Peri Bacaları metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 8. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 162-163-164-165-166-167 (Zaman ve Mekan)
Peri Bacaları Metni Cevapları
HAZIRLIK
8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 162 Cevabı
1. “Bacasız sanayi” sözünü hiç duydunuz mu? Bu söz ne anlama geliyor olabilir?
- Cevap: Bacasız sanayi demek aslında bir ülke için çok önemli olan ekonomiye can veren turizm demektir. Çünkü bir ülkede ya fabrikalar aracılığı ekonomi yürütülür ya da turizm sayesinde büyük katkılar sağlanır. Fabrikaların bacaları mı otellerin bayrakları mı seçim o ülkeyi yönetenlerindir. Ya doğaya zarar vermeden para kazanılacak ya da fabrika bacaları tüterek ekonomi gelişecektir.
2. Peri bacaları hakkında neler biliyorsunuz?
- Cevap: Peri bacası, ince uzun, kurak havzalardan ve kırgıbayır yüzeylerinden çıkan, vadi yamaçlarından inen sel sularının yeri aşındırmasıyla oluşan bir kaya oluşumudur. Peribacalarının gövdeleri genellikle yumuşak minerallerden ve tepesi sert, daha zor aşınan kayadan oluşur. ‘Dili olsa da neler gördü geçirdi bir anlatsa’ dedirtecek kadar eski peri bacaları tarihi Kapadokya’nın tarihi aslında.Kapadokya peri bacaları oluşumundan bu yana birçok medeniyet görmüş. Bölgenin doğal binaları olan peri bacalarının içleri, ilk insan yerleşiminin olduğu Paleolitik dönemde oyulmaya başlamış.
Metni not alarak okuma yöntemiyle okuyunuz. Önemli gördüğünüz yerleri defterinize yazınız.
- Cevap: Önemli gördüğünüz yerleri not almalısınız.
İkindiye doğru Mustafa’yla yola düşüp Göreme’ye geldik. Göreme’de peri bacaları ormanına düştük. Göreme, büyücek bir koyakta…
Bacalar ormanı alabildiğine uzuyor gibi. Buradan, bu oturduğumuz yerden bakınca bacalar ormanı hiç sonu yokmuş gibi görünüyor. Ormanda türlü şekiller… Kendini bir heykel ormanında sanırsın. Öylesine biçimler… Yürüyen, duran, hemen kalkıp koşacakmış gibi tetikte duran, uçmaya hazırlanan, at, insan, kuş, fil, türlü başlar… Saymakla bitmez… Halat çeken bir alay… Ata binmiş bir gelin… Gelin alayı… Bir büyü içinde kalıyor insan… Seyrederken bütün bunları, dünyayı unutuyorsun. Öteki, gerçek dünyayı, ağacı, kuşu, tarlası, evleri ile bıçak gibi kesip o dünyada hiç yaşamamışsın gibi, bu peri bacaları dünyasına kendini kapıp koyuveriyorsun… Belki asırlardır bu sarhoşluk
1. ETKİNLİK
8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 164 Cevabı
Anlamı verilen sözcük ve sözcük gruplarını bulunuz. Boşluklara uygun harfleri yerleştiriniz.
Vadi. (KOYAK)
Karşısındakinin saldırısına karşı uyanık durma. (TETİKTE DURMAK)
Koyu kül rengi, kurşun rengi. (KURŞUNİ)
Kuvars, feldspat, ortoklaz ve mika minerallerinden birleşmiş türlü renkte, billursu, çok sert bir kayaç türü. (GRANİT)
Bir sıvıyı ağzı dar bir kaba aktarmak için kullanılan koni biçimindeki araç. (HUNİ)
Çığlık. (VAVEYLA)
Ziyafet. (TOY)
2. ETKİNLİK
Peri Bacaları” metni ile ilgili sorular oluşturup yanıtlarını yazınız. Hazırladığınız soruları arkadaşlarınıza yöneltiniz.
- Soru: Yazar Peri Bacalarını neye benzetmektedir?
- Cevap: Bir gaz hunisini al, ağzı aşağı yatır. Binlerce kere büyüt huniyi, işte sana peri bacası şeklinde anlatmaktadır.
- Soru: Bütün peri bacaları aynı mıdır?
- Cevap: Her bir baca başka bir biçimdir. Hareket hâlindedir hepsi de…
- Soru: Maçan’daki bacalar ormanın efsanesi nedir?
- Cevap: Zamanında buralar güzel bir ülkeymiş. Bereket fışkırırmış topraktan. İnsanlar birbirlerini sayarlarmış, severlermiş. Fakiri fakir, zengini zengin değilmiş. Hırsızlık, katillik yokmuş. Üzümler ballı, buğdaylar taneliymiş. Bura halkının bir tek kaygısı varmış, o da ölümden… Bir kapalı ülkeymiş. O yüzden de kimler, kimsecikler yani istilacılar uğramazmış. Bu yüzden de askerleri azmış. Askeri ne yapsınlar! Yıllardan bir yıl, günlerden bir gün bakmışlar ki Maçan’dan beri yazıyı yabanı tutmuş bir ordu gelir. Yakıp yıkıp gelir. Asker yok karşı koyacak… Güzel ülke yakılıp yıkılacak. Bütün halk, gözleri yaşlı, toplanmışlar bir tepeye, gelenleri seyrederlermiş… Ne gelir elden! Ölümlerden ölüm beğen… Korkudan titrer, vaveylaları gökyüzünü tutarken bir bakmışlar ki önlerinden çekilip duran, az sonra ülkelerini darmadağın edecek ordu yerinden kımıldamaz. Aman bu nasıl iş? Gece olmuş ordu kımıldamamış, sabah olmuş gene öyle. Ertesi, daha ertesi gün ordu durup durur. Cesaret edip ordunun yanına varamamış kimse. En sonunda bir çoban değneğini havaya fırlatıp ‘‘Ölümse de ölüm. Ben varacağım duran ordunun yanına.’’ demiş. Koşarak inmiş koyağa. Varmış ki bir de ne görsün! Ordu tüm taşa kesmiş… Haber vermiş. Güzel ülkede toy düğün başlamış. Kırk gün kırk gece.
- Soru: Maçan’daki bacalar ormanın hikayesini hangi yazar anlatmaktadır?
- Cevap: Yaşar Kemal
3. ETKİNLİK
8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 165 Cevabı
Okuduğunuz metinde geçen öznel ve nesnel ifadeleri yazınız.
Öznel İfadeler: Kendini bir heykel ormanında sanırsın. Öylesine biçimler. / Bir büyü içinde kalıyor insan.
Nesnel İfadeler: İkindiye doğru Mustafa’yla yola düşüp Göreme’ye geldik. / Varalım bir peri bacasının karşısında, bir metre kadar ötesinde duralım
- Cevap:
4. ETKİNLİK
a) Bir ülkenin doğal güzelliklerinin turizme katkısı hakkındaki düşüncelerinizi konuşma stratejilerinden (empati kurma, tartışma…) istediğinizi kullanarak anlatınız.
- Cevap: BENCE DOĞAL GÜZELLİKLER….
Şimdi siz diyeceksiniz ki bir ülkede turizm için en önemli şey tarihi yapılar ve tarihi güzelliklerdir. Kusura bakmayın ama ben size katılamayacağım. Çünkü bence bir ülkede turizmin gelişmesi için en önemli şey doğal güzelliklerdir. İstediğiniz kadar tarihi binalarla donatın bir yeri yine de tek bir Pamukkale ihtişamına sahip olamazsınız. İstediğiniz kadar köprü, saray, cami yapın hiç biri boğazlar kadar muhteşem görünemez bence. Bundan dolayı bir ülkede doğal güzellikler ne adar fazla ise bilin ki o ülke turizm açısında o derece şanslıdır.Mesela ülkemiz hem kış turizmi hem deniz turizmi hem de doğal mağara ya da oluşumlar gibi zenginlikleriyle doğal güzellikleriyle her sene milyonlarca tursitin en gözde tatil yeri olmaya devam etmektedir.
b) Konuşmanızı aşağıdaki formu doldurarak değerlendiriniz.
- Cevap:
Konuşmama uygun ifadelerle başladım. (EVET)
Konuşmamda “oysaki, başka bir deyişle, özellikle, ilk olarak” gibi uygun geçiş ve bağlantı ifadelerini kullandım. (EVET)
Empati kurma, tartışma, katılımlı, eleştirel konuşma gibi konuşma stratejilerini uyguladım. (EVET)
Beden dilimi etkili bir şekilde kullandım. (EVET)
Konuşmamda yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin Türkçelerini kullandım. (EVET)
Sözcükleri anlamlarına uygun kullandım. (EVET)
Konuşmamı uygun ifadelerle bitirdim. (EVET)
5. ETKİNLİK
8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 166 Cevabı
Bir geziniz esnasında gördüğünüz ya da yaşadığınız ilginç olayları gözlemlerinize dayanarak yazınız. Yazınıza uygun bir başlık koyunuz.
- Cevap: KAPADOKYA GEZİMİZ
Geçen sene okul olarak hep beraber Kapadokya’ya gitmiştik. Ben önceleri hiç bilgi sahibi olmadığım bu yere vardığımızda gözlerime inanamamıştım. Çünkü muhteşem bir yerdi. Peri bacalarının oluşmasının binlerce yıllık bir süreç sonrası olduğunu anladığımda hayretim ve merakım bir kat daha artmıştı. O zaman demiştim ki biz çok şanslı bir ülkeyiz. O gezide başıma gelen en ilginç olay ise bir dizi çekildiği için hayatımda ilk defa bir dizi seti görmek olmuştu. Her yerde kameralar kablolar vardı. O gün çok heyecanlanmıştım.
6. ETKİNLİK
8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 167 Cevabı
a) Aşağıdaki cümleleri öğelerine ayırınız
Bacalar ormanı alabildiğine uzuyor. Özne / Belirtili nesne / zarf tümleci / yüklem
Şapka gibi başında kalmış. Edat Tümleci / Dolaylı Tümleç / Yüklem
Seyrederken dünyayı unutuyorsun. Edat Tümleci / Belirtli Nesne / Yüklem
Tepeye gelenleri seyrederlermiş. Belirtili Nesne / Yüklem
mavi renkli kutudaki cümlelerin fiilleri nesne alıyor.
sarı renkli kutudaki cümlelerin fiilleri nesne almıyor.
- Cevap:
7. ETKİNLİK
Aşağıdaki fiilleri cümle içerisinde yüklem görevinde kullanınız. Fiillerin nesne alıp alamadığını örneklerdeki gibi gösteriniz.
- Cevap:
8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 5. Tema Zaman ve Mekan Sayfa 162, 163, 164, 165, 166, 167 Peri Bacaları Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.