Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 68 Cevabı

“10. Sınıf MEB Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 98 Cevabı ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf MEB Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 68 Cevabı

1. Peygamberimizin namaz ve oruç ibadetleriyle ilgili üçer hadis-i şerifini bulup defterinize yazınız.

  • Cevap:

Namaz ibadeti ile ilgili hadisler
“Muhakkak ki sizden birisi namaz kılarken (aslında) rabbine dua ve niyazda bulunur. Onunla konuşur…”(Buhârî, Salât, 36.)
“Kulun Rabbine en yakın olduğu hal secdede olduğu haldir…” (Müslim, Salât, 215.)
“İslâm beş temel üzerine bina edilmiştir: Allah’tan başka ilâh olmadığına veMuhammed’in Allah’ın Resulü olduğuna şahitlik etmek. Namazı dosdoğru kılmak, zekâtı hakkıyla vermek, Allah’ın evi Kâbe’yi haccetmek ve Ramazan orucunu tutmaktır.” (Buhârî, Îmân, 1.) “… Namaz gözümün nurudur.” (Nesâî, İşaretu’n-Nisâ, 1.)

Oruç ibadeti ile ilgili hadisler
“Allah’ım! Recep ve şaban aylarını hakkımızda mübarek eyle, bizi ramazan ayına ulaştır!” (Taberânî, Mu’cemu’l Evsat, C 4, s. 189) “Ramazan ayı size bereketiyle geldi. Allah o ayda sizi zengin kılar. Bundan dolayı size rahmet indirir, hataları yok eder, o ayda duaları kabul eder…” (Heysemi, Mecma’uz-Zevaid, C 3, s. 344.) “Yalanı ve cehaleti bırakmayanın (oruç için) yemeyi içmeyi terk etmesine gerek yoktur.” (İbn Mâce, Sıyam, 21.)

2. Peygamber Efendimizin çokça yaptığı bir duayı öğrenerek arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

Allah’ım! Acizlikten, tembellikten, korkaklıktan, cimrilikten, yaşlılıktan, katı kalplilikten, gafletten, düşkünlükten, zilletten ve meskenetten kuşkusuz sana sığınırım. Fakirlikten, küfürden, fasıklıktan, ayrılık ve ihtilaftan, nifaktan, gösterişten ve riyadan sana sığınırım. Sağırlıktan, dilsizlikten, delilikten, cüzamdan, alaca hastalığından ve kötü hastalıklardan sana sığınırım.”

“Allah’ım! Faydasız ilimden, ürpermeyen kalpten, işitilmeyen duadan, doymayan nefisten ve açlıktan kuşkusuz sana sığınırım. Çünkü açlık ne kötü yoldaştır. Hıyanetten de sana sığınırım, çünkü o ne kötü arkadaştır. Tembellikten, cimrilikten, korkaklıktan, yaşlılıktan, ömrün en kötü çağına ulaşmaktan, Deccal’ın fitnesinden, kabir azabından, hayat ve ölümün fitnesinden kuşkusuz sana sığınırım. Allah’ım! Kuşkusuz biz senden yolunda inleyen, ürperen ve tövbe eden kalpler istiyoruz. Allah’ım! Kuşkusuz biz senden kesin bağışlamanı, emrinin kurtarıcılarını, her günahtan selamet her iyiliği elde etme, cenneti kazanma ve cehennemden kurtuluş istiyoruz.”

“Allah’ım! Kuşkusuz ben tembellikten, yaşlılıktan, günah işlemekten, borçlanmaktan, kabir fitnesinden ve azabından, cehennem fitnesi ve azabından, zenginliğin fitnesinin şerrinden sana sığınırım. Fakirliğin fitnesinden kuşkusuz sana sığınırım. Mesih Deccal’ın fitnesinden kuşkusuz sana sığınırım. Allah’ım! Hatalarımı suyla, karla, doluyla benden temizleyip uzaklaştır ve kalbimi beyaz elbisenin kirden temizlenip arındırıldığı gibi hatalardan arındır ve hatalarımı benden doğuyla batının arasını uzaklaştırdığın gibi uzaklaştır.”

“Allah’ım! Verdiğin nimetin zeval bulmasından, bahşettiğin sağlık ve afiyetin sırt çevirmesinden, aniden vereceğin cezadan ve her çeşit gazabından kuşkusuz sana sığınırım.”

3. Peygamberimizin hayatında katıldığı gazvelerden birini araştırınız.

  • Cevap: Slam tarihçilerine göre Hz. Peygamber (asm)’in emir ve kumandasında yirmi yedi gazve gerçekleşmiştir. Bu gazveler şunlardır: Ebvâ, Buvât, Bedru’l-ûlâ-Sefevân, Zü’l-Uşeyre, Bedir, Benî Kaynukâ’, Sevîk, Karkaratülküdr, Gatafân, Benî Süleym, Uhud, Hamrâülesed, Benî Nadîr, Bedru’l-Mev’id, Zâtü’r-Rikâ’, Dûmetülcendel, Müreysî’ (Beni’l-Mustalik), Hendek, Benî Kurayza, Benî Lihyân, Gâbe, Hudeybiye, Hayber, Mekke’nin Fethi, Huneyn, Taif ve Tebük’tür. Bu gazvelerden sadece dokuzunda çarpışma meydana gelmiştir.

Ebva Gazvesi: Ebva gazvesi, “Veddan gazvesi” olarak da bilinmektedir. Hz. Resul-ü Ekrem’in (s.a.a) müşriklere karşı yaptığı ilk gazvedir ve Hicri-kameri ikinci yılda meydana gelmiştir. Bazıları bu gazvenin hicretin ikinci yılının sefer ayında (hicretin on birinci ayı) gerçekleştiğini ve bazıları da bu gazvenin Medine’de on iki ay ikamet ettikten sonra, vuku bulduğunu yazmışlardır.

Hz. Peygamber (s.a.a) Sa’d b. Ubade’yi kendi yerine vekil bırakarak, Muhacirlerden 60 atlı ile birlikte Kureyş kervanının ve Ben-i Damre b. Kenane gibi bölge kabilelerinin üzerine gitmek için Medine’den ayrıldı. Ensar’dan hiç kimse bu gazveye katılmadı. Bu günde İslamordusunun sancağı Hamza b. Abdulmuttalib’in elindeydi.

Hz. Resulullah (s.a.a) Ebva bölgesine ulaştığında Kureyşlilerden bir eser yoktu. İslam ordusu Ebva bölgesinde konaklarken, Ben-i Damre kabilesi sulh ve barış anlaşması için Allah Resulünün (s.a.a) huzuruna geldi ve kabilenin reisi olan Mahşi b. Amr Müslümanlarla barış anlaşması imzaladı.

Anlaşmanın İçeriği: Bu anlaşmada şunlar kararlaştırıldı:

1. Onlar Allah Resulüne (s.a.a) ve Allah Resulü de (s.a.a) onlara karşı toplanmayacak.
2. Bu maksatla (saldırı ve hücum) hiç bir düşmana yardımda bulunmayacaklar.

Bu gazve için on beş gündür Medine’den uzak kalan Hz. Resul-ü Ekrem (s.a.a), anlaşmanın yazılmasının ardından tekrar Medine’ye döndü.

4. Adı, adalet ile özdeşleşmiş olan Hz. Ömer’in (r.a.) adaletine bir örnek bulunuz.

  • Cevap:  Hazreti Ömer (r.a.) halife olduğu zamanda, 400 dirhem paraya ihtiyacı olmuş  ve bu parayı da Abdurrahman b. Avf hazretlerinden istemişti. Abdurrahman b. Avf hazretleri, Hazreti Ömer’e, şu telkinde bulundu: — Ya Ömer! Parayı benden mi istiyorsun? Halbuki Beyt’ül Mal senin elinin altındadır. Parayı oradan al, sonra iade edersin.Hazreti Ömer, Abdurrahman b. Avf hazretlerine şöyle cevap verdi: — Ya Abdurrahman! Parayı senden istiyorum. Çünkü  borcu ödeyememe gibi bir durumda seninle helalleşmek kolay olur. Ya mirasımdan bir miktar ayırırım, veya helalleşiriz. Ama ben,  devlet hazinesinden alırsam, bütün Müslümanlarla helalleşmek lazım gelir ki, bu da mümkün olmaz. O zaman, ne benim malım onu ödemeye yeter, ne de amellerim  ahirette beni kurtarabilir. Bu kadar ağır bir yükün altına giremem  ya Abdurrahman!

10. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 68 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!