Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 15

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 15 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 15

Aşağıda hücre döngüsünün özellikleri ile ilgili bir metin verilmiştir. Metinden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Bölünmesini tamamlamış bir hücreden yeni bir hücrenin oluşumuna kadar geçen süreç hücre döngüsü olarak isimlendirilir. Hücre döngüsü, sırasıyla interfaz, mitoz(çekirdek bölünmesi) ve sitokinez(sitoplazma bölünmesi) olmak üzere üç aşamadan oluşur.

Döngünün en uzun evresi olan interfaz aşamasında sentez tepkimeleri çok yoğun bir şekilde gerçekleşir. Bu tepkimelerden birisi de DNA sentezidir. Kromatin ipliklerin kendini eşlemesi ile DNA miktarı iki katına çıkar. Mitoz aşamasının anafaz evresinde ise kardeş kromatiler zıt kutuplara çekilir. Böylece iki katına çıkmış olan DNA miktarı oluşacak olan her iki hücre arasında eşit bir şekilde pay edilmiş olur.Bu aşamadan sonra kardeş kromatitlerin her biri kromozom olarak isimlendirilir. Si- toplazma bölünmesinin tamamlanması ile de eşit sayıda kromozom ve eşit miktarda DNA içeren iki hücre oluşur.

Elif öğretmen sınıfta hücre döngüsünün daha iyi anlaşılabilmesi için aşağıdaki çalışmayı yapar. Bu çalışmada kullanılan malzemeler hücre döngüsü çemberi ve numaralı bilgi kartlarıdır. Seçilen öğrenciler sırayla bir bilgi kartı çeker. Kartın üzerindeki bilgileri sesli şekilde okur. Bu olayların gerçekleştiği zaman dilimini çemberde gösterir. Bilgi kartları bitene kadar öğrenciler sıra ile bu etkinliğe katılır.

Buna göre hangi öğrencilerin işaretlediği zaman dilimleri yanlıştır?

  • Cevap: Etkinlikte yanlış cevap öğrenciler Tuğçe, Zeynep, Buğra ve Feyza’dır.

Hücre döngüsü çemberinde “t1” zaman dilimi interfaz, “t2” zaman dilimi mitoz, “t3” zaman dilimi sitokinez evreleridir. Öğrencilerin hücre döngüsünde işaretledikleri zaman dilimlerinin neden yanlış olduklarının açıklaması aşağıda verilmiştir.

Kromatin ipliklerin kromozoma dönüştüğü evre mitoz evresidir, bu nedenle Tuğçe’nin verdiği cevap yanlıştır.

DNA miktarının yarılandığı evre sitokinez evresidir, bu nedenle Zeynep’in verdiği cevap yanlıştır.

Kromozom sayısının iki katına çıktığı evre mitozun anafaz aşamasıdır, bu nedenle Buğra’nın verdiği cevap yanlıştır.

Sadece ökaryotik hücrelerde gerçekleşen evre çekirdek bölünmesi, diğer deyişle mitoz evresidir bu nedenle Feyza’nın verdiği cevap yanlıştır.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 15 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!