Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uncategorized

Değirmenci ile Baykuş Metni Etkinlik Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Değirmenci ile Baykuş metni cevapları ve soruları, SDR İpekyolu Yayınları 3. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 (1. Tema Birey ve Toplum)

Değirmenci ile Baykuş Metni Cevapları

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 19 Cevabı

Yaşadığınız yeri düşününüz. Olanağınız olsa burada neleri değiştirmek isterdiniz?

  • Cevap: Yaşadığım yer bir apartman dairesi. Olanağım olsaydı dairemize güzel bir cam balkon yapmak isterdim. Bu cam balkonu yaptıktan sonra da orada çeşit çeşit rengarenk çiçekler yetiştirmek isterdim.

DEĞİRMENCİ İLE BAYKUŞ

Masmavi sularla çevrili küçük bir adanın arkasındandı yaşlı değirmencinin değirmeni. Adanın sessizliği içinde duyulan tek şey değirmenin kanat sesleriydi. Değirmenci, değirmeninde öğüttüğü tahılları un yapar sonra da adanın diğer tarafındaki fırına satardı.

Yaşamından memnun ama yapayalnız yaşardı. Her gün değirmeninin önündeki çakıl taşlı kumsala oturur, bir deniz fenerinde yaşadığını düşler dururdu. Adanın diğer tarafındaki fenere hayranlıkla bakar, sessizce tutardı değirmeninin yolunu. Oysaki değirmencinin yaşadığı tarafta bomboştu denizin suları. Bazı sabahlar görünürdü birkaç küçük balıkçı kayığı.
Gecenin karanlığı serilince masmavi sulara, tüm siyahlığını yayınca denizin üzerine boylu boyunca, fenerin bir yanıp bir sönen ışığı belirirdi karanlıkta. “Korkma sakın karanlıktan, bak ışığım burada.” derdi fener denize. “Yarın gün doğunca, güneş pırıl pırıl parlayınca kavuşacaksın yeniden aydınlığa.”…

Sapasağlam kanadıyla baykuş artık değirmende yaşıyordu. Yaşlı değirmenci ile baykuş birlikte gider oldular un satmaya. Değirmenci gülümsüyordu artık mutlulukla. Fırıncı yine kışın sert geçeceğini söylüyordu. Değirmenci ise dostunu kendisine getirdiği için kışı daha çok seviyordu.

Metni, öğretmeniniz okuduktan sonra siz de okuyunuz. Metni, arkadaşlarınızla paylaşarak da sesli şekilde okuyabilirsiniz. Okuma sırasında noktalama işaretlerine dikkat ediniz.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 24 Cevabı

1. ETKİNLİK

Metni bir kez de sessiz okuyunuz. Anlamını bilmediğiniz sözcük ve sözcük gruplarını belirleyip aşağıya listeleyiniz. Bunların anlamlarını, içinde geçtikleri cümleleri dikkate alarak tahmin ediniz. Daha sonra sözlüklerinizden bulduğunuz anlamları kelime defterlerinize yazınız.

  • Cevap:

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 25 Cevabı

2. ETKİNLİK 

Okuduğunuz metin bir hikâyedir (öyküdür). Hikâyeler, yaşanmış ya da yaşanması mümkün olan olayları anlatır.

Hikâyenin en çok hangi bölümünü beğendiniz. Nedenleriyle birlikte aşağıdaki alana yazınız.

  • Cevap: Hikâyenin en çok son bölümünü beğendim. Baykuş insan dostunun yaptığı iyiliği karşılıksız bırakmayarak onun yalnız kalmaması için yanına yerleşmesi beni çok etkiledi.

3. ETKİNLİK 

Değirmenci nerede yaşıyordu?

  • Cevap: Masmavi sularla çevrili küçük bir adanın arkasında yaşıyordu.

Değirmencinin düşü neydi?

  • Cevap: Bir deniz fenerinde yaşamak.

Değirmenci, oduncunun yanına ne zaman gitti?

  • Cevap: Kış gelince gitti.

Değirmenci ile baykuş nasıl tanıştılar?

  • Cevap: Değirmenci baykuşu değirmenin arka tarafında odun çuvalının yanında gördü. Baykuşun kanadı yaralı olduğu için uçamıyordu. Değirmenci ile baykuş böyle tanıştılar.

Değirmencinin en iyi arkadaşı kim oldu?

  • Cevap: Baykuş oldu.

Baykuş neden değirmencinin yanına geri döndü?

  • Cevap: Değirmenciye dost olmak için geri döndü.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 26 Cevabı

4. ETKİNLİK 

Okuduğunuz öykünün konusunu ve ana fikrini belirleyip aşağıya yazınız.

  • Cevap:

Konu: Bir insanla bir baykuşun dostluğu

Ana fikir: İyilik eden iyilik bulur.

5. ETKİNLİK 

Hikâyenin başlığını aşağıya yazınız. Başlığın kaç harften oluştuğunu ve hangi harflerin ünlü, hangilerinin ünsüz olduğunu belirleyiniz.

  • Cevap: DEĞİRMENCİ İLE BAYKUŞ

Öykünün başlığı 19 harften oluşmuştur. Bunlardan 8’i ünlü ve 11’i de ünsüzdür.

Harfleri, yapısal özelliklerini dikkate alıp özenerek yazınız.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 27 Cevabı

6. ETKİNLİK 

Konuşurken sesimizin tonu, ve mimiklerimiz sözlerimizin kolay anlaşılmasını sağlar. Bu durum yazıda, noktalama işaretleri ile sağlanır. Hikâyede hangi noktalama işaretleri kullanılmıştır? İşaretleyiniz.

  • Cevap:

Bu noktalama işaretlerini, oluşturacağınız “dostluk” konulu cümlelerde kullanarak aşağıya yazınız.

  • Cevap: Dostlarımızın hayatımızda önemli bir yeri vardır. Dostlarımızla güler, dostlarımızla ağlarız. Onlarla hayatımızı paylaşırız. En iyi dostumuzu yolda gördüğümüzde “Dostum! Nasılsın?” demeden geçmemeliyiz. Dostlarımıza her zaman değer vermeliyiz.

7. ETKİNLİK 

Öyküde değirmencinin yaşadığı yer hakkında bilgiler veriliyor. Siz de yaşadığınız yeri tanıtan kısa bir yazı yazınız.

  • Cevap: Ben İstanbul’da yaşıyorum. İstanbul’un Kadıköy adlı ilçesinde. Burayı çok seviyorum. Ailem aslen Kayserili ama ben burada doğmuşum. Burası küçük şirin bir yer. Canım sıkıldığında oyun parklarına gidiyorum. Bir şeye ihtiyacım olduğunda hemen yakınımdaki alışveriş merkezlerine gidiyorum. Bunun yanında okulum evime çok yakın. Sabahları çok erken kalkmıyorum. Hafta sonları piknik yapmak için Tepe denilen gezi yerine ailecek gidiyoruz. Kütüphane ve tiyatrosu yan yana. Bu bakımdan ben buraları yani yaşadığım yeri çok seviyorum.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı SDR İpekyolu Yayıncılık 1. Tema Birey ve Toplum Sayfa 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 Değirmenci ile Baykuş Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry