Hukuk ve Adalet Ders Kitabı Sayfa 68 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Hukuk ve Adalet Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 68
Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır, Hz. Muhammed (SAV).
Hz. Muhammed’in (SAV) bu hadis-i şerifinde ne anlatılmak istenmektedir?
- Cevap:
Kendi hakkını aramak ve kendisine yapılan haksızlıklara karşı çıkmak, insan için doğal bir eğilimdir. Bununla beraber iyi bir insan ve iyi bir vatandaş olabilmek için sadece kendimize yapılan haksızlıklara karşı çıkmamız yeterli değildir. Bireylerin kendi haklarını korumaları ne kadar önemli ise, başkalarının haklarını da korumak gözetmek o kadar önemlidir. Çünkü her bireyin, kendi haklarını sadece kendi gayreti ile koruyamayacağı durumlar olabilir. O nedenle başkalarının haklarını gözeten, onlara saygılı olan kişi aynı zamanda kendi haklarını da korumuş ve gözetmiş olur.
Başkalarının haklarına yapılan saldırılara tanık olduğumuz durumlarda da polis merkezlerine veya savcılıklara ihbarda bulunmak bir vatandaşlık ve insanlık görevidir. Bazı durumlarda haksızlıkların ortadan kaldırılması için bizim tanıklığımız gerekli olabilir. Tanıklıktan kaçınılması ise büyük adaletsizliklerin ortaya çıkmasına neden olabileceği gibi haksızlıkların ve suç işlenmesinin devamına da sebep olabilir. Bu bir bakıma bireyin bireyi, dolayısıyla bireyin kendisini koruduğu zincirleme bir koruma sistemidir.
Esma’nın Sınavı” isimli olayı dinleyerek soruları cevaplayalım.
Olayda geçen hukuki kavramları bulalım ve anlamlarını tablodaki boş yerlere yazalım.
- Cevap:
Kavramlar: Dilekçe, mahkeme, eğitim hakkı, mağdur, hak, karar, adalet, itiraz hakkı, gerekçe, dava hakkı, hukuk mahkemesi, davacı, davalı, savcı, delil, sanık, tanık, ihbar, şikayet.
Anlamları:
- Dilekçe: Bireylerin kendileriyle ya da kamuyla ilgili dilek ve şikayetleri hakkında TBMM’ye ya da yetkili makamlara yazıyla başvuru.
- Mahkeme: Bir yargıçtan veya bazen savcı ve yargıçlardan oluşan bir kurulun, yargı görevini yerine getirdikleri yer, yargı yeri.
- Eğitim hakkı: Bir kişinin eğitim hakkı en temel haklarından bir tanesidir.Kişinin hiç bir ayrım gözetmeksizin eğitim ve öğretimi almasıdır.
- Mağdur: Haksızlığa uğramış (kimse)
- Hak: Adaletin, hukukun gerektirdiği veya birine ayırdığı şey, kazanç.
- Karar: Bir iş veya sorun hakkında düşünülerek verilen kesin yargı.
- Adalet: Yasalarla sahip olunan hakların herkes tarafından kullanılmasının sağlanması.
- İtiraz hakkı: Hakkı ihlal edilen kişinin mağduriyetinin giderilmesi için mahkemeye gitmeden önce kendisini mağdur eden işlem veya kararın ortadan kaldırılması için Valilik, Kaymakamlık, Milli Eğitim Müdürlüğü gibi ilgili idareye başvurabilmesidir.
- Dava hakkı: Bir kişi ya da tüzel kişinin, yargılık aracılığı ile kendilerine ya da başkalarına ilişkin uyuşmazlığı çözümletmek, bir hakkın elde edilmesini sağlamak, bir hakkı tanıtabilmek, bir hakkın korunmasını yargıya başvurma hakkı.
- Hukuk Mahkemesi: Yasada başkaca organ gösterilmemiş olan hukuk ve ticaret davalarını inceleyen adliye mahkemeler.
- Davacı: Dava eden kimse, savlayıcı.
- Davalı: Dava edilen (kimse), müddeialeyh.
- Savcı: Devlet adına ve yararına davalar açan, kamu haklarını ve hukuku yerine getirmek üzere yargıç katında sanıkları kovuşturan görevli.
- Delil: İnsanı aradığı gerçeğe ulaştırabilecek iz, emare.
- Sanık: Suçlu olduğu sanılarak mahkemeye sevk edilmiş kimse, maznun.
- Tanık: Gördüğünü ve bildiğini anlatan, bilgi veren kimse, şahit.
- İhbar: Kişinin herhangi bir makama ilgili suçu iletmesidir.
- Şikayet: Hoşnutsuzluk belirten söz veya yazı, sızlanma, sızıltı, yakınma.
Meb Yayınları Hukuk ve Adalet Ders Kitabı Sayfa 68 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.