Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayınları Ders Kitabı

Nedenleriyle ve Sonuçlarıyla Göç Etkinlik Cevapları (7. Sınıf Sosyal Bilgiler)

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Ekoyay Yayıncılık 3. Ünite Ülkemizde Nüfus Sayfa 114, 115, 116, 117 Nedenleriyle ve Sonuçlarıyla Göç Etkinlik Soruları ve Cevapları

Nedenleriyle ve Sonuçlarıyla Göç Etkinlik Cevapları (7. Sınıf Sosyal Bilgiler)

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayınları Ders Kitabı Sayfa 114 Cevabı 

Görselde yaşanan göçün nedenleri neler olabilir? Tartışınız?

  • Cevap: İnsanlar doğal afetler, su yetersizliği ve toprakların verimsizleşmesi, eğitim, sağlık, dini nedenler, kültürel farklılıklar, savaş, terör, iç karışıklıklar, toprakların miras yoluyla parçalanması, iş imkanları ve ulaşım gibi nedenlerden dolayı göç etmektedirler.

Ülkemizde yaşanan mevsimlik göçlere örnek veriniz. Bu göçün nereden nereye ve nasıl yapıldığını söyleyiniz.

  • Cevap: Mevsimlik göçler genellikle tarım, turizm ve inşaat etkinliklerine bağlı olarak yaşanmaktadır. Örneğin; Akdeniz ve Ege sahilleri yaz turizmine bağlı göç almaktadır. Bursa, Kayseri ve Erzurum gibi illerimizde kış mevsiminde kayak turizmi yapıldığı için mevsimlik işçi göçleri olmaktadır. Çukurova’da pamuk, Ege’de zeytin, Karadeniz’de fındık ve çay hasadında mevsimlik işçi göçleri yaşanmaktadır.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayınları Ders Kitabı Sayfa 115 Cevabı 

Haberde gençlerin şehre göç etmesinin sebepleri neler olabilir? Açıklayınız.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayınları Ders Kitabı Sayfa 115 Cevabı 

  • Cevap: Şehirlerde eğitim olanakları ve iş imkanları daha iyi olduğu için gençler göç etmiş olabilir. Ayrıca şehirde ulaşım gelişmiştir ve daha etkin bir sosyal hayat vardır.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayınları Ders Kitabı Sayfa 116 Cevabı 

Konu içindeki bilgilerden de yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız. Cevaplarınızı defterinize yazınız.

1. Göçlerin sonuçlarına örnekler veriniz.

Cevap

  • Çarpık kentleşme meydana gelir.
  • Göç edilen bölgede çevre kirliliği artar.
  • Göç alan bölgede işsizlik artar.
  • Yoğun göç alan yerlerde altyapı yetersiz kalır.
  • Eğitim ve sağlık kurumları yetersiz kalır.
  • Göç veren bölgede iç gücü açığı oluşur.

Örnek: İstanbul’da eğitim, ulaşım ve iş imkanları gelişmiş olduğu için devamlı göç almaktadır. Ancak bu durum İstanbul’da gecekondulaşma, kurumların insanlara hizmet vermesinde yetersizlik, trafik sorunları ve çevre kirliliği meydana getirmiştir.

2. Beyin göçü, mübadele, mevsimlik işçi ne anlama gelmektedir?

  • Cevap

Beyin Göçü: İyi eğitimli ve yetenekli kişilerin kendi ülkesinden bir başka ülkeye göç etmesidir.

Mübadele: Karşılıklı iki veya daha fazlı ülkenin yaptığı antlaşmaların esaslarına dayanılarak yapılan, ülke nüfuslarının azınlıkta kalan kısmının karşılıklı olarak yer değiştirdiği göç türüdür.

Mevsimlik İşçi: Çalışmanın sadece yılın belirli döneminde sürdüğü iş yerlerinde çalışan kişilerdir.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayınları Ders Kitabı Sayfa 117 Cevabı 

Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız.

Osmanlı Devleti hızla çözülüyordu. Doğu ve Orta Balkanlar’da Bulgar ve Rus orduları sürekli ilerlemekteydi. Osmanlı’nın zararına, ortalığı en çok karıştıranların başında Sırplar geliyordu. Bosna vilayetinde ise işler uzun zamandan beri iyi gitmiyordu ve Ali Sabir’e göre göç kapıdaydı. Göçmeye kesin olarak karar vermişti. Bu kararın Hasret’e zor geldiğini biliyordu. Burada doğmuştu. Burada evlenmişlerdi. Burada çocukları olmuştu.

1. Metindeki göç, hangi göç türündendir? Neden?

  • Cevap: Metindeki göç zorunlu göçtür. Çünkü, Ali Sabir ve ailesi kendi istekleriyle değil, savaş nedeniyle istemeden göç etmek zorunda kalmıştır.

2. Ali Sabir ve Hasret neden göç etmek zorunda kalmıştır?

  • Cevap: Metindeki göç zorunlu göçtür. Çünkü, Ali Sabir ve ailesi kendi istekleriyle değil, savaş nedeniyle istemeden göç etmek zorunda kalmıştır.

3. Ali Sabir ve ailesi göç sırasında hangi zorlukları yaşamışlardır?

  • Cevap: Saraybosna’dan İzmir’e kadar uzun bir yolculuk yapmaları gerekmiştir. Savaş nedeniyle tren yolu yerine daha uzun olan eski yoldan gitmek zorunda kalmışlardır. Yanlarında atları, öküzleri ve yaylı arabaları da götürmeleri gerekmiştir. Ayrıca kedi ve köpeklerine de sahip çıkmaları zor olmuştur.

4. Bu göçün sonuçları nelerdir?

  • Cevap: Bu göçün sonucunda iş bulma zorluğu yaşanmıştır. Aynı zamanda Ali Sabir ve ailesi psikolojik olarak etkilenmiştir. Bulundukları yerde kültürel farklılıktan dolayı zorluklar yaşamışlardır.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Ekoyay Yayıncılık 3. Ünite Ülkemizde Nüfus Sayfa 114, 115, 116, 117 Nedenleriyle ve Sonuçlarıyla Göç Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
clap
1
love
0
happy
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry