Genç Osman Destanı Dinleme İzleme metni cevapları ve soruları, Koza Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 125-126-127-128 (Çocuk Dünyası)
Genç Osman Destanı Dinleme İzleme Metni Cevapları
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları Sayfa 125 Cevabı
HAZIRLIK
Geleneksel Türk çalgıları denince aklınıza neler geliyor?
- Cevap: Yöre halk müziğinde kullanılan çalgılar; davul, zurna, sipsi, saz, ud, cümbüş, keman, darbuka, dümbek, tek, kaşık, boğaz, kabak kemane, zil, ruzba, çifte, klarnet, gırnata, gayda, kemence, bağlama, cura, cura bağlama.
En sevdiğiniz türkülerin adını söyleyiniz. İsterseniz bunlardan birini sınıfta arkadaşlarınıza söyleyiniz.
- Cevap: Çökertme, Cemilem, Çekirge, İzmir’in Kavakları.
1. ETKİNLİK
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları Sayfa 126 Cevabı
Dinlediğiniz metinden alınan aşağıdaki kelimelerin size çağrıştırdığı üç kelimeyi altlarındaki satırlara yazınız. Kelimelerin görsellerinden faydalanarak anlamlarını tahmin edip yazınız.
- Cevap:
İbrişim: ipeğin kalınca bükülmesiyle elde edilen iplik
Tahminim: bu iplikten dokunmuş ya da yapılmış olan.
Kuşak: bele dolanıp bağlanan uzun ve enlice kumaş parçası.
Tahminim: Bugünkü kemere benzer bir giysi eşyası
Uşak: çocuk
Tahminim: Eskiden küçük çocuklara verilen isim.
Tahminlerinizi kelimelerin sözlük anlamlarıyla karşılaştırınız. Anlamını öğrendiğiniz kelimeleri cümle içerisinde kullanarak cümlelerinizi aşağıya yazınız.
- Cevap:
İbrişimin rengi çok güzeldi.
2. ETKİNLİK
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları Sayfa 127 Cevabı
Metni bir daha dinleyiniz. Metinde seslerini duyduğunuz müzik aletlerini işaretleyiniz.
- Cevap:
3. ETKİNLİK
Türkünün ana duygusunu yazınız.
- Cevap: Genç Osman’ın ölümü üzerine onun kahramanlıklarını anlatan bir ağıttır.
4. ETKİNLİK
“Sonraki Derse Hazırlık” aşamasında sizden istenilen araştırma sonucunda edindiğiniz bilgileri aşağıdaki yazma alanına yazınız. Bu aletlerden birinin resmini yapınız.
- Cevap: Yöre halk müziğinde kullanılan çalgılar; davul, zurna, sipsi, saz, ud, cümbüş, keman, darbuka, dümbek, tek, kaşık, boğaz, kabak kemane, zil, ruzba, çifte, klarnet, gırnata, gayda, kemence, bağlama, cura, cura bağlama.
Geleneksel Türk müzik aletleri
- Cevap: Davul, zurna, sipsi, saz, ud, cümbüş, keman, darbuka, dümbek, tek, kaşık, boğaz, kabak kemane, zil, ruzba, çifte, klarnet, gırnata
5. ETKİNLİK
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları Sayfa 128 Cevabı
a. Sınıfınızdaki Türkiye haritasından faydalanarak sınıf tahtasına ana batlarıyla bir Türkiye haritası çiziniz (Sınıfınızda Türkiye haritası yoksa öğretmeninizin yardımıyla bir harita getiriniz.). Sevdiğiniz türkülerin ait oldukları illeri harita üzerinde belirginleştiriniz. Aynı ilden birden fazla olması durumunda o ilin üzerine türkü sayısını yazınız.
- Cevap:
b. Türküler, yazıldıkları dönemdeki olaylardan etkilenmiştir. Bu sebeple örf, âdet, gelenek kısacası kültürümüz için birer belge niteliği taşımaktadır. Sevdiğiniz türkülerin ait olduğu yöreye ait ne gibi bilgiler verdiği hakkında düşüncelerinizi açıklayınız.
- Cevap: İnsanoğlu sevdalarını ıstıraplarını, sevinçlerini en güzel türkülerde dile getirir. Türküler yaşanmış olayların canlı hatırasıdır. Bir türkü, bir Türk´e yakıştığı kadar başka hiçbir millete yakışmaz. Ben dinlediğim her türküde tarihimi geçmişimi bulurum.
6. ETKİNLİK
Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Görsellerdeki Türk ozanlarından biri veya tanıdığınız bir Türk büyüğü hakkındaki duygu ve düşüncelerinizi açıklayan bir yazı yazınız.
- Cevap: Türk müziği tarihten bugüne kadar pek çok büyük isim yetiştirmiştir. Bu dev isimlerin başında gelenlerden birisi de halk müziğimizin yaşayan efsanelerinden olan Neşet Ertaş’tır. Özellikle günümüz halk müziğini Neşet Ertaş’tan ayrı düşünemezsiniz. Çünkü O, halk türkülerinin babasıdır. Türkü Baba’dır O… Türküler onunla çağlamış ve yüreklere ulaşmıştır. Bilindiği gibi babası da çok meşhur bir halk sanatçısı olan Muharrem Ertaş’tı. O, Orta Anadolu Abdal müziği geleneğinin gelmiş geçmiş en büyük ustalarından birisidir. 1943 yılında Çiçekdağı’na bağlı eski adıyla Abdallar yeni adıyla Gırtıllar köyünde dünyaya gelen Neşet Ertaş, ölünceye dek sesinden ve yorum gücünden hiçbir şey kaybetmemişti. Bu büyük halk sanatçısının beste ve güfteleri dilden dile dolaşmaktadır.
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları 4. Tema Milli Kültürümüz Sayfa 125, 126, 127, 128 Genç Osman Destanı Dinleme İzleme Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.