Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 128

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 128 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 128

2. Bir gölü gözlemleyerek ötrofikasyona uğrayıp uğramadığını anlayabilir misiniz? Örnekler vererek açıklayınız.

  • Cevap: Bir gölün ötrafikasyona uğrayıp uğramadığını gözlemleyerek anlayabiliriz. Ötrofikasyona uğramış gölde meydana gelen alg patlaması nedeniyle gölün yüzeyinde renk değişimi olur. Göldeki kirlenmeye bağlı olarak suyun rengi bulanıklaşır, sudan çevreye kötü kokular yayılır. Balıklar ve diğer göl hayvanları ölür.

3. Doğal şartlarda yavaş gerçekleşen ötrofikasyonun, nasıl hızlandığını metinden yararlanarak açıklayınız.

  • Cevap: Doğal ötrofikasyon endüstriyel faaliyetler ve insan faaliyetlerinin etkileriyle hızlanabilir. Örnek olarak insanların kullandığı detarjan artıklarının sulara karışması, endüstriyel atıkların sulara salınması, tarımda kullanılan ilaç ve gübrelerin çeşitli nedenlerle sulara karışması vb. ötrofikasyon sürecini hızlandırıcı etki yapar.

4. Ötrofik göllerde sudan çevreye yayılan kötü kokunun sebepleri neler olabilir?

  • Cevap: Ötrofik göllerdeki bitkilerin ve ölen diğer organizmaların çürüyerek gölün dibinde birikmesiyle organik bir tabaka oluşur. Gölün dip kısmındaki oksijen zamanla azalarak burada oksijensiz bir ortam oluşur. Organik maddelerce zengin olan dip kısımda, oksijensiz solunum yapan organizmaların faaliyetleri sonucu metan gazı, hidrojen sülfür, amonyak gibi bileşikler açığa çıkar ve gölde bu bileşiklerden kaynaklanan kötü bir koku oluşur.

5. Yaşadığınız çevredeki bir gölün ötrofikasyona uğramaması için bireysel olarak neler yapabilirsiniz?

  • Cevap: Fosfat içerikli deterjanlar yerine doğal deterjanlar kullanabiliriz. Örneğin ülkemizin geliştirdiği bor katkılı deterjanlarda fosfat bulunmamakta ve bu deterjanlar ötrofikasyona neden olmamaktadır. Gölün kirletilmesine engel olabilecek farkındalık çalışmalarına katılabiliriz.

6. Ötrofikasyona uğramış bir gölü rehabilite edebilmek için yerel yönetimler neler yapabilir? Metindeki bilgilerden yararlanarak açıklayınız.

  • Cevap:

➜ Göldeki istenmeyen su bitkileri ve algler yok edilebilir.
➜ Gölün dibinde biriken tabaka kazınarak gölden uzaklaştırılabilir.
➜ Tarımsal, evsel, endüstriyel atıkların ve kanalizasyon atıklarının göle akıtılması önlenebilir veya bu atıkların arıtımdan geçirildikten sonra göle akıtılması sağlanabilir.
➜ Gölün dip bölgesine hava verilerek bu bölgenin oksijen bakımından zenginleştirilmesi sağlanabilir.
➜ Göle nehir gibi bir su kaynağından su takviye etmek için kanal yapılabilir.

7. Akvaryumlarda da ötrofikasyon oluşabilir. Bir grup öğrenci; akvaryumda ötrofikasyon oluşmasını, diğer bir grup öğrenci ise ötrofikasyon oluşmamasını istemektedir. Bu öğrencilerin istedikleri durumu sağlayabilmeleri için kurabilecekleri deney düzenekleri nasıl olmalıdır? Açıklayınız.

  • Cevap: Ötrofikasyon oluşmasını isteyen grup, akvaryuma tarım gübresi ilave edip akvaryumun hava motorunu çalıştırmaz. Akvaryumun ışık kaynağını arttırır. Ötrofikasyon oluşmamasını isteyen grup ise hava motorunun sürekli çalışmasını sağlar. Akvaryuma cam yüzeyde oluşan algleri (yosunları)tüketen vatoz balıkları koyar. Alglerin çoğalmasını engellemek için suyu sürekli değiştirir.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 128 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!