Kâbe’nin yapısal özelliklerini ve bölümlerini araştırınız. Topladığınız bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.‘a ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Kâbe’nin yapısal özelliklerini ve bölümlerini araştırınız. Topladığınız bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Kâbe’nin yapısal özelliklerini ve bölümlerini araştırınız. Topladığınız bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap:
Hacerü’l-Esved: Doğu köşesinde bulunan kara parlak taştır. Müslümanlar tarafından Cennet’ten indiğine inanılır. Kâbe’de çıkan bir yangında bu taş ısı değişimi nedeniyle kırılıp 15 parçaya bölünmüştür. Günümüzde taşın parçaları gümüş bir çerçeveyle bir arada tutulmaktadır. Görünen kısmı yaklaşık 16,5×20 cm’dir. 930’da Mekke’yi basıp Kaabe’yi ellerine geçiren “Ebu Tahir Cannabi” idaresindeki Karamatiler bu taşı Mekke’den alıp Doğu Arabistan’da üsleri olan El-Ahsa vahasına götürmüşler ve Abbasiler de 952’de bu taşı geri almak için büyük fidye ve tazminat vermek zorunda kalmışlardır.
Kâbe Kapısı : Kâbe’nin doğu duvarında zeminden 2,13 metre yükseklikte bulunmaktadır.
Mizab veya Altın oluk : Kuzey duvarı üzerinde bulunan altından yapılmış oluk. Mekke’de ender yağan yağmur sularını Kâbe’nin çatısından indirmek için 1627’de Osmanlılar tarfından yapılmıştır.
Şadarvan: Kâbe’nin duvarlarının diplerini yağmur ve sel sularından korumak amacıyla yapılan mermerden koruma.
Hatîm: Kâbe’nin batı duvarının önünde bulunan ve 90 cm yüksekliğinde ve 1,5 m eninde beyaz mermerden yapılmış İsmailduvarı adı verilen kavisli yarım daire şeklinde alçak duvarla sınırlanmış bir bölge.
Multazam: Kâbe’nin doğu duvarında Kâbe kapısı ile Hacerü’l-Esved arasındaki duvar kısmı.
Makam-ı İbrahim: İbrahim ve oğlu İsmail tarafından Kâbe inşaa edilmekte iken İbrahim’in ayak izini bıraktığı bir mevki.
Doğu köşesi “Hacerü’l-Esved” veya “Şarki”
Güney köşesi “Yemânî”
Batı köşesine “Şâmî”
Kuzey köşesine “Irakî” denir.
Sitâre veya kisve: Kâbe’nin üzerine örtülen altın işlemeli hat yazıları bulunan siyah bir örtü. Üzerindeki örtü ipekli bir kumaştan dokunmuş olup, üzerine Kelime-i Şehadet işlenmiş, çatıya yakın kısmında çevresine altın işlemeli bir şerit geçirilmiş; kemer biçiminde olan bu şeritte de Kur’an ayetleri işlenmiştir. Bu örtü her sene hac mevsiminde yenilenmektedir.
Tavaf’ın başlangıç çizgisi olarak kullanılan mermer bant.
Cebrail makamı: Kâbe’nin doğu duvarının önünde kapının bulunmadığı kısımda “Irakî” köşesinin hemen yanında bulunan mevkii.
6. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 22 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.