Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Türkçe Meb Yayınları

Kastamonulu Şerife Bacı Metni Etkinlik Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

Kastamonulu Şerife Bacı metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 50-51-52-53-54-55-56-57-58-59 (2. Tema Milli Mücadele ve Atatürk)

Kastamonulu Şerife Bacı Metni Cevapları

KASTAMONULU ŞERİFE BACI

1921 yılının Aralık ayıydı. Şerife Bacı kağnısıyla İnebolu’dan Kastamonu Kışlası’na doğru yol alıyordu. Onun gibi birçok kadın kağnı farının yanında yürüyordu. Hava bazen tipiye dönüyor, bazen lapa lapa kar yağıyordu. Bazen de kuru bir soğuk, kağnıları çekmekte olan zayıf ineklerin, öküzlerin, atların ve kafilede yer alan kadınların nefeslerini kesiyordu. Bu durumda yürümek çok zorlaşıyordu. Boğulacak gibi oluyorlardı. Ama gayret ediyorlardı. Çünkü vatan zor durumdaydı. Askerlere cephane gerekliydi. Cephaneleri mutlaka Kastamonu Kışlası’na Bütün bunları düşününce gayrete geliyorlar, buz tutan yollarda kafileler hâlinde ilerlemeye çalışıyorlardı. Dağlık ve ormanlık yollardan geçerken kurtların seslerini duyuyor, kendilerine saldırmalarından korkuyorlardı.

Cephaneler, sabahın erken vakitlerinde kağnılara yükleniyordu. Kağnılar yüklerini alınca hiç beklemeden yola koyuluyorlardı. Şerife Bacı, öküzlerinin önünde duruyor; onların yüzünü, sırtını sıvazlıyordu. Kaç gündür yeteri kadar beslenememişlerdi. Saman bulmak kolay değildi. Şerife Bacı sırtına bağladığı bebeğinin ağlamasıyla telaşlandı. Hemen onu alıp kuytu bir köşede
emzirdikten sonra sıkıca örttü. Onu tekrar arkasına bağlayıp öküzlerinin başına geçti. Bu arada cephane taşıyan askerlerden biri seslendi…

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 50 Cevabı

HAZIRLIK

1. Millî Mücadele Dönemi’nin kadın kahramanları ile ilgili yaptığınız araştırmaların sonuçlarını arkadaşlarınıza anlatınız.

Cevap:

Şerife Bacı
Halide Onbaşı (Halide Edip Adıvar) (1884-1964)
Halime Çavuş (Kocabıyık)
Nezahat Onbaşı (Nezahat Baysel)
Çete Emir Ayşe (Emire Ayşe Aliye)

ŞERİFE BACI KİMDİR?

Şerife Bacı, Kurtuluş Savaşı’nda mücadele etmiş kadın kahramanlarımızdandır. Doğum tarihi net olarak bilinmemektedir. 1900’lü yılların hemen başında doğduğu tahmin edilen Şerife Bacı Kastamonuludur. Kastamonu’ya gelen cephanelerin Milli Mücadele’nin merkezi olan Ankara’ya götürülmesinde üstün gayret sarf etmiştir. Şerife Bacı kimdir diye sorulduğunda verilecek cevap ancak fedakarlık ve kahramanlığın temsilcisidir olabilir.

Şerife Bacı, Kurtuluş Savaşı’na inanmış ve Kastamonu’ya gelen cephanelerin Ankara’ya ulaştırılmasında erkeklerle, diğer kadınlarla ve yaşlılarla omuz omuza mücadele vermiştir. Üstelik Şerife Bacı bu mücadeleyi verirken kucağında çocuğu da vardır.

Ağır kış koşullarında cephane taşınması nedeniyle cephanelerin ıslanmasını istemeyen Şerife Bacı kazağını cephanelerin üzerine örtmüştür. Bunun üzerine kucağındaki bebeği üşüdüğünden onu sımsıkı sarmıştır ve üşümesine engel olmuştur. Bunun üzerine Şerife Bacı 1921 yılında donarak şehit olmuştur. Şerife Bacı’nın donarak şehit olduğunda 20’li yaşlarının başında olduğu bilinmektedir.

Günümüzde Şerife Bacı’nın bir heykeli Kastamonu’da bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Kastamonu başta olmak üzere pek çok ilimizde birden fazla kurum ve kuruluşa Şerife Bacı’nın ismi verilmiştir. Kurtuluş Savaşı’nın en bilinen kadın kahramanlarından biri olarak adını tarihe yazdırmıştır.

2. Vatan neden kutsaldır? Açıklayınız.

  • Cevap: Çünkü vatan olmazsa ulus da olmaz. Hepimiz esaret altında vatansız bayraksız tutsak bir şekilde yaşamak zorunda kalırız. Ailemizle huzur içinde yaşıyorsak bu vatana sahip olmamızdan kaynaklanmaktadır.

1. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 53 Cevabı

a) Aşağıdaki cümlelerde altı çizilmiş deyimlerin anlamlarını tahmin ederek boş bırakılan yerlere yazınız. Tahminlerinizi deyimlerin sözlük anlamlarıyla karşılaştırınız.

• Şerife Bacı kağnısıyla İnebolu’dan Kastamonu Kışlası’na doğru yol alıyordu.

  • Cevap:

Deyim: Yol almak

Tahminim: İlerlemek

Sözlük anlamı: İlerlemek, gelişmek.

• Bazen de kuru bir soğuk, kağnıları çekmekte olan zayıf ineklerin, öküzlerin, atların ve kafilede yer alan kadınların nefeslerini kesiyordu.

  • Cevap:

Deyim: Nefesleri kesmek

Tahminim: Çok şaşırtmak, heyecanlandırmak, korkutmak

Sözlük anlamı: Güç soluk alacak duruma gelmek veya soluğu büsbütün durmak

• O yorgan, askerlerimizin dört gözle beklediği mermilerin, silahların üzerinde duracak.

  • Cevap:

Deyim: dört gözle beklemek

Tahminim: Sabırsızlıkla beklemek, çok heyecanlanmak

Sözlük anlamı:  büyük bir istekle, özlemle, sabırsızlıkla beklemek.

b) Yukarıdaki deyimlerin metne olan katkısını belirtiniz.

  • Cevap: Deyimler, metindeki ifadelerin daha anlaşılır olmasını sağlarlar. Anlatımı ilgi çekici hâle getirir. Metindeki anlatımı güçlendirir ve zenginleştirirler. Daha etkileyici bir anlatım sağlarlar. Deyimler sayesinde kısa ve özlü anlatım sağlanmış olur.

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları metinden hareketle yanıtlayınız.

1.Metindeki olaylar ne zaman ve nerede geçmektedir?

  • Cevap: İnebolu Kastamonu yolu üzerinde cephelerde Kurtuluş Savaşı yıllarında geçmektedir.

2.Şerife Bacının kışın dondurucu soğuğunda bebeği ile beraber yolculuk yapmasının sebebi nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Vatan zor durumdaydı. Askerlere cephane gerekliydi. Cephaneleri mutlaka Kastamonu Kışlası’na taşımaları gerekiyordu. Bu yüzden Şerife Bacı bu soğukta kucağında bebeği ile yola düşmüştür.

3.Şerife Bacı’nın kişilik özelliklerini belirtiniz.

  • Cevap: Kendisinden çok vatanı düşünen bir kadındır. Çok güçlü ve azimli bir vatanseverdir.

4.Millî Mücadele Dönemi’nde Anadolu insanı sadece düşmanla değil fakirlikle de mücadele etmiştir. Metinde bu durumu destekleyen ifadeleri belirtiniz.

  • Cevap: Şerife Bacı askerlerden kendisi için değil ama bari öküzler için saman istemekte ama o bile elde avuçta olmamaktadır. Şerife Bacı ne yazık ki iyi giyinememiş ayağında çarıkları olduğu halde kışın yolculuk yapmak zorunda kalmıştır. Çünkü fakirlik çok kötüdür.

5.Siz o dönemde yaşasaydınız vatanın kurtuluşu İçin ne yapardınız?

  • Cevap: Ben olsaydım elimden gelen her şeyi hiç düşünmeden yapardım. Cephede savaşmak lazımsa savaşırdım, odun taşımak gerekiyorsa taşırdım. Gerekirse canımı bile verirdim.

6.Şerife Bacı’nın yaptığı fedakârlık sizi nasıl etkiledi? Duygularınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Beni ruhumdan vurdu. Ona ve diğer kahraman şehitlerimize Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarına olan saygım kat be kat arttı. Bu ülkenin nasıl zorluklarla kurulduğunu daha iyi anladım.

3. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 54 Cevabı

a) Millî Mücadele Dönemi’nde halka moral vermek amacıyla Kastamonulu Zekiye Hanım’ın yaptığı konuşmanın bir bölümü verilmiştir. İnceleyiniz.

