Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 113

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 113 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 113

Aşağıda verilen metinlerden yola çıkarak soruları cevaplayınız.

Osmanlı Devletinin cihan hâkimiyeti ve gücünün sembolü olarak kabul edilen Topkapı Sarayı, 1465-1478 yılları arasında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış; Birun, Enderun ve Harem olmak üzere üç ana bölümden meydana gelmiştir.

Enderun: Mülkî ve askeri alanda yüksek dereceli devlet memuru yetiştirilmesi amacıyla açılan yüksek eğitim kurumuydu. İlk zamanlar bu okula devşirilen gayrimüslim çocuklar alınırken, zamanla Türk çocukları da alınmaya başlamıştır. Sultan II. Murat Döneminde kurulan ve Fatih Döneminde teşkilatlandırılan bu okullarda eğitim öğretim XIX. yüzyıla kadar devam etmiştir. Askeri ve sivil yöneticiler bu okullarda yetiştirilmiş, yetenekli olanlar iyi bir eğitimden geçirilerek devlete kazandırılmıştır. Bu okulların amacı nitelikli ve güvenilir devlet adamları yetiştirmekti. Enderun Mektebinde medreselerden farklı olarak asker ve yöneticilerin bilmesi gereken dersler yer alırdı. Harita yapımı, muharebe sanatı ve siyaset, bu dersler arasında yer alırdı. Enderun öğren cileri bedensel gelişimlerini sağlamak amacıyla ata binme ve cirit atma gibi çeşitli spor dallarıyla da uğraşırlardı. Enderun bölümü yabancı ziyaretine kapalıydı.

Harem: Padişahın özel dairesinin bulunduğu; hanımları, çocukları ve cariyelerinin yaşadığı harem, harem ağası tarafından yönetilirdi. Kendine has bir teşkilâtı ve görevlileri bulunan haremde, tıpkı Enderun’a benzeyen bir eğitim sistemi vardı. Hareme giren kadınlara dönemin en iyi hocaları tarafından ders verilir, kadınlar sıkı bir disiplin altında eğitim görürdü. Burada eğitim gören kadınlara öncelikle Türkçe ve İslamiyet öğretilir, Türk-İslam âdet ve adabını öğrenen kadınlar; dikiş-nakış, musiki, hikâye anlatma ve şiir dalında ustalaşırlardı. Haremdeki kadınlar İmparatorluğun farkı bölgelerindeki yönetici sınıflarıyla evlenebilirlerdi. Haremde ayrıca şehzadelerin eğitim gördüğü Şehzadegân Mektebi vardı. Şehzadeler belli bir eğitimden sonra on ilâ on beş yaşları arasında lalalarıyla birlikte sancağa çıkarılırdı.

Birun: Osmanlı Sarayı’nın (Topkapı Sarayı) birinci ve ikinci yer denilen meydanlarındaki mües- seseleri ifade eden birimin adıdır. Divanın toplandığı kubbe altı denilen yer de burada bulunurdu.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 113 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!