Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 16

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 16 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 16

2. Hücre döngüsü boyunca kalıtım materyalinin miktarı ve ağırlığı değişir. Buna göre aşağıda sıralanan aşamalardan hangisinde kalıtım materyalinin ağırlığı diğerlerine göre daha azdır? Gerekçesiyle açıklayınız.
a) İnterfaz (G1)
b) Telofaz
c) Anafaz
ç) înterfaz (G2)
d) Metafaz

  • Cevap: İnterfaz evresi kendi içerisinde sırayla G1, S ve G2 aşamalarından oluşur. S aşamasında replikasyon gerçekleştiği için kalıtım materyalinin ağırlığı iki katına çıkar. Soruda verilen seçenekler arasında sadece interfaz(G1) evresi, interfaz (S) evresinden önce gerçekleşmiştir. Metafaz, anafaz, telofaz ve interfaz(G2) evreleri interfaz (S) evresinden sonra gerçekleştiği için bu evrelerde DNA miktarı in- terfaz(G1) evresindeki DNA miktarının iki katıdır.

3. Öğrenciler mitozun aşamalarını inceleyebilmek için soğan hücreleri ile ilgili bir deney yapmışlardır. Biyoloji öğretmenleri, laboratuvarda deneyin yapılış aşamalarını anlattıktan sonra öğrencileri 3 gruba ayırmış ve 1. gruba soğanın baş kısmından, 2. gruba soğanın orta kısmından, 3. gruba ise soğanın kök kısımlarından kesit almalarını söylemiştir. Deney sonunda 3. grubun öğrencileri mitozun bölünme aşamalarını mikroskopta gözlemlerken diğer gruplar gözlemlememiştir.

Bu deney ile ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

a) 1 ve 2. grup öğrencilerinin mitozun aşamalarını mikroskopta gözlemlememiş olmalarının nedeni nedir?

  • Cevap: Her hücrenin bölünme yeteneği birbirinden farklıdır. Farklılaşmamış primer (birincil) hücrelerin bölünme yetenekleri özelleşmiş (farklılaşmış) hücrelere göre daha yüksektir. Soğanın kök kısmındaki hücreler farklılaşmamış hücreler olduğundan bölünme yetenekleri yüksektir. Bu nedenle mikroskopta çok sayıda bölünen hücre tespit edilmiştir. Soğanın diğer kısımlarından alınan hücreler özelleşmiş (farklılaşmış) hücreler olduğundan bölünme yetenekleri düşüktür. Bu nedenle mikroskopta bölünen hücrelere rastlanma oranı zayıf olduğu için hücreler tespit edilememiştir.

b) Yapılan deneyde mitoz bölünmeyi gözlemlemek için en uygun hücre tipinin soğanın kök kısmındaki hücreler olduğu tespit edilmiştir. Aynı deney insan hücreleri ile yapılacak olsa bu deney için hangi organdaki hücreler tercih edilmelidir? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Yapılacak deney için kemik iliği veya kordon kanı hücreleri tercih edilebilir .Kemik iliği, kordon kanı kök hücre bakımından oldukça zengindir. Kök hücreler, insanlardaki farklılaşmamış (primer) hücre tipleridir, bu nedenle bölünme yetenekleri yüksektir.

c) Bazı kimyasal etmenler mitoz bölünme sonucunda oluşan yeni hücrenin kromozom sayısının ana hücreden farklı olmasına neden olabilir. Mitozun hangi evresi bu durumdan olumsuz etkilenmiş olabilir?

  • Cevap: Anafaz aşamasında anormallik görülebilir. Kimyasal etmenler nedeniyle bazı kromozomlara iğ iplikleri bağlanamaz. Bundan dolayı anafaz aşamasında kardeş kromatitler zıt kutuplara çekilirken ayrılma olayı gerçekleşmez. Bu durumda yeni oluşan hücrenin kromozom sayısı birbirinden farklı olur.

ç) Anormal gerçekleşen mitoz bölünmenin evrelerinden birini çizecek olursanız nasıl bir şekil çizerdiniz?

  • Cevap:

4. Metafaz evresinde toplam 16 kromatit sayılan bir hücrenin,

a) Profaz evresindeki kromatit sayısı ve kromozom sayısı kaçtır?

  • Cevap: Profaz evresinde kromatit sayısı 16, kromozom sayısı 8dir.

b) Anafaz evresinde bir kutupta yer alan kromozom sayısı kaçtır?

  • Cevap: Anafaz evresinde hücrenin bir kutbundaki kromozom sayısı 8’dir.

c) Bölünme sırasındaki kromozom sayısını mitozun evrelerine göre grafik üzerinde gösteriniz.

  • Cevap:

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 16 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

1 Yorum

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!