Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 58

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 58 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 58

c) X kromozomunda taşınan çekinik bir alelle aktarılıyor olabilir mi?

  • Cevap: X kromozomunda taşınan çekinik bir alelle aktarılıyor olamaz. Çünkü X kromozomunda çekinik aktarılıyor olsaydı B ailesinin hem annesi hem babası bu hastalığı fenotipinde gösterdiğine göre bu aileden doğacak tüm kız çocuklarının hasta olması beklenirdi. Oysa B ailesinin hasta kız çocukları ve sağlıklı kız çocukları vardır.

ç) X kromozomunda taşınan baskın bir alelle aktarılıyor olabilir mi?

  • Cevap: X kromozomunda taşınan baskın bir alelle aktarılıyor olamaz. Çünkü X kromozomunda baskın taşınıyor olsaydı A, B ve C ailelerinin babalarının fenotipinde görülen bu hastalığın tüm kız çocuklarında fenotipte bu hastalığın ortaya çıkması gerekirdi.

d) Y kromozomunda taşınan çekinik bir alelle aktarılıyor olabilir mi?

  • Cevap: Y kromozomunda taşınan çekinik bir alelle aktarılıyor olamaz. Çünkü Y kromozomunda taşınıyor olsaydı kız çocukların hiçbirinde bu hastalık görülmezdi.

2. 1. soruya verdiğiniz cevapların doğruluğunu araştırmak için piebaldizmin hastalığına ait alelin nasıl kalıtıldığını interaktif ortamdan araştırınız.

  • Cevap: Piebaldizm otozomal dominant geçişli, vitiligo benzeri nadir görülen bir hastalıktır. Piebaldizmdeki görünüm piebaldikpatern olarak adlandırılır. Bu lezyonlar baş, gövde, kol ve bacaklarda orta hatta yerleşim gösterirler. El ve ayak sırtlarında görülmezler. Piebaldizmin ayırıcı tanısında ilk düşünülmesi gereken hastalık vitiligodur. Vitiligonun genellikle daha ileri yaşlarda başlaması, hiperpigmente lezyonların olmaması ayırt edici özellikleridir.

3. Soyağacında C’deki ebeveynlerin 5. çocuğu dünyaya gelirse bu çocuğun piebaldizmi gösterme olasılığı nedir?

  • Cevap: Soyağacında C’deki ebeveynlerin 5. çocuğu dünyaya gelirse bu çocuğun piebaldizmi gösterme olasılığı %50dir. Çünkü otozomal dominant kalıtılan bu hastalık, C ailesinin ebeveynlerinden birinde heterozigot haldedir. Aa x aa çaprazlamasından dünyaya gelecek çocuklarda hastalık görülme olasılığı % 50dir.

4. Soyağacındaki bireyleri örnek vererek “Piebaldizmin akraba evliliği görülen ailelerde görülme ihtimali daha fazladır.” hipotezinizi destekleyecek kanıtlar sununuz.

  • Cevap: B ailesindeki baba soya dışarıdan gelen biridir. Hastalık bu bireyde de görünüyor. Çocuklarda hastalığın daha sık görülmesine neden olmuş. Bu evlilik muhtemelen akraba evliliğidir. Çünkü toplumda nadir görülen bu hastalık B ailesindeki babada da var.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 58 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!