Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 118

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 118 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 118

(…)
Nihayet son sefer hazırlandı. Değirmenin önünde selametlenirlerken yeni doğan güneş bu küçük kafilenin kaldırdığı tozları parlatıyor, yaldızlı bir bulut içinde yokuşa tırmanan köylüler geride kalanlara sanki yükseliyor, göklere kalkıyor gibi görünüyordu.
Boz eşek bir daha dönmedi.
(…)

Refik Halid KARAY, Memleket Hikâyeleri

1. O zaman muhtar Hüsmen köylülerden ikram kimin sırası ise ona haber gönderir, kendisi de, ocağında, yaz kış, sönmemecesine çıra kütükleri alevlenen misafir odasına yolcuyu yerleştirirdi. Metinden alınan bu ifadede de görüldüğü gibi Anadoluda yolcuları misafir etmek geleneklerimiz arasındadır. Türkçede “Tanrı misafiri” sözüyle ifade edilen bu gelenek sizce neden yaşatılmalıdır? Bu geleneğin hikâyede yaşanan olaylara katkısını da göz önünde bulundurarak düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Çünkü zorda kalana, dara düşene yardımcı olmak kültürümüzdeki dayanışmanın en güzel örneklerindendir. Almaktan çok vermek, konukseverlik, iyilikseverlik kültürümüzün önemli özelliklerindendir. Hikâyede ise yaşanan tüm olaylar bu geleneğin uygulanması ile ortaya çıkmıştır. Yani hasta olan yolcu, misafir edilmiş ve neticede vefat etmiştir. Bu gelenek olmasaydı hikâyedeki olaylar hatta böyle bir hikâye bile olmayacaktı.

2. Köy, dünya ahvalini bu gelip geçici, cahil insanların getirdikleri yalan yanlış haberlerle öğrenirdi. cümlesi “Köy, dünya ahvalini bu gelip geçici, eğitimli insanların getirdikleri doğru ve gerçek haberlerle öğrenirdi.” şeklinde yazılsaydı metnin olay örgüsünde bir değişiklik olur muydu? Niçin?

  • Cevap: Evet, değişiklik olurdu. Köylüler, gelen insanları örnek alırlar dolayısıyla bakış açısı genişler, kendilerini yetiştirmek için çaba gösterirlerdi. Eğitimli insanlar oldukları için de kadıya danışma gereği duymazlardı ve bir şekilde soruna çözüm bulurlardı. Böylelikle hikâyenin olay örgüsü değişirdi. Hayır, değişiklik olmazdı. Köylüler “Bizi ilgilendirmiyor, kadı ilgilensin.” diyerek sorumluluktan kaçardı. Böylelikle hikâye aynı olay örgüsüyle karşımıza çıkardı.

3. Vakfetmek, mal ve mülkünü satılmamak şartıyla bir hayır kurumuna veya işine bağışlamaktır. Size bir yetki verilmiş olsaydı hikâyedeki olaydan yola çıkarak vakfedilen bir yeri, toplumun yararı için nasıl kullanırdınız? Niçin?

  • Cevap: Vakfedilen yere kütüphane yaptırırdım. Bu kütüphane son derece modern olurdu. İnsanların her konuda yazılan bu kitaplara kolaylıkla ulaşmalarını sağlardım. Gerekirse kitaba ihtiyacı olan kimselere bu kitapları posta yoluyla da gönderirdim. Bunun sebebi ise insanların kitaba ulaşarak doğru bilgiye kavuşmalarını sağlamak, cehalet denen karanlığa bir mum yakarak insanların aydınlıkla buluşmalarında bir nebze de olsa pay sahibi olmaktır. Farklı olarak bir yetiştirme yurdu açar, burada bakıma muhtaç, öksüz ve yetim çocukların kalmalarını sağlardım. Çünkü ailelerini kaybeden çocukların sayısı bir hayli çoktur. Aynı zamanda onların eğitim hayatına da elimden geldiğince katkıda bulunurdum.

4. Hikâyeyi, yaşanan olaylarla ilişkilendirerek iki farklı şekilde bitiriniz.

  • Cevap:

a) Hüsmen Hoca, ölen yolcunun kim olduğunu çevreden sorup soruşturdu. Onun akrabalarına ulaşmaya çalışıyordu. Buldu da. Uzak köylerden birinde onu tanıyan biri çıktı. Yolcu, tek yaşayan bir insanmış. Yalnız uzaktan bir akrabası varmış. O da yan köyde oturan babasının bir akrabasıymış. Bunu duyan Hüsmen Hoca yolcunun bu uzaktan akrabasının köyüne doğru yola çıktı. Yanında yolcudan kalan boz eşek ve 8 altın lirasıyla gönlüne adeta bir ferahlık gelmişti.

b) Hüsmen Hoca, boz eşek ve 8 altın lirayı kadıya bırakarak köyüne döndü. Gönlü rahattı çünkü kadı dürüst ve sözüne güvenilen biriydi. Yolcunun bu isteğini mutlaka bir şekilde yerine getirirdi.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 118 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!