Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Ekoyay Yayıncılık

Su üzerindeki köprülerin yapımında kullanılan dubaların suya nasıl batırıldığını araştırınız.

“Su üzerindeki köprülerin yapımında kullanılan dubaların suya nasıl batırıldığını araştırınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Su üzerindeki köprülerin yapımında kullanılan dubaların suya nasıl batırıldığını araştırınız.

Soru: Su üzerindeki köprülerin yapımında kullanılan dubaların suya nasıl batırıldığını araştırınız.

  • Cevap: 

Köprü her biri 2 m çapında 114 adet çelik kazık üzerine yerleştirilmiş germeli iki katlı tabliyeden oluşmaktadır. Köprünün genişliği 42 m toplam boyu ise 490 m dir. Orta kısımda su seviyesinden 6 m yüksekliğe kadar olan deniz araçlarının geçmesine müsait 80 m genişliğinde bir açıklık yer almaktadır. Bu açıklık her biri yaklaşık 1300 ton ağırlığında 4 adet çelik baskül kanat ile geçilmiştir. Baskül kanatlar şu anda dünyadaki benzerleri arasında en büyüklerindendir. Baskül kanatlar köprü kesonu olarak adlandırılan çelik kazıklarla mesnetlenmiş betonarme yapılar üzerine oturmaktadır. Kesonlar, ağır indirme-kaldırma metodu denilen (Heavy lifting and lowering- HLL) denilen özel bir metodla Alman Dywidag firmasının jack’leri ve çubukları kullanılarak deniz üzerinde ve yerinde betonlanarak inşa edilmiştir. Her bir kesonun yaklaşık ağırlığı 30 000 tondur. Köprünün baskül kanatları ikisi Eminönü ikisi karaköydeki kesonlar üzerine yerleştirilmiş olan dört kanatdan oluşmaktadır. Kanatlar St52.3 çeliği kullanılarak Pendik inşaat sahasında imal edilmiş ve Kocayusuf dubası üzerinde römorkörlerle çekilip Haliç’e getirilerek duba batırma yöntemi ile yerine monte edilmiştir. Kanatlar açılmak istendiğinde hidrolik, elektronik ve mekanik aksam sayesinde 3,5 dakikada 84 derece açılarak büyük gemilerin geçişine imkan sağlayabilmektedir.

10. Sınıf Fizik Ekoyay Yayıncılık Sayfa 121 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry