Mustafa Kemal Zafer Yolunda metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 44-45-46-47-48-49 (2. Tema Milli Mücadele ve Atatürk)
Mustafa Kemal Zafer Yolunda Metni Cevapları
MUSTAFA KEMAL ZAFER YOLUNDA
Mustafa Kemal, Akşehir’de kurmaylarıyla birlikte futbol maçı seyrediyor, diye bir haber yayıldı ortalığa. Bu, düşmana karşı düzenlenmiş bir oyundu. Gerçekte Mustafa Kemal büyük saldırı planı üzerinde son çalışmalarını yapıyordu. Ordunun ileri gelenleriyle toplantı halindeydi.
Toplantıya katılan paşaların hemen hemen hiçbiri saldırıya geçilmesini uygun bulmuyorlardı. Türkiye’nin varı yoğu bu orduydu. Yenilirse her şey biterdi. Savunma durumunda kalmak
Oysa Mustafa Kemal kesin kararını vermişti. Kurtuluş için saldırıdan başka bir yol düşünemi- yordu. Dokuz ay önce Fevzi ve îsmet Paşalarla birlikte yaptıkları plan uygulanacaktı.
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 44 Cevabı
HAZIRLIK
Atatürk’ün askerî kişiliği ile ilgili topladığınız bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Atatürk, askerlik mesleği gereği bir savaş adamıdır. Savaş yeteneği de çok üstündür. Deneyimlidir. Böyle olmakla beraber, o hiçbir zaman savaşı sevmemiş, ulusunun ve insanlığın mutluluğuna giden kutlu yolda uğraş veren samimi bir dostluk ve barış önderi olmuştur.
1. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 47 Cevabı
Aşağıda metinde geçen bazı kelime ve kelime grupları verilmiştir. Metinden hareketle bu kelimelerin anlamlarını tahmin ederek yazınız. Daha sonra kelimelerin sözlükteki anlamlarına bakarak tahmin ettiğiniz anlamlarla karşılaştırınız.
ajan: Casus.
kamçı: Hayvanları eğitmek için kullanılan bir araç.
istihkâm: Hakim olma, malzeme yığınak sorumluluğu
üniforma: Ordu ya da belirli iş kollarında giyilen o grubu temsil eden kıyafet.
dize getirmek: Yenmek, hakimiyet üstünlük kurmak
nasip eylemek: Olmak, istenilen şeye kavuşmak.
2. ETKİNLİK
Aşağıdaki soruları metinden hareketle yanıtlayınız.
1. Olaylar nerede ve ne zaman geçmektedir?
- Cevap: Olaylar Eskişehir ve Afyon’da geçmektedir. Kurtuluş Savaşı yıllarıdır. 29-30 Ağustos tarihlerinde gerçekleşmiştir.
2. Bazı paşalar ordunun savunmada kalmasını niçin isterler?
- Cevap: Çünkü düşman kuvvetleri ve cephesi çok sağlamdır. Ordunun son bir hamle şansı vardır. Eğer başarısız olurlarsa ülke tamamen elden gidecektir.
3. Mustafa Kemal’in askerî dehasını metinden örnekler vererek anlatınız.
- Cevap: Metinden alınan aşağıdaki kısımlar Mustafa Kemal’in askeri dehasını göstermektedir: Eskişehir cephesinde çok büyük kuvvetler varmış gibi geceleri sıra sıra ateşler yakılıyordu. Gündüzleri de buraya yeni kuvvetler geliyormuş gibi yollarda toz kaldırıyorlardı. Mustafa Kemal, bu savaşta askerlik sanatının en ince kurallarını uyguladı. Asker birliklerini gizlice kuzeyden güneye çekti. Askerler geceleri yürüyor; gündüzleri köylerde, ağaçlıklarda, fundalıklarda saklanıyorlardı.
4. Zübeyde Hanım’ın kişilik özelliklerini belirtiniz.
- Cevap: Kalbinin sonsuz sevgisi ve içtenliğiyle dua eden biridir. Oğlunu sevmektedir ama onun için vatan her şeyden önemlidir. Zeki bir kadındır. Çünkü oğlunun çizmeleriyle savaşa gittiğini çay partisine gitmediğini anlamıştır.
5. Metindeki hangi karaktere hangi soruyu sormak isterdiniz?
- Cevap: Mustafa Kemal’a şunu sormak isterdim: Bir insan hem nasıl bu kadar zeki biri, iyi bir asker, büyük bir lider olabilir?
6. Yunan bayrağım yerden kaldırması Mustafa Kemal’in hangi kişilik özelliğini yansıtmaktadır?
- Cevap: Onun Dünyanın bütün halklarına olan saygısını, savaş değil barış esaret değil özgürlük yanlısı biri olduğunu göstermektedir.
3. ETKİNLİK
Metindeki hikâye unsurlarını belirleyerek aşağıya yazınız.
Olay: Mustafa Kemal’in düşmanı bozguna uğratmak için çay partisi haberi altında aslında cepheye gitmesi büyük bir zeka ile düşmanı yenmesi anlatılmaktadır.
Mekân: Eskişehir, Afyon ve Dumlupınar’dır.
Zaman: Kurtuluş Savaşı Zamanları, 29 ve 30 Ağustos.
Şahıs ve Varlık Kadrosu: Mustafa Kemal, Zübeyde Hanım, askerler…
Anlatıcı: Yazarın kendisidir.
4. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 48 Cevabı
30 Ağustos’ta Aslıhanlar ve Dumlupınar civarında yapılan savaşa Başkomutanlık Meydan Muharebesi denmiştir. Bunun sebebini metinden örneklendirmeler yaparak aşağıdaki boşluğa yazınız.
- Cevap: Çünkü Mustafa Kemal’in önderliğinde başkomutanlığında yapılmıştır bu savaşlar. “Mustafa Kemal de: “Ben de bu istihkâmları sekiz saatte yıkarak Afyonkarahisar’ı ele geçireceğim.” dedi.
5. ETKİNLİK
Aşağıdaki cümlelerde ilgi ve çoğul eki almış kelimeleri bulunuz. Örnekteki gibi ekin türünü belirtiniz.
“Basında, Gazi’nin Çankaya’da bir çay şöleni vereceğine dair haberler çıktı. Nöbetçiler, Çankaya’da kuş uçurtmuyorlardı. Mustafa Kemal annesinin ellerini öptü, yanından ayrıldı. Zübeyde Hanım’ın içi rahat değildi.”
- Cevap:
haberler → -ler (çoğul eki)
nöbetçiler → -ler (çoğul eki)
annesinin → -nin (ilgi eki)
Zübeyde Hanım’ın → -ın (ilgi eki)
6. ETKİNLİK
a) Aşağıdaki cümlelerde geçen söz sanatlarını (benzetme, abartma) bulunuz. İlgili boşluğa bulduğunuz söz sanatını yazınız.
• Gün doğarken gök gürlemesini andıran bir ses ortalığı sarstı. (abartma)
• Nöbetçiler, Çankaya’da kuş uçurtmuyorlardı. (abartma)
• Askerler ok gibi yerinden fırladılar. (benzetme)
b) Siz de abartma ve benzetme sanatının kullanıldığı iki cümle yazınız.
- Cevap:
Gülmekten ölmüştü.(abartma)
Aslan gibi güçlü bir adamdı. (benzetme)
7. ETKİNLİK
“Bir milletin onurunu simgeleyen bayrağa karşı saygımız vardır.” cümlesinde bayrağın onuru simgelemesi ifadesinden ne anlıyorsunuz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Bir bayrak bir ulusun bağımsızlığını ve bütünlüğünü kültürünü simgeler. O yüzden bütün Dünyada bayraklara saygı gösterilmesi gerekir. Bayraklar çiğnenmez, bayraklara küfür edilmemeli.
8. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 49 Cevabı
Atatürk ün silah arkadaşlarından birini seçiniz. Seçtiğiniz kişi ile ilgili bilgileri düzenleyip aşağıdaki boşluğa yazınız. Kişi ile ilgili görseli noktalı bölüme yapıştırınız.
- Cevap:
İSMET İNÖNÜ
Mustafa İsmet İnönü (24 Eylül 1884, İzmir – 25 Aralık 1973, Ankara),
Osmanlı döneminde albay, Cumhuriyet döneminde orgeneral ve eski Genelkurmay Başkanı olan, cumhuriyetin ilanından sonra Türkiye’nin ilk Başbakanı, ikinci Cumhurbaşkanı, İstiklal Madalyası sahibi asker ve siyasetçi. Cumhurbaşkanlık görevini Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatından 1 gün sonra 11 Kasım 1938’den 22 Mayıs 1950 tarihine kadar sürdürmüştür.
CHP Kurultayı tarafından kendisine “Millî Şef” unvanı verilmiştir. İnönü; Kurtuluş Savaşı’na katılmış, Lozan Antlaşması’nı imzalamış ve birçok defa başbakanlık görevini üstlenmiştir. 1925-1937 yılları arasında 12 yıllık kesintisiz başbakanlık süresi olmakla birlikte, toplam 17 yıl 11 ay ile Türkiye’nin cumhuriyet tarihinde en uzun süre başbakanlık yapmış kişisidir
GELECEK DERSE HAZIRLIK
Millî Mücadele Dönemi’nin kadın kahramanları ile ilgili araştırma yapınız.
- Cevap:
➜ Şerife Bacı
➜ Halide Onbaşı (Halide Edip Adıvar) (1884-1964)
➜ Halime Çavuş (Kocabıyık)
➜ Nezahat Onbaşı (Nezahat Baysel)
➜ Çete Emir Ayşe (Emire Ayşe Aliye)
ŞERİFE BACI KİMDİR?
Şerife Bacı, Kurtuluş Savaşı’nda mücadele etmiş kadın kahramanlarımızdandır. Doğum tarihi net olarak bilinmemektedir. 1900’lü yılların hemen başında doğduğu tahmin edilen Şerife Bacı Kastamonuludur. Kastamonu’ya gelen cephanelerin Milli Mücadele’nin merkezi olan Ankara’ya götürülmesinde üstün gayret sarf etmiştir. Şerife Bacı kimdir diye sorulduğunda verilecek cevap ancak fedakarlık ve kahramanlığın temsilcisidir olabilir.
Şerife Bacı, Kurtuluş Savaşı’na inanmış ve Kastamonu’ya gelen cephanelerin Ankara’ya ulaştırılmasında erkeklerle, diğer kadınlarla ve yaşlılarla omuz omuza mücadele vermiştir. Üstelik Şerife Bacı bu mücadeleyi verirken kucağında çocuğu da vardır.
Ağır kış koşullarında cephane taşınması nedeniyle cephanelerin ıslanmasını istemeyen Şerife Bacı kazağını cephanelerin üzerine örtmüştür. Bunun üzerine kucağındaki bebeği üşüdüğünden onu sımsıkı sarmıştır ve üşümesine engel olmuştur. Bunun üzerine Şerife Bacı 1921 yılında donarak şehit olmuştur. Şerife Bacı’nın donarak şehit olduğunda 20’li yaşlarının başında olduğu bilinmektedir.
Günümüzde Şerife Bacı’nın bir heykeli Kastamonu’da bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Kastamonu başta olmak üzere pek çok ilimizde birden fazla kurum ve kuruluşa Şerife Bacı’nın ismi verilmiştir. Kurtuluş Savaşı’nın en bilinen kadın kahramanlarından biri olarak adını tarihe yazdırmıştır.
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Tema Milli Mücadele ve Atatürk Sayfa 44-45-46-47-48-49 Mustafa Kemal Zafer Yolunda Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Bende gözükmüyor