Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları

Ekonomi ve Sosyal Hayat Hatırlayalım Cevapları (7. Sınıf Sosyal Bilgiler)

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Meb Yayınları 5. Ünite Ekonomi ve Sosyal Hayat  Sayfa 142 Hatırlayalım Etkinlik Soruları ve Cevapları

Ekonomi ve Sosyal Hayat Hatırlayalım Metni Cevapları (7. Sınıf Sosyal Bilgiler)

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 142 Cevabı 

Geçmiş yıllarda öğrendiğiniz bilgileri hatırlayarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

• Kaynakların ülke ekonomisindeki yeri ve önemini tartışınız.

  • Cevap: Kaynaklar bir ülke için vazgeçilmezdir. Çünkü bir ülke için en önemli şey verimli kullanılacak kaynaklarıdır. Mesela gerekse doğal gerekse de beşeri her türlü kaynak ülke hizmetinde doğru kullanılırsa ülke kalkınır. Diyelim ki üretim için kaynaklarımıza yönelmemiz gerekiyor, ama başaramıyoruz o zaman dışarıdan almak zorunda kalırız. Turizm gibi kaynaklarımızı da yine doğru kullanma zorundayız. 

• Ekonomik faaliyetlerin sosyal hayatımıza etkisini tartışınız.

  • Cevap: Temel geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğu yerlerde nüfusun büyük bir kısmı kırsal kesimde yaşar. Bu insanların en önemli etkinlikleri arazide geçer. Toprağı sürme, tohum atma, fide dikme, hasat ve hayvanları otlatma insanların başlıca etkinlikleridir. Bu etkinliklere bağlı olarak insanların bilgi birikimleri de daha çok bu alandadır. Hava koşullarının değişmesi, bu insanlar için üretimin azalması ya da artması anlamına gelir. Kırsal kesimde sosyal ve eğitim olanakları sınırlıdır. Beslenme alışkanlıklarını ise daha çok ürettikleri ürünler belirler. Örneğin Karadeniz Bölgesi’nde mısır ekmeği ve hamsi vazgeçilmez yiyeceklerdir. Aynı şekilde daha çok buğday yetiştirilen iç bölgelerde ise buğday ürünleri en fazla tüketilen besin maddeleridir.

• Toplumsal birlikteliğin oluşmasında sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın önemini açıklayınız.

  • Cevap: Toplumsal birliktelik için en önemli olan etmen duyarlı insan profilidir. Duyarlı insanların toplanarak destek amaçlı faaliyetlerde bulunması toplum arasında sıkı bir bağ oluşturarak birlikteliği güçlendirir. Bu faaliyetler insanlar olmadan gerçekleşemez ve herkes kendini düşünerek hareket ederse ne toplum içinde yaşamanın ne de maddiyatın hiçbir değeri olmaz. İhtiyacı olan bireylere destek amaçlı yapılan bu faaliyetlerde öncelikle organize olacak ve düzenli bir şekilde yardım sağlayacak insanların bulunması gerekmektedir. Ancak bu sayede yapılan yardımlar yerine ulaşır ve dayanışma sağlanmış olur.

• Türkiye ekonomisinin gelişmesinde nitelikli insan gücünün önemini açıklayınız.

  • Cevap: Nitelikli insanlar ve başarılı girişimciler kendilerine maddi olarak fayda sağladıkları gibi, ekonomik değer yaratarak, ülke ekonomisine, iş gücü istihdam ederek de, ülkesinde ki insanlara maddi yönden fayda sağlarlar.

• Mesleklerin gerektirdiği kişilik özellikleri, beceri ve eğitim sürecini açıklayınız.

  • Cevap: İnsan kendi yetenek ve becerilerinin farkındadır. Kendi ilgi alanına göre mesleki eğitim alarak o işte başarılı ve mutlu olabilir.Günümüzde pek çok insan ilgi alanlarının dışında çalışmakta ve çoğu işinden memnun olmamaktadır.Bunun nedeni parasal olarak hangi iş iyiyse onda çalışmak mecburiyetidir.

• Üretim, dağıtım ve tüketime dayalı yeni fikirler geliştirmenin önemini tartışınız.

  • Cevap: Üretim, dağıtım ve tüketim yukarıda da gördüğümüz gibi, birbirinden bağımsız faaliyetler değil, birbirini tamamlayan faaliyetlerdir. Üretim, dağıtım ve tüketime dayalı yeni fikirler geliştirirken iş birliği yapmanın önemi büyüktür. Çünkü riskli olan bir düzende riski dağıtmak için iş birliği yapmak gerekir. İş birliği halinde olmak ortak aklı oluşturmak ve çözümler geliştirmek için çok önemlidir. Böylece sorunlar aşılır ve ekonomik dengeler kurulur. Ekonominin gelişmesi ve kalkınması sağlanmış olur.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Meb Yayınları 5. Ünite Ekonomi ve Sosyal Hayat  Sayfa 142 Hatırlayalım Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
sad
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
angry