Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Meb Yayınları

10. Sınıf Kimya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 204

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 204 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 204

Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri yanda verilen uygun sözcüklerle doldurunuz.

  • Cevap:

Günlük hayatta kullanılan tüm malzemelerde ve gıdalarda (a) kimyasal maddeler bulunur. (b) temizlik amacıyla sık kullanılan kimyasal maddelerden (c) sabun ve deterjan organik bir kısım içeren
(ç) yüzey aktif maddeleriyle etki ederek vücutta veya herhangi bir yüzeyde oluşan istenmeyen maddeleri uzaklaştırır. Vücutta veya bir yüzeyde istenmeyen toz, toprak, kil, kum gibi anorganik maddeler veya yağ gibi apolar organik maddelere (d) kir denir. Benzer yapıdaki sabun veya deterjanın suyu sevmeyen (e) apolar kısmı kiri çevrelerken (f) polar kısmı su ile etkileşir.

(g) kişisel temizlikte (h) diş macunu,  (ı) şampuan , katı sabun, sıvı sabun gibi maddeler kullanılır. Sağlığı korumak ve hastalıkların yayılmasını önlemek için (i) hijyen amacıyla kullanılan maddelerin başında çamaşır suyu ve (j) kireç kaymağı gelir. Sodyum hipoklorit (NaOCl)in sulu çözeltisi olan (k) çamaşır suyu, mikrop öldürücü etkisinin yanında (l) ağartıcı özelliğe de sahiptir.

Polietilen (PE), polietilen teraftalat (PET), (m) teflon , kevlar, polivinil klorür (PVC), (n) kauçuk ve polistiren (PS) gibi (o) polimer adı verilen çok büyük moleküller, (ö) monomer adı verilen küçük moleküllerin birleşmesiyle oluşur.

Kişisel bakım ve estetik amacıyla kullanılan parfüm, (p) saç boyası, (r) kalıcı dövme boyası ve jöle gibi kozmetikler (s) zararlı kimyasalları içerebilir. Hastalıkların tedavisi amacıyla kullanılan kimyasal maddelere (ş) ilaç adı verilir ve hap, şurup, iğne, (t) merhem gibi formları bulunur.

1. Kişisel temizlikte kullanılan temizlik maddelerine örnek veriniz.

  • Cevap: Şampuan, diş macunu, sabun.

2. Kir nedir? Nasıl temizleneceğini kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Vücutta veya bir yüzeyde oluşan istenmeyen maddelerin genel adı. Toz, toprak, kil, kum gibi anorganik maddelerden oluşabildiği gibi yağ ve apolar organik maddelerden oluşabilir. Sabun ve deterjan gibi organik kısım içeren yüzey aktif maddelerle uzaklaştırılır.

3. Hijyen nedir? Hijyen amacıyla en sık kullanılan maddelere örnek veriniz.

  • Cevap: Sağlığı korumaya ve hastalıkların yayılmasını önlemeye yardımcı olan uygulamalardır. Çamaşır suyu, kireç kaymağı gibi.

4. Monomer ve polimer nedir? Tanımlayınız.

  • Cevap: Monomer bir birim anlamına gelir, Polimer monomerlerin art arda tepkimeye girmesi sonucunda oluşan çok büyük moleküllerdir.

5. İlaçların farklı formlarda üretilmesinin nedeni nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Çünkü hastalık düzeyleri, seviyeleri farklı olan hastalar olabiliyor. Buna göre de ilacın etkisi de değişebiliyor. Ayrıca ilaçların yan etkileri bazı hastalar için ciddi sorunlar açabilir yine bunun düzenlenmesi için farklı formlarda ilaçlar üretilebilir. Bir diğer neden, her hasta ilacı aynı yoldan alamaz, kimi serumla, kimi bantlarla, kimi sıvı şekilde, kimiyse hap ile alır ilacı. Bu şekilde hastaya kolaylık sağlamak adına ilacın yine farklı formları üretilebilir.

6. Oyuncak ve tekstil ürünlerinin yapısında bulunan polimer malzemelerin zararları nelerdir? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Ucuz fiyatlarla piyasaya sürülen plastik oyuncaklar içerisinde bulunan toksinler nedeniyle kanserojen bir yapıya sahiptir. Bu yapısı sebebiyle başta kanser olmak üzere bir çok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Daha yeni doğan çocuk malzemeleri ve diş kaşıyıcılarda da tercih edilen bu plastik malzemeler genellikle PVC adı verilen malzemeden elde edilmektedir. Farkında olmadan çocukların ağzına götürdükleri bu kimyasal madde başta endokrin sistemini doğrudan etkileyerek vücut içerisinde yer alan hormonal dengenin bozulmasına yol açmaktadır. PVC içerisinde bulunan kadmiyum elementi oldukça zararlı bir maddedir. Beyaz ya da gümüş rengine sahip olan bu element doğada çok nadir bulunur ve B grubunda yer alan geçiş elementidir. Kanserojen özelliklere sahip olan elementlerden en çok bilineni kadmiyumdur. Çocukların beyin gelişimini oldukça olumsuz yönde etkileyen bu madde aynı zamanda böbreklere de zarar verme özelliğine sahiptir.Yukarıdaki maddelerin haricinde plastik oyuncaklar içerisinde bulunan diğer bir element ise kurşundur. Oyuncakların daha sağlam bir yapıya sahip olması amacıyla kullanılan madde, çocukların sinir sistemi üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Bu özellikleri düşünüldüğünde çocuklarınıza kesinlikle plastik oyuncaklar almamalısınız.

7. Geri dönüşümün ülke ekonomisine katkısını kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Geri dönüşüm ile ekonomik açıdan, göz ardı edilemez bir değer olan ambalaj atıkları, çöp olmaktan çıkarılıp, yeniden değerlendirme yoluna gidilmesi ekonomik yönden, çevre kirliliğinin giderilmesi açısından, doğal kaynakların verimli kullanılması ve enerji tasarrufu sağlanması için önemlidir. Geri dönüşüm tesislerinde üretilen ürünlerin satışı, ülke ekonomisine katkı sağlayabilir. Ayrıca bu tesislerde çalışan insanlara iş imkânı sağlanarak hem ülke ekonomisine hem de aile ekonomisine katkıda bulunmuş olunur.

8. İlaçlar hastalığın tanısı, tedavisi veya önlenmesi için kullanılması gereken maddelerdir. İlaçlar bazen istenmeyen tepkimelerin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle ilaç kullanımında dikkat etmemiz gereken hususlar nelerdir? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap:

➜ Öncelikle hastanın probleminin tanımlanması, yani hekim tarafından doğru teşhisin konulması gerekmektedir. Buna paralel olarak, ilaçlı veya ilaçsız, etkili ve güvenilir tedavinin tanımlanması, eğer ilaçla tedavi uygulanacaksa, uygun ilaçların seçimi, her bir ilaç için uygun dozun ve uygulama süresinin belirlenmesi ve uygun reçetenin yazılması basamakları izlenmelidir.  Bu aşamada onaylanmış, güncel tanı ve tedavi kılavuzları esas alınmalıdır.
➜ Kullanılmakta olan ve en son kullanılan ilaçlar, hastanın alerjik durumları sorgulanmalı ve hasta tarafından belirtilmelidir.
➜ İlaçların nasıl, hangi dozda,  hangi sıklıkta (günde 2 defa, 12 saat arayla),  ne kadar süre (kaç gün) kullanılacağı ve hangi koşullarda saklanacağı hastaya tam olarak anlatılmalı ve hasta/hasta yakını tarafından eksiksiz olarak uygulanmalıdır.
➜ Hasta/hasta yakını ilacın olası yan etkileri, ilacın besin ve ilaç etkileşimleri konusunda bilgilendirilmelidir. Bu durum hasta/hasta yakını tarafından da sorgulanmalıdır.
➜ İlaçlar kullanma talimatında belirtilen şekilde saklanmalıdır. Uygun olmayan saklama koşullarında ilaçların kimyasal yapılarında bozulma olabileceği yani etkisini kaybedebileceği hatta istenmeyen etkilerin ortaya çıkabileceği, zehirlenmelerin oluşabileceği unutulmamalıdır.
➜ Buzdolabında saklanması gereken ilaçlar kesinlikle buzlukta saklanmamalı ve dondurulmamalıdır.
➜ Hamilelik ve emzirme döneminde, çocuklarda, yaşlılarda, böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda, kronik hastalığı olanlarda, ilaç alerjisi öyküsü olanlarda ilaç kullanımı konusunda daha dikkatli olunmalıdır.➜ İlaç; hekimin veya eczacının önerisi dışında;  çiğnenerek, kırılarak, bölünerek veya suda çözülerek kullanılmamalıdır. Unutmayınız ki her ilaç buna uygun olarak üretilmemiştir.
➜ İlaçlar çocukların göremeyeceği, ulaşamayacağı yerlerde, ışıktan ve nemden korunarak ve ambalajında saklanmalıdır.
➜ İlaç, hekiminiz tarafından önerilen süre boyunca kullanılmalıdır. İlaç kullanımı yarıda kesilmemeli, hekime danışmadan doz değişikliğine gidilmemelidir.
➜ Doz atlamamaya ve ilacı hekimin önerdiği şekilde almaya özen gösterilmelidir.
➜ İlaç dışı gıda takviyesi, bitkisel ürün gibi tedaviye yönelik diğer ürünlerin bilinçsiz kullanımından kaçınılmalıdır.
➜ Kesilmiş veya açılmış ambalajlar satın alınmamalı, son kullanma tarihi geçmiş olan ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır.

10. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 204 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!