Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Ekoyay Yayıncılık

Kendi cümlelerinizle düzlem ayna, çukur ayna ve tümsek aynayı tanımlayınız ve bu aynalardaki görüntü oluşumu hakkında kısa bilgi veriniz.

“Kendi cümlelerinizle düzlem ayna, çukur ayna ve tümsek aynayı tanımlayınız ve bu aynalardaki görüntü oluşumu hakkında kısa bilgi veriniz.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Kendi cümlelerinizle düzlem ayna, çukur ayna ve tümsek aynayı tanımlayınız ve bu aynalardaki görüntü oluşumu hakkında kısa bilgi veriniz.

Soru: Kendi cümlelerinizle düzlem ayna, çukur ayna ve tümsek aynayı tanımlayınız ve bu aynalardaki görüntü oluşumu hakkında kısa bilgi veriniz.

  • Cevap: 

Düzlem ayna: Yansıtıcı yüzeyi düzlem olan aynalara düzlem ayna denir. Cisimden gelen ışınlar aynada yansıdıktan sonra yansıyan ışınların ya da uzantılarının kesişmesi sonucunda görüntü oluşur. Yansıyan ışınların kendilerinin kesişmesi sonucu oluşan görüntüye gerçek görüntü, uzantılarının kesişmesi sonucu oluşan görüntüye de sanal (zahirî) görüntü denir. Düzlem aynanın önüne konulan bütün cisimlerin görüntüsü sanal olarak oluşur.

Çukur ayna: İç yüzeyi yansıtıcı yüzey olarak kullanılan küresel aynalara çukur ayna denir. Çukur aynanın merkezi ile odak noktası arasına yerleştirilirse görüntü ters, gerçek ve merkezden ötede oluşur. Oluşan görüntünün boyu cismin boyundan büyüktür. Çukur aynada merkezde bulunan bir cismin görüntüsü yine merkezde, ters ve gerçektir. Boyu ise cismin boyuna eşittir.

Tümsek ayna: Dış yüzeyi yansıtıcı yüzey olarak kullanılan küresel aynalara tümsek ayna denir. Tümsek aynaya gelen ışınlar her zaman birbirlerinden uzaklaşarak yansırlar. Bu nedenle tümsek aynalarda her zaman sanal görüntü meydana gelir. Tümsek ayna tarafından oluşturulan görüntü, cisme göre düz ve daha küçük olan bir sanal görüntüdür.

10. Sınıf Fizik Ekoyay Yayıncılık Sayfa 235 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry