Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Ata Yayınları

Tansiyon aletinin çalışma prensibini internet, ansiklopedi, bilimsel dergi vb. kaynaklardan araştırınız

Tansiyon aletinin çalışma prensibini internet, ansiklopedi, bilimsel dergi vb. kaynaklardan araştırınız  Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Tansiyon aletinin çalışma prensibini internet, ansiklopedi, bilimsel dergi vb. kaynaklardan araştırınız

Soru: Tansiyon aletinin çalışma prensibini internet, ansiklopedi, bilimsel dergi vb. kaynaklardan araştırınız

  • Cevap:

    Öncelikle Tansiyon nedir?

    Atardamar sistemindeki kan basıncı olarak tanımlanır. Büyük ve küçük tansiyon olarak ayrılır. Büyük tansiyon, kalbin atardamar sistemine kan pompaladığı zaman oluşan basınçtır. Küçük tansiyon, kalbin kasılmadan sonra gevşemeye geçtiğinde oluşan kan basıncıdır.

    Tansiyon aletleri de bu basınç değerlerini ölçmeye yarar.

    Tansiyon aleti nasıl çalışır?

    Tansiyon aletleri manuel ve digital olmak üzere iki çeşittir.

    Tansiyonun en iyi ölçüleceği yerler dirsek bölgeleridir. Öncelikle kişinin koluna hava doldurulabilen manşon (beze benzer) sarılır. Bu manşona hava doldurmayı sağlayan bir pompa ve havayı boşaltmaya yarayan musluk bağlıdır. Ayrıca basıncı duyabilmek için manşon ile dirsek arasına steteskop yerleştirilir.

    Ölçümü yapmak için pompayla manşona hava verilir. Kan akışı durana kadar hava verilir. Ölçüm göstergesinde 200-250 arasındaki değere ulaşana kadar şişirilir. Daha sonra musluk açılarak hava yavaş yavaş bırakılır.

    Boşaltım yapıldıktan sonra kan akışı normala döner. Akış başladığında gelen ses büyük tansiyonu işaret eder. Yani kanın pompalanmaya başladığı zaman.

    Basınç yavaş yavaş azalmaya başlar ve bir süre ses gelmez. Sesin kesildiği zamanki değer küçük tansiyon. Yani kalbin gevşemeye geçtiği zaman.

10. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 111 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry