Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları

Kültürümle Varım Etkinlik Cevapları (7. Sınıf Sosyal Bilgiler)

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Ünite Türk Tarihinde Yolculuk Sayfa 80, 81, 82, 83, 84, 85 Kültürümle Varım Etkinlik Soruları ve Cevapları

Kültürümle Varım  Metni Cevapları (7. Sınıf Sosyal Bilgiler)

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 80 Cevabı 

Yabancı bir seyyahın Osmanlı kültürüne yönelik anlattığı bu olaydan nasıl bir sonuç çıkardınız? Açıklayınız.

  • Cevap: Avrupalı seyyahın yazdıklarına göre Osmanlı hüküm sürdüğü topraklarda yaşayan toplumların kültürlerine saygı gösterirken atalarından miras aldığı Türk kültürünü de yaşatmıştır. İngiliz Seyyah Keppel’e (Kepıl) göre Türk insanının dürüstlüğü dikkat çekici bir konudur. Bir postacının başından geçen bir olayı anlatarak Türklerin dürüstlüğünü aktarmaktadır.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 81 Cevabı 

Misafire aç olup olmadığı neden direkt sorulmamıştır?

  • Cevap: Çünkü ayıp olurdu. Bu yöntem daha şık ve daha uygarcadır.

Siz olsaydınız misafirinizin ihtiyaçlarını sormak için nasıl bir yöntem bulurdunuz?

  • Cevap: Ben de bu yöntemi ullanırdım. Çünkü çok zarif bir yöntem bu. Misafir rencide edilmemiş oluyor. 

Türk misafirperverliğinin günümüzde de devam ettiğine dair kendiniz veya çevrenizden örnekler veriniz.

  • Cevap: Hala Türklerin evine yabancı kim olursa olsun geldiğinde baş köşeye misafir edilir, aç ise doyurulur, başka bir ihtiyacı var ise ev sahibi tarafından karşılanır. Hatta köylerde misafir için Misafir odası tertip edilmiştir.

Günümüzde yapılan düğünlerle Osmanlı Dönemi’nde yapılan düğünleri karşılaştırınız. Düğünlerin benzer ve farklı yönlerini açıklayınız.

  • Cevap: Günümüzdeki düğünler genelde düğün salonunda olur, davetiye ile davet edilen misafirler kadınlı erkekli en şık kıyafetlerini giyerler, düğünde çalgı çengiler olur, yine günümüzdeki düğünlerde takı merasimi vs yapılmaktadır. Oysa Osmanlıda erkek gelini at ile evinden alır ve köy meydanında davul zurnalı bir düğün tertip edilir, büyük kazanlarda aşlar pişirilip misafirlere ikram edilirdi. 

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 82 Cevabı 

Günümüzdeki bayramlarla Osmanlı Dönemi’nde yaşanan bayramları karşılaştırınız. Bayramların benzer ve farklı yönlerini açıklayınız.

  • Cevap: Eskiden Osmanlıda Bayram gelmeden önce büyük hazırlıklar yapılırdı. Dükkânlar güzel kumaşlarla, evler işlemeler ve halılar ile donatılırdı. Evler madenî pullarla veya bayram uygun bir mevsime gelmişse çiçeklerle ve yeşilliklerle süslenirdi. Bu gibi süslemeler evlerin dışından, dostlarla kahve ve şerbet içilen sofaya kadar koyulurdu. Top atışlarıyla bayram ilan edilince şehirde (İstanbul’da) şarkılar, ut ve diğer müzik aletlerinin sesleri işitilirdi. Günümüzde insanlar ise ancak anne baba ziyaretine gitmekte ve bayramlaşmalar genelde geçiştirilmektedir. Eskisi gibi büyük ziyafetler verilmemektedir. Top atışı da olmamaktadır.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 83 Cevabı 

Sizce hat sanatı, Osmanlı Dönemi’ndeki önemini günümüzde de aynı şekilde devam ettirebilmiş midir? Tartışınız.

  • Cevap: Hayır devam ettirememiştir. Çünkü hat sanatını anlayacak nesil yok olmuş bunun yanında dijital dünya dediğimiz sanal dünya herkesi esir almış durumdadır.

Zeybek oyununun günümüzde de varlığını devam ettirmesi kültürün hangi özelliğini yansıtır? Açıklayınız.

  • Cevap: Kültürün devamlılığının bir göstergesidir. Zeybek oyunu bizim en asil, en çok bizi anlatan yöresel oyunlarımızdan biridir.Köylülerimizin gelenek ve göreneklerine ne kadar bağlı olduğunu göstermesi bakımından bence önemli bir örnek teşkil eder.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 84 Cevabı 

Yukarıdaki yazıda Süleymaniye Camii’nde kullanılan Türk el sanatlarından hangilerine değinilmiştir? Açıklayınız.

  • Cevap:  Mimari, Hat, ahşap oymacılığı, çinicilik gibi geleneksel el sanatlarından örneklere yer verilmektedir.

Aşağıdaki görsellerde verilen Osmanlı kültürüne ait ögeleri ilgili alanlara yazınız.

  • Cevap

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Ünite Türk Tarihinde Yolculuk Sayfa 80, 81, 82, 83, 84, 85 Kültürümle Varım Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry