Siz de Buluş Yapabilirsiniz metni cevapları ve soruları, SDR İpekyolu Yayınları 3. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181 (5. Tema Bilim ve Teknoloji)
Siz de Buluş Yapabilirsiniz Metni Cevapları
3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 173 Cevabı
Bilim ve teknolojideki gelişmeler kimlerin sayesinde olur?
- Cevap: Bilim ve teknolojideki gelişmeler Bilim insanları ve mucitler sayesinde olur.
SİZ DE BULUŞ YAPABİLİRSİNİZ…
Her buluş düşünmekle başlar. Herkesin bir düşüncesi vardır. Bunun anlamı, sizin de bir buluşçu olabileceğiniz. Her insan biraz buluşçudur gerçekte. Bir buluş yapmanın ilk adımı bir problem bulmak. Bulaşık makinesinin buluşçusu olan Josephine Cochrane’ın (Jozefin Kokran) problemi, bulaşıkları elde yıkamanın zaman alması ve tabak-çanağın sürekli kırılmasıydı. Birçok buluşçu, yaşamı kolaylaştırmak için yeni düşünceler üretir. (…) Buluş yapmanın ikinci adımı, probleme çözüm yolları bulmaktır. Bir problem bulmak ve bu probleme çözüm aramak buluş yapmanın en zor yanıdır. Kısacası, önemli olan bir düşünce yakalamaktır. Sonra bu düşünceyi geliştirmek daha kolaydır. (…) Probleme çözüm ararken bir sihirbaz gibi davranabilirsiniz! Diyelim ki bir probleminiz var ve çözümünü arayacaksınız. Beyin fırtınası yaparak olası çözümleri sıralayın. Kitaplardan, uzmanlardan ya da İnternetten bilgi bulabilirsiniz. İlgili sözcükleri sıralayın ve sonra bunları birleştirin. Örneğin; araba, şapka, maske, havlu. Hokus pokus! Araba maskesi. Hokus pokus! Maskeli şapka. Hokus pokus! Araba havlusu. Buluş yapmak kimi zaman eğlencelidir. Tadına varın. Çözümün geleceğe yönelik olması da düşünülebilir. Örneğin (…) gelecekteki bir okul sırası nasıl olabilir? Ya da ayakkabı bağı çoğu zaman problem yaşatır. Devamlı çözülür. Ayakkabı bağı yerine ne kullanılabilir? Haydi sihirbazlar şapkanıza elinizi daldırın! (…)
3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 177 Cevabı
Metni sesli ve sessiz okuyunuz. Anlamını bilmediğiniz kelimelerin bir kısmını kitabınızın “Sözlük” bölümünde bulabilirsiniz.
- Cevap: Metni sesli ve sessiz okumalısınız. Anlamını bilmediğiniz kelimeleri kitabınızın “Sözlük” bölümünden bakabilirsiniz.
1. ETKİNLİK
3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 178 Cevabı
Bu metinden neler öğrendiniz? Yazınız.
- Cevap:
2. ETKİNLİK
Aşağıdaki soruları okuduğunuz metne göre cevaplayınız.
Yazar, her buluşun ne ile başladığını söylüyor?
- Cevap: Yazar, her buluşun düşünmekle başladığını söylüyor.
Yazar, buluş yapmanın ilk adımının ne olduğunu söylüyor?
- Cevap: Yazar, buluş yapmanın ilk adımının bir problem bulmak olduğunu söylüyor.
Buluş yapmanın ikinci adımı yazara göre nedir?
- Cevap: Buluş yapmanın ikinci adımı yazara göre probleme çözüm bulmaktır.
Yazara göre, buluş yapan kişilerin ortak özellikleri nelerdir?
- Cevap: Yazara göre, buluş yapan kişilerin ortak özellikleri çevreleri hakkında bitmez tükenmez soruları, merakları ve doğal yaratıcılıkları olması, okumayı, gezip görmeyi, dinlemeyi sevmeleri, inatçı olmalarıdır.
Buluş yapmak için hangi yöntemlerden söz ediliyor?
- Cevap: Buluş yapmak için beyin fırtınası, not alma, günlük problemler hakkında düşünme, gruplandırma, görüş alma, birleştirme yöntemlerinden söz ediliyor.
3. ETKİNLİK
3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 179 Cevabı
Bir problem belirleyiniz. Metindeki aşamaları dikkate alarak probleminize çözüm olabilecek bir buluş tasarlayınız. Buluşunuzu yazarak anlatınız. Buluşunuza isim vermeyi unutmayınız.
- Cevap: Görme engelliler için yaşamın zor olduğunu biliyor ve bu konuda bir şeyler yapmak gerektiğini düşünüyorum. Görme engelliler için konuşma ile komut verilebilen, bir yürüyüş bandı tasarlayabilirim ve bu sayede görme engelliler kendilerini tehlikeye atmadan yürüyüş ve koşu yapabilirler.
Buluşunuzu kullanıcılara tanıtmak için kılavuz hazırlayınız.
- Cevap: Görme engelli kişi yürüyüş bandına çıktıktan sonra sesli komut vererek yürüyüş bandını çalıştırır. Daha sonra hangi hızda yürüyeceğini söyler ve o hızda yürür. Yürüyüşünü bitirmek için ise aynı şekilde sesli komutla yürüyüş bandının kapanmasını sağlar.
4. ETKİNLİK
3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 180 Cevabı
Sıra arkadaşınızın buluşunu değerlendirmek için aşağıdaki formu doldurunuz.
- Cevap:
“Kısmen” ve “Hayır” ifadelerini işaretlediğiniz bölümler hakkında arkadaşınıza bilgi veriniz.
- Cevap: “Kısmen” ve “Hayır” ifadelerini işaretlemedim.
5. ETKİNLİK
Metinde geçen “buluş, düşünce, yaşam, zor” sözcüklerinin eş anlamlılarını bulunuz. Daha sonra bunları birer cümlede kullanınız.
- Cevap:
6. ETKİNLİK
3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 181 Cevabı
(…)
Sora sora dağdan aşılır,
Olan, olmayan anlaşılır.
Merakı, sürekli kamçılayan o,
Nedenleri, kökünden açıklayan o!
(…)
Yukarıdaki dörtlükte hangi noktalama işareti anlatılmıştır? Söyleyiniz.
- Cevap: Yukarıdaki dörtlükte soru işareti anlatılmıştır.
Metinden alınan aşağıdaki cümlelerin sonlarına uygun noktalama işaretlerini koyunuz.
- Cevap:
1) Buluşçular, problemlere çözümler bulurlar.
2) Odanızda hangi problemlerle karşılaşıyorsunuz?
3) Hokus pokus!
4) Gelecekteki bir okul sırası nasıl olabilir?
5) Haydi sihirbazlar şapkanıza elinizi daldırın!
6) Her buluş düşünmekle başlar.
7) Bisikletinizi nasıl daha kullanışlı ve rahat yapabilirsiniz?
3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı SDR İpekyolu Yayıncılık 5. Tema Bilim ve Teknoloji Sayfa 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181 Siz de Buluş Yapabilirsiniz Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.