Kardeşler, hemşireler!
Daha bir sene evvel kırmızı rengi He başımızda dalgalanan ulu sancağımız, görüyorsunuz ki siyahlara, matemlere büründü. (…) Vatan ve din uğrunda binlerce evladımızı gömdükten sonra; haktan, adaletten bahseden AvrupalIların, bir seneden beri, yenildik diye başımıza açmadıkları felaket kalmadı.
Hanımlar!
Büyük felaketlerimize, evlatlarımızın, kardeşlerimizin kanıyla suladığımız yurtlarımızın işgaline, kardeşlerimizin felaketine susacak mıyız? Hayır hanımefendiler! Mağlubuz, silahımız yok ancak göğsümüzde İmanımız, bütün dünyayı halk eden Allah’ımız var.
Hanımlar!
Bizim gibi şefkatle, merhametle düşündüklerine şüphe etmediğimiz İtilaf (Anlaşma) devletlerinin büyük kadınlarına müracaat ve birer telgrafla, bize yapılan haksızlıkları yazacak ve anlatacağız. Eğer onlar da hakkımızı teslim etmezlerse evlatlarımızın kanlarına kendi kanımızı karıştırarak erkeklerimizle bir safta, dinimiz ve istiklalimiz için ölecek; haksızlara, zalimlere tarihin lanetlerini terk ederek şehametle (cesaretle) öleceğiz.
(Zekiye Hanım, lOArahk 1919 Kastamonu)

  • Cevap:

b) Konuşma metnindeki duygu belirten ifadeleri aşağıdaki boşluğa yazınız.

  • Cevap: “Daha bir sene evvel kırmızı rengi He başımızda dalgalanan ulu sancağımız, görüyorsunuz ki siyahlara, matemlere büründü”

“Kardeşlerimizin kanıyla suladığımız yurtlarımızın işgaline, kardeşlerimizin felaketine susacak mıyız”

“Eğer onlar da hakkımızı teslim etmezlerse evlatlarımızın kanlarına kendi kanımızı karıştırarak erkeklerimizle bir safta, dinimiz ve istiklalimiz için ölecek; haksızlara, zalimlere tarihin lanetlerini terk ederek şehametle (cesaretle) öleceğiz.”

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 55 Cevabı

c) Sınıfta sunmak üzere “vatanını seven bir öğrencinin sorumlulukları” konulu bir konuşma metni yazınız.

  • Cevap: VATANINI SEVEN BİR ÖĞRENCİNİN SORUMLULUKLARI

Vatanını seven bir öğrenci öncelikle bayrak, millet aşkının ne olduğunu kavrar. Sonra da derslerine çok iyi çalışarak kendisini bilim ve vatan insanlık için yetiştirir. Düşmanlarını iyi tanır. Tarihini iyi bilir. Vatanın doğal ve tarihi her türlü zenginliğini, çevreyi korur. Özetle vatan için elinden gelen en iyi kişi olmaya çabalar.

d) Yazınızdaki anlam bütünlüğünü bozan ifadeleri düzeltiniz. Konuşmanızı yapınız.

  • Cevap: Yoktu.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 56 Cevabı

e) Sunumunuzu aşağıdaki forma göre değerlendiriniz. ( EVET-KISMEN-HAYIR)

Dinleyicileri selamladım. (EVET)
Sesimi herkesin duyabileceği şekilde kullandım.(EVET)
Açık, düzgün bir Türkçe ile topluluğa hitap ettim.(EVET)
Vurgu ve tonlamalara dikkat ettim. Gerektiğinde duygusal tonlama yaptım.(EVET)
Jest ve mimiklerimi etkili kullandım.(EVET)
Süreyi etkin ve doğru kullandım.(EVET)
Konuşurken dinleyicilerle göz teması kurdum.(EVET)
Akılda kalıcı, düşündürücü bir cümle ile konuşmamı bitirdim.(EVET)

4. ETKİNLİK 

a) Aşağıda Arif Nihat Asya’nın “Bayrak” adlı şiirinden alınmış iki dörtlük bulunmaktadır. Şiiri okuyunuz.

BAYRAK

Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü,
Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü.
Işık ışık, dalga dalga bayrağım!
Senin destanını okudum, senin destanını yazacağım.
(…)
Tarihim, şerefim, şiirim, her şeyim:
Yeryüzünde yer beğen!
Nereye dikilmek istersen,
Söyle, seni oraya dikeyim!
Arif Nihat ASYA

  • Cevap: Şiiri coşku ile okumanız gerekmektedir.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 57 Cevabı

Şiirden alınan kelimelerin hangi varlığa ya da kişiye ait olduğunu örnekteki gibi belirtiniz.

gelinlik: Bayrak

tarih: Vatan

şeref: Halk ve bayrak

örtü: Kefen-bayrak

bayrak: Vatan, milletin onuru

şiir: Şaire aittir

c) Yukarıdaki kelimelerin başka bir varlığa ait olduğunu hangi ekler yardımı ile anladınız? Aitlik bildiren bu ekleri örnekteki gibi ayırınız.

gelinliği: gelinlik-i: gelinliği

destanın: destan-ın: destanın

örtüğü: örttü-ğü

bayrağım: bayrak-ım: bayrağım

tarihim: tarih-im: tarihim

şerefim: şeref-im: şerefim

şiirim:şiir-im: şiirim

5. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 58 Cevabı

a) Aşağıda “Mehmetçik” ile ilgili iki metin verilmiştir. Metinleri okuyunuz.

Bu milleti temsil eden müşterek, gerçekten millî bir sembol varsa o, Mehmetçiktir.
Marşlar onun için söylenmeli, şiirler onun için yazılmalı, merasimler onun şehit kardeşleri için olmalıdır. Bir heykeltıraş olsaydım Mehmetçik, şöyle kuvvetli, usta bir heykeltıraş, şehirlerin büyük meydanlarına, dağlardan, senin hür dolaştığın dağlardan kayalar getirir; onlardan senin, yavuklunun, annenin, babanın çocuğunun heykellerini yapar; öyle sarmaş dolaş yan yana koyardım. Bir kardeşin uzakta şehit düşerken sen beride, diri, dimdik durur, etrafa sakin ve gösterişsiz bakardın. Kayalar ortasında terk edilmiş Mehmetçik, kaya gibi sağlam vücutlu, sağlam ruhlu insan, seni ancak kayaların dili ile anlatmak mümkün. Para için değil, şan için değil, ruhumun asil şarkısını söylemek için, seni söylemek için, Türkiye’nin bütün büyük şehirlerinin meydanlarına senin heykellerini yapardım.

Mehmetçiğe saygı! Biz Çanakkale Yarımadası’ndan Türklerle savaşarak ve binlerce insanımızı kaybederek kahraman Türk milletine ve onun eşsiz vatan sevgisine duyduğumuz büyük takdir ve hayranlıkla ayrıldık. Bütün Avustralyalılar Mehmetçiği kendi evlatları gibi sever. Onun mertliği, vatan ve insan sevgisi, siperlerdeki dayanılmaz heybet ve cesareti, bütün Anzakları hayran bırakan yurt sevgisi bütün insanlığın örnek alacağı büyük hasletlerdir. Mehmetçiğe minnet ve saygılarımla… Sonuç olarak belirtmek isterim ki, sizler kahraman olduğu kadar insan ve medeni bir milletin evlatlarısınız.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 59 Cevabı

b) Aşağıdaki sosyal medya mesajını inceleyiniz. Mesajda bazı kelimelerin neden farklı renkte yazıldığını açıklayınız.

Gök mavi, başak sarışın
Tadı ne güzel barışın
Fakat «enin on savaşa
Değer ey yurt, bir karışın
Ne güzel söylemiş Arif Nihat Asya. Barış içinde yaşa* maktan daha güzel ne olabilir? Ama ne yazık kı bazen vatan için barışı saklamak için savaşmak gerekir Vatan toprağının her karışının teminatı olan Mehmetçiğimizin geçmişte olduğu gibi bugün de yarın da milletçe arkasındayız.

  • Cevap: Çünkü bu farklı renkte verilen kısımlar bir şiirden alıntıdır. Yazan kişiye ait değildir.

c) Yukarıdaki sosyal medya paylaşımından ve 5. etkinlikteki metinlerden hareketle “Mehmetçik’ konulu yazınızı sosyal medyada paylaşınız.

  • Cevap: Bu milleti temsil eden müşterek, gerçekten millî bir sembol varsa o, Mehmetçiktir. Marşlar onun için söylenmeli, şiirler onun için yazılmalı, merasimler onun şehit kardeşleri için olmalıdır. Bir heykeltıraş olsaydım Mehmetçik, şöyle kuvvetli, usta bir heykeltıraş, şehirlerin büyük meydanlarına, dağlardan, senin hür dolaştığın dağlardan kayalar getirir; onlardan senin, yavuklunun, annenin, babanın çocuğunun heykellerini yapar.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

1. Sarıkamış Harekâtı hakkında araştırma yaparak bilgi edininiz.

  • Cevap: Sarıkamış Harekâtı, I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu ve Rus İmparatorluğu arasında Sarıkamış ve çevresinde gerçekleşen muharebeler olup Osmanlı İmparatorluğu’nun askeri taktik hatalarıyla büyük bir başarısızlıkla sonuçlanan bir askeri girişimdir.

2. Kars, Erzurum ve Van illerinin yerini Türkiye haritasında bularak inceleyiniz.

  • Cevap: Haritadan Doğu Anadolu Bölgesine bakmanız gerekmektedir.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Tema Milli Mücadele ve Atatürk Sayfa 50-51-52-53-54-55-56-57-58-59 Kastamonulu Şerife Bacı Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

1 Yorum

  • Ben burda cevapları görmek için girmiştim ama cevap denen bişi yoktu??