Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

10. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 102

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 102 Cevapları Pasifik Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 102

A. Aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Yarısına kadar su bulunan iki bardaktan birine bir küp şeker, diğerine bir küp buz atılıyor. 20 dakika sonra buz ve şeker gözden kayboluyor. İki bardak da bu durumda çözelti içerir mi? Yanıtınıza kanıt olarak neler sunarsınız?

  • Cevap: Deney sonucunda elde ettiğiniz gözlem sonuçlarınızı yazınız.

2. Bir arkadaşınız “çözücü” ve “çözünen” kavramlarını birbirine karıştırmaktadır. Bu kavramların farkını ona nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: Kısaca, çözünen bir madde içinde en küçük parçacıklarına ayrılan maddedir. Çözücü ise çözünen maddeyi içine alan sıvı maddedir. Çözelti, çözünen maddenin ve çözücü maddenin bir arada bulunduğu halidir.

3. Bir öğrenci, buzdolabının buzluğuna bir şişe su ve bir şişe maden suyu koyuyor. Bir süre sonra bu içeceklere baktığında suyun donmaya başladığını ancak maden suyunun donmadığını gözlemliyor. Aynı süre içerisinde su donduğu hâlde maden suyu neden donmamıştır? Açıklayınız.

  • Cevap:

4. Bir arkadaşınız tuz ile buzu karıştırıp buzluğa koyuyor. Daha sonra bu karışımı alıp bunun içinde bir bardak suyu dondurabileceğini iddia ediyor. Bunu başarabilir mi? Neden?

  • Cevap: Hayır başaramaz, tuz buzu eritir.

5. Kışın bazı illerde kar yağdıktan sonra yollarda buzlanmayı önlemek için yola tuz serpilir. Sizce bu işlem Ankara’da işe yaradığı kadar Sibirya’da da yarar mı? Neden? (Sibirya’nın kış mevsiminde ortalama sıcaklığı -23°C’tur.)

  • Cevap: Hayır işe yaramaz, çünkü -23°C sıcaklıkta bu işlem olmaz.

6. 6 g tuzun, 54 g suda çözünmesiyle hazırlanan çözeltide;

a) Çözünen kütlesi kaç gramdır?

  • Cevap: 6

b) Çözücü kütlesi kaç gramdır?

  • Cevap: 54 g

c) Çözelti kütlesi kaç gramdır?

  • Cevap: 60 g

ç) Çözeltinin kütlece yüzde derişimi nedir?

  • Cevap: %10

d) Çözeltiye 40 g daha su eklenirse çözelti derişimi ne olur? Bu çözelti başlangıçta hazırlanan çözeltiye göre seyreltik mi yoksa derişik midir? Neden?

  • Cevap: %6 seyreltiktir. Çünkü daha az çözünen madde içerir.

7. Size verilen bir karışımın homojen mi heterojen mi olduğunu anlamak için ne yaparsınız? (Bilmediğiniz maddelerin tadına bakmak, onları koklamak ve onlara dokunmak son derece tehlikeli olabilir. Soruyu bunları yapamayacağınızı dikkate alarak yanıtlayınız.)

  • Cevap: Birden fazla madde bir araya geldiğinde tanecikler karışımın her tarafına eşit olarak yayıldıysa buna homojen karışım denir. Birden fazla madde bir araya geldiğinde tanecikler karışımın her tarafına eşit olarak yayılmıyorsa buna heterojen karışım denir.

8. Şeker gibi moleküler bir maddenin suda çözünmesinde moleküler boyutta neler olur? Bunun iyonik bir katının – örneğin, sodyum klorürün – çözünmesinden farkı nedir?

  • Cevap:

9. İyonik bir bileşik suda çözünürken yağda neden çözünmez?

