Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 51

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 51 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 51

Metinlerden ve görselden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Anadolu’da Osmanlı İmajı

Ankara Savaşından önce Yıldırım Bayezid’in Anadolu beyliklerinin çoğunu ele geçirip topraklarını Osmanlı Devleti’ne katması, doğuda sınırlarını Fırat’a kadar genişletmesi eski Türk aristokrat ve bey sülalelerinin Osmanlı’yı bir düşman ve saldırgan olarak algılamalarına zemin yaratmıştı.

Devrin tarihî kaynakları Ankara Savaşı’nı anlatırken sadece hâkim sülalelerin ve yüksek tabaka temsilcilerinin Timur’un safına geçtiğini söylemiyor, sıradan askerlerin bile kendi beylerini destekleyip Osmanlı’ya karşı tavır gösterdiklerini yazıyor. Osmanlı tarihçisi Neşri, eserinde savaş başlarken önce Tatarlar Taherten Bey’i gördükte ki, “kendü begleri oğludur Tahertene döndüler ve Germiyan oğlu leşkeri (askeri) dahi Germiyan oğlına döndi, her vilayetün leşkeri kendü beglerine döndüler ki, kaçub begler Timur’a gelmişlerdi.” demektedir.
Mustafayef, Ş. (2014). Anadolu’da Osmanlı İmajı ve
Ankara Savaşı. 1402 Ankara Savaşı Uluslararası Kongresi Bildiri Kitabı, s. 435-443. https://www.academia.
edu/35623506/ (Düzenlenmiştir.)
Arap Kaynaklarına Göre Ankara Savaşı
Arap kaynakları Ankara Savaşı’nın sebebini Timur’un düşmanları olan Kara Yusuf ile Ahmed Celayir’in Anadolu’ya gelerek Bayezide sığınmaları, Timur’un Osmanlı sultanından bu kişilerin öldürülmelerini veya teslim edilmelerini istemesi ve Bayezid’in bu isteği reddederek onları koruması olarak göstermektedir. Tarihçi îbn Arabşah (öl. 1450) ise bu kaynaklarının aksine Timur’un sahip olduğu hâkimiyet anlayışının gereği olarak Anadolu üzerindeki emelleri için Kara Yusuf ve Ahmed Celayir’i bahane ettiğini açıkça ifade etmektedir. Bu iki hükümdar Bayezid’e sığınmamış olsalardı da Timur kesinlikle başka bir bahane ile Anadolu’ya girecekti. Memlük tarihçisi îbn Hacere göreyse Mısır Memluk Sultanı Berkuk, ülkesi ve kendisi için Bayezid’den gelebilecek bir tehlikeden endişe duymakta ve bu endişesini “Timur’dan korkmuyorum çünkü herkes Timur’a karşı bana yardım eder. Ama şu Osmanoğlu’ndan çok korkuyorum.” şeklinde ifade ettiğini aktarır.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 51 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!