7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Meb Yayınları 6. Ünite Yaşayan Demokrasi Sayfa 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182 Demokrasinin Tarihteki Yolculuğu Etkinlik Soruları ve Cevapları
Demokrasinin Tarihteki Yolculuğu Metni Cevapları (7. Sınıf Sosyal Bilgiler)
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 176 Cevabı
Toplum hayatında demokrasinin varlığı neden önemlidir? Açıklayınız.
- Cevap: Demokrasi kültürü, demokrasiye katılımın yüksek olmasıdır, halkın demokrasiyi destekleyip, yüksek katılım oranı olmasıdır. Ülkemizde demokrasi kültürü vardır çünkü katılım oranları oldukça yüksektir. Bir grupta bir karar alınırken, herkesin fikrinin sorulması ve hepsine eşit değer verilmesi de bir demokrasi kültürüdür.
Atina’daki demokrasi uygulamasını günümüzdeki demokrasi uygulamaları ile karşılaştırınız. Benzerlik ve farklılıkları nelerdir? Açıklayınız.
- Cevap: Demokrasinin ilk uygulandığı yer Eski Yunan’da bir “site” devleti olan Atina’dır. Atina’da vatandaşlar “site” adı verilen şehir devletlerinin yönetimine ilişkin kararların alınmasına katılır ve oy kullanırlardı. Bu durum Atina’da yaşayan herkesin yönetime katılabildiği anlamına gelmiyordu. Oy kullanabilmek için öncelikle özgür olmak, Atina vatandaşı olmak, yirmi yaşını doldurmuş olmak ve erkek olmak şartları aranıyordu. Yani yabancılar, kadınlar ve köleler yönetimde söz sahibi değillerdi. Atina demokrasi anlayışı günümüze göre hem ileri hem geri demokrasi uygulaması olarak görülmektedir. Günümüz demokrasisinde geri olduğu nokta kadınların ve kölelerin oy kullanamaması, günümüze göre ileri olduğu nokta, doğrudan demokrasi örneği olması bütün vatandaşların bütün kararlara doğrudan katılmalarıdır. Günümüzde temsili demokrasi kullanılabilmekte, doğrudan demokrasi örneği olarak anayasa değişiklikleri ve önemli kararlarda halkoyuna gidilme şeklinde görmekteyiz.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 177 Cevabı
Yukarıdaki görselde Magna Carta’nın hangi özelliği anlatılmak istenmiştir? Tartışınız.
- Cevap: Dünya üzerinde ilk defa bu belge ile beraber bir hükümdarın bir kralın yetkileri kısıtlanmış olmaktadır. Bu belge ile kralın yetkileri ilk defa sınırlandırıldığı için yönetimlerde büyük değişikliğin de başlangıcı bu anlaşmadır.
İlk Türk devletlerindeki töre, demokratik yönetimlerdeki hangi özellikleri taşımaktadır? Açıklayınız.
- Cevap: Türkler, kağanlarını, sıradan halkın da iştirak edip oy kullandığı geniş katılımlı demokratik yöntemlerle seçiyorlardı. Bu iş, aşağıda “Potlaç” geleneğinden bahsederken de belirtileceği gibi; farklı boylara mensup insanların boy beyini, boy beylerinin de beylerbeyi durumundaki Kağan veya Hakan’ı seçmesi yöntemiyle hayat buluyordu. Bu yöntem, tıpkı bugün ABD’de uygulanan seçim yöntemini andırıyordu. Yani seçmenler, ilk önce başkan konumundaki Kağan’ı seçecek delege veya ikinci seçmen konumundaki kendi boy beylerini seçiyorlar, onlar da toplanıp “Toy” adı verilen, şölenli, şenlikli toplantılarda başkan konumundaki Kağan’ı ya da Hakan’ı seçiyorlardı.
Eski Türk devletlerinde kadına verilen önem kurultaydaki hangi uygulamadan anlaşılmaktadır? Açıklayınız.
- Cevap: Bu meclis hakanın başkanlığında hatunun ve devletin ileri gelenlerinin huzurunda toplanırdı. Hatunun bu kurultaylara katılması hatta hakan yokken yönetmesi devlet idaresinde ve sosyal yaşamdaki kadının gücüne örnektir.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 178 Cevabı
Hazreti Muhammed’in (Sallallahü aleyhi ve sellem) Veda Hutbesi’nde yer alan aşağıdaki sözleri insan haklarının hangileri ile ilgilidir? Yazınız.
“İnsanların canları, malları ve namusları kutsaldır.”
- Cevap: İnsanların can ve mal güvenliği hakları ile ilgilidir.
“Arap’ın Arap olmayana, Arap olmayanın Arap’a, beyazın siyaha, siyahın da beyaza hiçbir üstünlüğü yoktur.”
- Cevap: İnsanların eşitliği ilkesi.
“Sizin kadınlar üzerinde hakkınız, kadınların da sizin üzerinizde hakkı vardır.”
- Cevap: Kadın hakları ile ilgilidir.
Sened-i İttifak’ın “Padişah ve onun yetki verdiği kişiler keyfî hareketlerde bulunmayacaktır.” maddesinde kastedilen keyfî davranışlar neler olabilir? Tartışınız.
- Cevap: İstediği kararları alması kastedilir. Mesela istediğini öldürtemez, istediğini sürgüne yollayamaz. Bunun yanında istediği kişinin de malına mülküne el koyamazdı.
1215 yılında imzalanan Magna Carta ile Sened-i İttifak arasındaki benzerlik nedir? Açıklayınız.
- Cevap: En önemli benzerlik ikisinin de hükümdarın yetkilerinin kısıtlandığı anlaşmalar olmalarıdır.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 179 Cevabı
Can, mal ve namus güvenliğinin yasalarla güvence altına alınması neden önemlidir? Tartışınız.
- Cevap: Yasalar halkın güvencesi niteliğindedir. Topluluklar bir arada yaşayabilmek amacıyla aralarında anayasa adındaki toplum sözleşmelerini yapmışlardır. Can, mal ve namus güvenliği de toplum içinde huzur ve güvenlikli şekilde yaşamayı sağlayan en değerli kanunlardır. Bundan dolayı da güvence altına alınması mühimdir.
Islahat Fermanı’nın hangi özelliği bir demokratikleşme hareketi olduğunun kanıtıdır? Açıklayınız.
- Cevap: Bir devleti oluşturan bütün unsurların aynı hak ve özgürlüklere sahip olması gerekir.Osmanlıda Islahat Fermanı ile gayrı müslimlere haklar tanıdı. Bu sayede demokratikleşme hareketleri için adım atmıştır.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 180 Cevabı
Ülke sorunlarının tartışılması için mecliste farklı milletlerden temsilcilerin olmasının faydaları neler olabilir? Tartışınız.
- Cevap: Osmanlı aydını, çökmeye doğru gittiğini gördükleri devletlerini ayakta tutabilmek, çöküşünü önlemek için samimiyetle çaba sarf etmişlerdir. Bu uğurda ömür tükettikleri ve genç sayılacak yaşta ölmeleri bilinen bir gerçektir. Hürriyeti, adaleti ve eşitliği savunan aydınların taleplerini karşılayabilecek kurumların başında parlamenter sistemi görmeye başlamışlardır. Onlara göre meşrutiyet, aydın kesimin yönetime katılmasına imkan sağlayarak yaşanan bunalımın aşılmasını ve devletin çöküşünü önleyecekti.
II. Meşrutiyet Dönemi’ndeki hangi uygulamalar, halkın yönetimdeki gücünü daha çok arttırmıştır? Açıklayınız.
- Cevap:
Padişahın kanunları veto hakkı kaldırıldı
Padişahın meclisi kapama hakkı sınırlandırılmıştır
Padişahın sansür hakkı kısıtlandı ve basına sansür kaldırıldı
Meclis başkanını padişah değil meclisin seçmesi
Hükumet (vekiller heyeti – bakanlar kurulu) padişaha değil meclise karşı sorumlu olmuştur
Hükumetin , meclisten güvenoyu alması şarttır
Padişah sadece sadrazamı seçerken, bakanları ise sadrazam seçmektedir
İlk defa partiler kurulmuştur
Toplantı hakkı, dernek kurma hakkı gibi bazı temel hak ve özgürlükler gelmiştir
Devlet görevlerine gelebilmek için Müslüman olma koşulu kaldırılmıştır
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 181 Cevabı
BİRLİKTE YAPIYORUZ
Aşağıda boş bırakılan yerlere gerekli bilgileri yazınız.
- Cevap:
BİRLİKTE YAPIYORUZ
1876 yılında Kânûn-ı Esâsî ilan edilmiş ve meclisin açılması için ülkede mebus seçimi yapılmıştır. Osmanlı padişahının katıldığı bir törenle Osmanlı Mebusan Meclisinin açılışı yapılacaktır.
Kendinizi Osmanlı Devleti’nde yaşayan bir gazeteci olarak hayal ediniz. Aşağıya bu konu ile ilgili bir gazete manşeti atarak haberinizi hazırlayınız.
- Cevap: OSMANLIYA DEMOKRASİ GELDİ
Osmanlıya artık demokrasi geldi. Artık ülkede yasa, anayasa ve hak-hukuk olacak. 1876 yılı Kanun-i Esasi’nin ilan edilmesi dolayısıyla bundan yüzyıllar sonra bile yine hatırlanacaktır.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 182 Cevabı
Aşağıdaki kutucuklarda demokrasi ile ilgili bazı kavramlar verilmiştir. Bu kavramların günümüzde nasıl bir anlam ifade ettiğini örnekteki gibi ilgili alanlara yazınız.
- Cevap:
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Meb Yayınları 6. Ünite Yaşayan Demokrasi Sayfa 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182 Demokrasinin Tarihteki Yolculuğu Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.