  • Cevap: Su ve iyonik bileşik temas ettiğinde su molekülleri kristal örgüyü oluşturan iyonların etrafını sararak iyonlarla etkileşime geçer. Su molekülünde yer alan pozitif yüklü hidrojenler negatif iyonlarla, negatif yükü oksijenler pozitif iyonlarla etkileşime geçer.

10. Koligatif özellikler nedir? Örnek vererek açıklayınız.

  • Cevap: Koligatif özellikler maddenin yapısı ve kimyasal özelliğine baglı olmayan özelliklerdir. Koligatif özellikler maddenin sadece molekül sayısına bağlıdır. Koligatif özelikler; buhar basıncı alçalması, donma noktası alçalması, kaynama noktası yükselmesi, ozmotik basınç olmak üzere 4 e ayrılır.

11. “İnsan sağlığı için, solunan havada karbon monoksit (CO) düzeyi 50 ppm’i geçmemelidir.” ifadesini bu konuda bilgisi olmayan birisine nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: Belli bir seviyenin üstüne çıkan CO gazı zehirlenmeye neden olur.

12. Tanecik boyutuna göre karışımlar nasıl sınıflandırılır?

  • Cevap: Tanecik boyutu, oluşan karışımın homojen mi yoksa heterojen mi olduğunu belirleyebilir. Yaklaşık olarak tanecik boyutu 10-9 m’den daha küçük olacak şekilde dağılmış maddelerin oluşturduğu karışımlar homojen (çözelti), büyük olanlar ise heterojen karışım olarak kabul edilmektedir.

13. Heterojen karışımlar, dağılan madde ve dağılma ortamının fiziksel hâline göre nasıl sınıflandırılır?

  • Cevap: Bileşenler karışımın her yerine eşit olarak dağılmadıysa, yani karışıma baktığınızda birden fazla madde görüyorsanız, bu tür karışımlara Heterojen Karışım denir. Sis, duman, meyve saltası, köpük, ayran, süt ve kan örnek olarak verilebilir. Heterojen Karışımlar süspansiyon, emülsiyon, aerosol ve kolloit olmak üzere 4’e ayrılır.

Süspansiyon:
Bir katının sıvı içerisinde dağılmasıyla oluşan heterojen karışımlara denir. Çamurlu su, ayran, kum-su karışımı örnek verilebilir.
Emülsiyon:
Bir sıvının sıvı içinde heterojen bir şekilde dağılmasıyla oluşan heterojen karışımlara denir. Zeytinyağ-su karışımı, mayonez örnek verilebilir.
Aerosol:
Bir sıvının veya bir katının gaz içerisinde daılmasıyla oluşan heterojen karışımlardır. İkiye ayrılır. Katı Aerosol: Katının gaz içerisinde heterojen dağılmasıyla oluşur. Örnek: duman Sıvı Aerosol: Sıvının gaz içerisinde heterojen dağılmasıyla oluşur. Örnek: Sis
Kolloit:
Bir maddenin sıvı içerisinde asılı kalmasıyla oluşan heterojen karışımlardır. Süt bir kolloittir. Süt homojen gibi görülse de, mikroskopla bakıldığında sütün içerisindeki asılı yağ tanecikeleri görülebilir.

14. Size üç bardakta, eşit hacimde tuzlu su çözeltileri veriliyor. Tadına bakmadan bu çözeltilerden hangisinin derişik, hangisinin seyreltik olduğunu nasıl anlarsınız? Açıklayınız.

  • Cevap: Deney sonucunda elde ettiğiniz gözlem sonuçlarınızı yazınız.

B. Aşağıdaki ifadelerden doğru olarak düşündükleriniz için “D”, yanlış olarak düşündükleriniz için “Y” harfini yay ayraç içine yazınız. Yanlış olarak düşündüğünüz ifadenin doğrusunu verilen boşluğa yazınız.

  • Cevap:

1. Saf maddelerin birbiri içerisinde homojen karışmasıyla çözelti oluşur. (D)

10. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 102 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!