“Demokrasi ve İnsan Hakları Ada Yayınları Ders Kitabı Sayfa 124 Cevabı” ise önce sorular yazıldı daha sonra kitabın üzerinde çözülerek gösterildi. Önce sorular hemen ardından ise cevaplar mevcuttur.
Demokrasi ve İnsan Hakları Ada Yayınları Ders Kitabı Sayfa 124 Cevabı
Bu dersin başında oluşturduğunuz grup arkadaşlarınızla bir sonraki haftada da birlikte çalışacaksınız. Aşağıda verilen uluslararası kuruluşları gruplara paylaştırınız. İsimleri verilen uluslararası kuruluşların ne tür faaliyetler yürüttüklerini, yaptıkları faaliyetlerle uluslararası barışa ne tür katkılar yaptıklarını araştırınız. Araştırmalarınızda, kuruluşların yayımladıkları veya kuruluşları tanıtmak için yayımlanan kitaplardan, günlük gazetelerden, dergilerden, İnternet vb. araçlardan yararlanabilirsiniz. Araştırmalarınızı grup üyeleri ile bir araya gelerek yapabileceğiniz gibi görev paylaşımı yaparak da yapabilirsiniz. Araştırmalarınızı tamamladıktan sonra ulaştığınız sonuçları aşağıda verilen bölüme yazınız.
- Cevap:
ULUSLARARASI KURULUŞLAR
1. Birleşmiş Milletler Uluslararası Adalet Divanı
- Cevap: Uluslararası Adalet Divanı, Birleşmiş Milletler’in başlıca yargı organıdır. Uluslararası Adalet Divanı’nın merkezi Hollanda’nın Lahey kentindedir. Genel Kurul ve Güvenlik Konseyi’nden seçilen 15 yargıçtan oluşur. Yargıçlar değişik ülkelerden seçilir, böylece dünyadaki değişik hukuk sistemlerinin temsil edilmesi amaçlanır. Divanın yetki alanı, bir uluslararası uyuşmazlıkta taraf olan ülkelerin kendisine getirdikleri davalar ile BM Antlaşması’nda ya da yürürlükteki uluslararası antlaşmalarda özellikle öngörülmüş konuları içine alır. Uluslararası Adalet Divanı Statüsü, BM Antlaşması’nın (BM Şartı) ayrılmaz bir parçasıdır ve Adalet Divanı’nın çalışma esaslarını belirler.
2. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi
- Cevap: 2. dünya savaşının galip devletleri (ingiltere, fransa, abd, rusya, çin) tarafından oluşturulan birleşmiş milletler’in önemli kararları (savaş, insanı yardım, vb) almak için oluşturdukları kosney. 15 üyeden oluşmaktadır ve bu 5i daimi üyedir. eşitliksiz bir durumdur ancak kimse hiçbir ülkeyi bm’ye girme konusunda zorlamamış ve giren ülkelerin hepsi bu durumu kabul etmiş olup girme yolunda taklalar bile atmışlardır.
3. Uluslararası Çalışma Örgütü *İLO)
- Cevap: ILO 1919’da Versailles Barış Anlaşması uyarınca kurulmuş ve 1946 yılında BM’nin (Birleşmiş Milletler) uzmanlık kuruluşu olmuştur. Sosyal adalet ilkeleri, evrensel insan ve çalışma haklarının korunması temelinde kurulmuştur.
4. Avrupa Güvenlik İş Birliği Teşkilatı *AGİT)
- Cevap: Soğuk Savaş Dönemi’ndeki Avrupa’nın bölünmüşlüğüne son vermek amacıyla başlatılan görüşmeler sonucunda 1975 yılında AGİK (Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Konferansı) oluşturulmuştur. Bu görüşmeler, 1 Ağustos 1975’te Helsinki Nihai Senedi’nin 33 Avrupa ülkesi ile ABD ve Kanada temsilcileri tarafından imzalanmasıyla sonuçlanmıştır.
5. Avrupa Konseyi
- Cevap: Avrupa Konseyi, Avrupa çapında insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü savunmak amacıyla 1949’da kurulmuş hükûmetlerarası bir kuruluştur. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Avrupa Konseyi’ne bağlıdır. Avrupa Konseyi’ne Beyaz Rusya, Kazakistan ve Vatikan hariç tüm Avrupa ülkeleri üyedir
6. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi
- Cevap: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), uluslararası bir teşkilat olan Avrupa Konseyi’ne bağlı olarak 1959 yılında kurulmuş uluslararası bir mahkemedir. Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve ek protokolleriyle güvence altına alınmış olan temel hakların çiğnenmesi durumunda bireylerin, toplulukların, tüzel kişilerin ve diğer devletlerin, belirli usul ve kurallar dahilinde başvurabileceği bir yargı merciidir. 47 Avrupa Konseyi üyesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yargı yetkisini tanımaktadır. Mahkeme, Fransa’nın Strazburg şehrinde bulunmaktadır.Avrupa Birliği’nin günümüzde Avrupa Konseyi’ne ait bayrağı kullanıyor olması çeşitli kafa karışıklıklarına yol açıyorsa da, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Avrupa Birliği’nin değil, hemen hemen tüm Avrupa devletlerinin üyesi olduğu ayrı bir uluslararası teşkilat olan Avrupa Konseyi’nin organıdır. Ancak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin içtihadı, Avrupa Birliği için de olmazsa olmaz asgarî standartları oluşturmaktadır.
7. Avrupa Birliği
- Cevap: Avrupa Birliği ya da kısaca AB, yirmi sekiz üye ülkeden oluşan ve toprakları büyük ölçüde Avrupa kıtasında bulunan siyasi ve ekonomik bir örgütlenmedir. 1992 yılında, Avrupa Birliği Antlaşması olarak da bilinen Maastricht Antlaşması’nın yürürlüğe girmesi sonucu, var olan Avrupa Ekonomik Topluluğu’na yeni görev ve sorumluluk alanları yüklenmesiyle kurulmuştur. 513 milyondan fazla nüfusuyla Avrupa Birliği, dünya ülkelerinin GSYİH’ye (nominal) göre sıralanışında nominal gayrisafi yurtiçi hasılasının %30’luk bölümünü oluşturur. (18,8 trilyon ABD$)
Avrupa Birliği, tüm üye ülkeleri bağlayan standart yasalar aracılığıyla, insan, eşya, hizmet ve sermaye dolaşımı özgürlüklerini kapsayan bir ortak pazar (tek pazar) geliştirmiştir.[3] Birlik içinde tarım, balıkçılık ve bölgesel kalkınma politikalarından oluşan ortak bir ticaret politikası izlenir.[4] Birliğe üye ülkelerin on dokuzu, Euro adıyla anılan ortak para birimini kullanmaya başlamıştır. Avrupa Birliği, üye ülkelerini Dünya Ticaret Örgütü’nde, G8zirvelerinde ve Birleşmiş Milletler’de temsil ederek dış politikalarında da rol oynamaktadır. Birliğin yirmi sekiz üyesinden yirmi ikisi NATO’nun da üyesidir. Schengen Antlaşması uyarınca birlik üyesi ülkeler arasında pasaport kontrolünün kaldırılmasının da arasında bulunduğu pek çok adlî konu ve içişileri düzenlemelerinde Avrupa Birliği’nin payı bulunur.
Demokrasi ve İnsan Hakları Ada Matbaacılık Ders Kitabı Sayfa 124 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.