7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Ünite Ülkemizde Nüfus Sayfa 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104 Türkiye Nüfusunun Özellikleri Etkinlik Soruları ve Cevapları
Türkiye Nüfusunun Özellikleri Metni Cevapları (7. Sınıf Sosyal Bilgiler)
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 95 Cevabı
Bir ülkenin nüfusunun fazla olmasının faydaları neler olabilir? Tartışınız.
- Cevap:
Daha fazla ihtiyaç olacağı için üretim artar.
İnsan sayısı çoğaldığı için dolayısıyla vergi gelirleri artar.
Yeni endüstri dalları doğar.
İhracatta rekabet kolaylaşır.
Mal ve hizmetlere talep artar.
Ülke savunmasına katkısı olur.
Üretim maliyeti azalır.
Askeri savunmada önemlidir kısa süre de güçlü ordular kurulabilir.
Nüfus dinamik bir yapı kazanır.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 96 Cevabı
Yukarıdaki tabloyu inceleyiniz. Ülkemizin nüfusu sürekli artmış mıdır? Açıklayınız.
- Cevap: Evet sürekli artmıştır. Çünkü hem hayat standartlarının iyileşmesi hem de halkın mutlu olması, savaşların olmaması dolayısı ile nüfus artmaktadır.
Yukarıdaki grafiğe göre nüfus artış hızının en yüksek olduğu dönem hangisidir? Nedenlerini tartışınız.
- Cevap: 1945 ile 1960 yılı arasındadır. Çünkü bu yıllarda II. Dünya Savaşı sona ermiş, dışarıdan göç olmakla beraber halkın rahatlaması, askere alınan gençlerin normal hayata dönmesi gibi etkenlerle nüfus hızla artmıştır.
Yukarıdaki tabloda yer alan şehirlerimizde nüfus artış hızının eksi olmasının sebeplerini nüfusun dağılışını etkileyen faktörleri göz önünde bulundurarak açıklayınız.
- Cevap: Çünkü bu şehirlerimiz gerek ekonomik, gerekse de eğitim, sağlık, iklim koşulları gibi diğer etkenlerle devamlı dışarıya göç vermektedir. Bu da nüfus artış hızlarının sürekli ekside olmasına neden olmaktadır.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 97 Cevabı
Yukarıdaki görsellerde yer alan illerimizin hangisinde nüfus daha fazla olabilir? Sebepleri ile açıklayınız.
- Cevap: Elbette Konya’da nüfus daha fazladır. Çünkü hem iklim koşulları hem yer şekilleri hem de ekonomik imkanlar dolayısı ile Bayburt’a göre daha gelişmiş ve iyi imkanlara sahip olan Konya’da nüfus daha fazladır.
Yaşadığınız yerin (il, ilçe) nüfusunun yaş, cinsiyet, çocuk sayısı, okur-yazarlık durumu gibi özelliklerini araştırarak elde ettiğiniz verilerin grafiklerini yapınız. Yaptığınız çalışmayı sınıfta paylaşınız.
- Cevap: İstanbul’da nüfus gençtir. Kadın erkek sayısı birbirine yakındır. Okur yazarlık yüksektir. Çocuk sayısı değişkenlik göstermekle beraber iki ile dört arasındadır.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 98 Cevabı
Türkiye’nin kıyı kesimlerinde nüfus yoğunluğunun fazla, iç kesimlerinde az olmasının nedenlerini açıklayınız.
- Cevap: Çünkü kıyı kesimlerde turizm gelişmiş, iklim koşulları el verişli, ekonomik iş imkanları daha fazla, sağlıktan eğitime hizmet veren kurumlar fazladır.
Malatya ile Trabzon’un nüfusları birbirine yakınken nüfus yoğunluklarının farklı olmasının sebebi nedir? Yazınız.
- Cevap: Çünkü ikisinin yüz ölçümü arasında büyük fark vardır. Malatya 11ooo Trabzon ise 4000 km karelik bir alana sahiptir. Bu da ister istemez Trabzon’da kilometreye düşen insan sayısının çok yüksek olmasına neden olmaktadır.
İzmir ile Malatya’nın yüz ölçümleri birbirine çok yakındır ancak İzmir’in nüfus yoğunluğu daha fazladır. Bunun sebeplerini nüfusun dağılışını etkileyen faktörleri göz önünde bulundurarak yazınız.
- Cevap: İklim koşulları, ekonomik imkanlar, turizm, eğitim ve sağlık hizmetlerinin fazla olması, üniversite sayısının İzmir’de daha fazla olması gibi koşulları sayabiliriz.
İlinizin nüfus yoğunluğunu bularak yoğunluğu etkileyen faktörleri yazınız.
- Cevap: Ben İstanbul’da yaşamaktayım. İstanbul’da kilometreye düşen insan sayısı 3000’dir.
Ekonomik şartlar elverişlidir,
-Sağlık ihtiyaçları giderilebilmektedir,
-Sanayisi vardır ve yaşam standardı yüksektir,
-Eğitim ihtiyaçlarının karşılanabilmesinde sorunlar yoksa…
Açıkçası işsizlik sorunu yoksa veya iş bulma ihtimali daha yüksek ise o şehirde nüfus yoğunluğu da yüksektir.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 99 Cevabı
1927 yılında kadın nüfusunun erkek nüfusundan fazla olmasının sebepleri nelerdir? Açıklayınız.
- Cevap: Göçler bir yerin cinsiyet oranında dengesizlik yaratarak etkili olurken, savaşlar da kadınlardan çok erkek nüfusunun azalması sebebi ile aynı şekilde dengesizlik yaratırlar. 1927’de yapılan sayımda yıllardır savaş ile uğraşan Türkiye’de kadın nüfusu doğal olarak erkek nüfustan daha fazla çıkmıştır.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 100 Cevabı
Ülkemize ait yukarıdaki yaş piramidinde yer alan tabandaki daralma, ileriki yıllarda nüfusun yaş yapısında ne gibi değişikliklere yol açar? Açıklayınız.
- Cevap: Doğum sayısının az olacağına bunun yerine genç nüfusun artacağına ve yaşlı nüfusunun eskiye göre artacağına işarettir.
Devletin 0-14 yaş grubundaki nüfusun sayısını bilmesi hangi alanlarda planlama yapmasına kolaylık sağlar? Açıklayınız.
- Cevap: Eğitim, sağlık ve ulaşım gibi alanlarda planlama yapmasını kolaylaştırmaktadır. Yapacağı okul, sağlık ocağı, hastane gibi kurumların sayısını bu planlamaya göre belirleyebilecektir.
Ülkemizde 15-64 yaş grubundaki nüfusun fazla olması ne gibi olumlu sonuçlar doğurur? Açıklayınız.
- Cevap: Ülke için genç nüfusun fazla olması üretim ve istihdam gibi alanlarda önemli bir iş gücünün olması anlamına gelmektedir. Bu da bir ülkenin çalışan ve üreten sayısının artmasıyla ticaretinin ve işi başı gelirinin de artması demektir.
Devletin 15-64 yaş grubundaki nüfusun sayısını bilmesi, hangi alanlarda planlama yapmasına kolaylık sağlar? Açıklayınız.
- Cevap: Bir ülkenin veya herhangi bir yerin nüfusunun yaş yapısının belirlenmesi ve izlenmesi, planlama açısından büyük değer ifade eder. 15-64 yaşa sahip yetişkin miktarına göre, onlara meslek ve meslekî eğitim kazandırma, istihdam alanı yaratma ve evlilikten sonra doğan konut ihtiyacını giderme gibi konularda iyi planlama yapılmasını kolaylaştırır.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 101 Cevabı
Toplam nüfus içindeki çocuk oranının bazı illerde çok yüksek olmasının sonuçları neler olabilir? Tartışınız.
- Cevap: Hızlı nüfus artışının olduğu yerlerde, eğitim, sağlık hizmetleri, konut yapımı ve iş bulma konusunda bazı sıkıntılar olur. Büyük şehirlerimizde bu artış olursa çevre sorunları artacak ve belediye hizmetleri zorlaşacaktır.
Kız çocuklarının eğitime katılımını arttırmak için devletin ve sivil toplum kuruluşlarının yaptığı çalışmalardan hangilerini biliyorsunuz? Arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Eğitimsiz ve meslek sahibi olmayan kadın düşük ücretli, çoğunlukla sigortasız, kayıt dışı işlerde çalışmakta, çok defa evde parça başı iş yapmakta sonuçta kendisi de “kadının yeri evidir” düşüncesine bağlanmaktadır. Bunu önlemek için Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Unicef Türkiye, Türk Eğitim Vakfı gibi kurumlar önemli çalışmalar yürütmektedir. Bunun yanında Haydi Kızlar Okula kampanyası gibi kampanyalar da yapılmaktadır.
Ülkemizde okuma yazma oranının bölgeler arasında farklılık göstermesinin sebepleri neler olabilir? Tartışınız.
- Cevap: Ülkemizdeki okuma oranının bölgelere göre değişiklik göstermesinin nedeni; Doğuda bir köy düşün imkanları kısıtlı ama Marmara bölgesinde bir okul düşünün imkanları daha fazla yani buradan çıkarılan sonuç maddi imkânlardır. Bunun yanında okuma yazmanın öneminin kimi yerlerde çok yüksek iken bazı bölgelerde çok fazla önemsenmemesidir.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 102 Cevabı
Okullaşma oranının yüksek olmasının ülkeye sağlayacağı faydalar nelerdir? Yazınız.
- Cevap: Bu sayede insanlar bilgilenir, çağdaşlaşır, okuma yazma öğrenirler. Sonuç olarak da ülkemiz kalkınır. Bizler de daha huzurlu bir ülkede daha mutlu yaşarız.
Yükseköğretimdeki okullaşma oranının kadınlarda yüksek olmasının sebepleri neler olabilir? Yazınız.
- Cevap: Çünkü yüksek öğretimde okumak için ciddi bir çalışma ve emek gerekmektedir. Kız çocukları erkek çocuklarına göre daha disiplinli ve daha fazla çalışmaktadır. Bundan dolayı da daha çok üniversite sınavında başarıyı yakalamaktadır.
Yükseköğretimdeki okullaşma oranının arttırılması için neler yapılabilir? Yazınız.
- Cevap: Eğitime önem verilmesi gerekir. Öğrencilere teşvikler sunulmalı. Daha fazla yurt, okul, ulaşım ağı sağlanmalıdır. Aynı zamanda mezun olunca iş garantisi de sunulmalıdır.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 103 Cevabı
Bir ülkedeki kent nüfusunun sürekli artmasının sonuçlarını ilgili alandaki boşluklara yazınız.
- Cevap:
Ekonomik Faaliyetler : Tarım sektöründe çalışanların oranı azalır. Hizmet ve sanayi sektöründe çalışanların oranı artar.
Çevre Sorunları : Belediyelerin sunduğu altyapı hizmetleri zorlaşır. Çevre daha fazla kirlenir. Daha fazla ev yapılacağından doğa daha fazla tahrip edilecektir.
Sosyal Yaşam : Sosyal yaşam daha da hızlanır. İnsanlar daha fazla aktivite yapma imkanı bulurlar. Sinemadan tiyatroya konserde spor müsabakalarına bir çok farklı ve zengin etkinlik görme yapılma şansı oluşur.
Kültürel Etkileşim : Çok farklı yerlerden gelen insanların oluşturacağı kültürel zenginlik sayesinde insanlar çok zengin bir kültür içerisinde yaşama şansını ve kendilerini geliştirme fırsatını bulurlar.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 104 Cevabı
Yaşadığınız şehirde insanlar en çok hangi ekonomik faaliyet ile geçimini sağlamaktadır? Araştırınız.
- Cevap: Daha çok ticaret ve tarım ile geçimlerini sağlamaktadır. Hayvancılık az da olsa yine de yapılmaktadır.
Yukarıdaki grafiğe göre tarım sektöründe çalışan nüfusun azalmasının sebepleri neler olabilir? Tartışınız.
- Cevap: Tarım arazilerinin azalması, betonlaşmanın artması, tarım yoluyla geçinen insanların zorunlu olarak göç etmeleri gibi nedenlerden dolayı tarım sektöründe çalışan nüfus sayısı günden güne azalmaktadır.
Sayfa 98’deki Türkiye nüfus yoğunluğu haritasını inceleyerek nüfus yoğunluğu fazla olan illerin ekonomik faaliyetlerinin neler olabileceğini araştırınız.
- Cevap: Ekonomik faaliyetler nüfusun dağılışında çok önemli bir yere sahiptir. Ülkenin her bölgesinde farklı ekonomik faaliyetlerin olması, nüfusun dağılışını da etkilemektedir. Sanayi ve hizmet sektörünün geliştiği alanlarda nüfus yoğunluğu fazla iken tarım faaliyetinin olduğu alanlarda nüfus yoğunluğu azdır
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Ünite Ülkemizde Nüfus Sayfa 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104 Türkiye Nüfusunun Özellikleri Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.