış, özellikle dolunayın, uzaktan akmakta olan Sen Nehrine yansıyan gümüşi parlaklığı, gün ışığı kadar nazlı olmayıp da âleme görüldüğünde kendisini doya doya seyretmekten men etmesi, gündüze nispetle başkaca bir meziyet kazandırıyordu.

a) Metinden alınan bu parçadan hareketle yazarın geceyi bu şekilde anlatmaktaki amacı ne olabilir?

  • Cevap: Zamanı kendi ruh hâlini de içinde eriterek anlatmak, okuyucunun gözü önünde anlatımı canlandırıp somutlaştırmak. Bu şekilde anlatımın daha canlı ve hareketli bir hâle gelmesini sağlamak.

b) Zamanı, mekânı vb. ayrıntılarıyla ve somutlaştırarak anlatabilen Ahmet Mithat’ın bu anlatım özelliğinin, gündelik yaşamda ona kolaylıklar sağladığını düşünüyor musunuz? Niçin?

  • Cevap: Ona kolaylık sağladığını düşünüyorum. Çünkü kendini ifade etmesi gereken durumlarda karşı tarafı ikna etmesi daha kolay olur. İfadelerinde ayrıntı kullandığı için çoğu zaman anlatacaklarını eksiksiz ve yanlış anlamaya mahal vermeyecek şekilde anlatabilir. Bu da insanlar arasındaki iletişimini kolaylaştırır. Ona kolaylık sağlamadığını düşünüyorum. Çünkü anlatacaklarını ayrıntılı ve uzun uzadıya anlatması insanları sıkabilir. Bu şekilde anlatacaklarını uzun cümleler hâlinde vermesi onun anlaşılmasını da zorlaştırabilir.

3. Sizce bir yazarın ruh hâli, metnin içindeki zaman, mekân veya olaya her zaman yansır mı? Niçin?

  • Cevap: Evet, her zaman yansır. Çünkü yazarlar bence eserlerinde hep kendilerini anlatırlar. O yüzden yazarın ruh hâli ile kurguladığı zaman, mekân ve olay arasında bir ilişki olmak zorundadır. Hayır, bence her zaman yansımaz. Çünkü bence yazarlar her zaman kendi ruh hâllerinden yola çıkarak eserlerini kurgulamazlar. Onların empati kurma yetenekleri çok geliştiği için içinde bulunduğu ruh hâlinden çok farklı bir zaman, mekân ve olayla karşımıza çıkabilirler.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 128 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!