Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayınları

Azim Metni Etkinlik Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

Azim metni cevapları ve soruları, Ekoyay Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 117-118-119-120-121-122 (Erdemler)

Azim Metni Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 118 Cevabı

HAZIRLIK

1. Azim, kararlılık ve ümitsizliğe kapılmama ile ilgili hazırladığınız afişleri sınıfınıza asınız. Bunlar hakkında konuşunuz.

  • Cevap:

2. Aşağıdaki karikatürde sizce karınca, kargaya nasıl bir cevap vermiştir?

  • Cevap: “Olsun. En azından bu yolda ölürüm.”

3. Karikatürdeki karıncanın kişilik özellikleri hangi kelimelerle ifade edilebilir?

  • Cevap: İnançlı ve azimli.

1. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 118 Cevabı

Okuduğunuz metinde geçen bazı kelimeler ve bunların anlamları aşağıda verilmiştir. Bu kelimelerin geçtiği yerleri metinden bulunuz. Metindeki bağlamlarını düşünerek kelimelerle anlamlarını eşleştiriniz. Anlamı verilmeyen kelimeyi belirleyiniz.

  • Cevap:

2. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 119 Cevabı

Metinden hareketle aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Yazar hikâyeyi bize niçin anlatmak istemiştir?

  • Cevap: Çünkü memleketin ufuklarını saran ümitsizlik bulutlarını gördükçe üzülmekte ve bizlere Sadi’nin hikayesini anlatarak yeniden ümit ışığını yakmak istemektedir.

2. Hikâye nerede geçmektedir?

  • Cevap: Çölde geçmektedir.

3. Hikâyenin kişileri kimlerdir?

  • Cevap: Çölde yavrusunu kaybeden adam, adamın kaybolan oğlu ve hikayeyi anlatan yazarın kendisi.

4. Hikâyeyi anlatan, çocuğunu kaybeden baba için ne düşünmüştür?

  • Cevap: Önce çok üzülmüştür. Çünkü çocuğun yaşamadığını artık çölün çocuğu çoktan yutmuş olduğuna inanmaktadır. Adamın çaresizce çocuğunu aramasına üzülmektedir.

5. Baba çocuğunu bulmak için neler yapmıştır?

  • Cevap: Baba çocuğunu bulmak için gece gündüz demeden yol almış, çölde nerede bir karaltı görse hemen oraya gitmiş, kimden ne bulabilirse araştırmaktan sormaktan bir an bile geri durmamıştır. Azim ile hep amacının peşinden koşmuştur.

6. Hikâyedeki babanın yerinde siz olsaydınız ne yapardınız?

  • Cevap: Ben olsam ben de çocuğum için elimden geleni yapar gücümün son anına kadar çocuğumu bulmak için elimden ne geliyorsa son damlasına kadar harcardım.

7. Yazar hikâyeden nasıl bir hayat dersi çıkarıyor?

  • Cevap: Bu hikayeden de anlaşılacağı üzere insan ümitsizliğe kapılmamalı, Allah’ın izniyle araştırsa, emeğini bu yolda harcarsa ve sabır gösterirse sonunda amacını gerçekleştirebilecektir sonucunu çıkarmaktadır.

8. Yazarın çıkardığı hayat dersini günlük hayatımızda nasıl uygulayabiliriz?

  • Cevap: Şöyle ki örneğin bizler hayatta geleceğimizi öyle ya da böyle bir şekilde kurmaya çalışırız. Mesela bazen karşımıza çıkan ilk engelde eğer hemen ümitsizliğe düşüp vazgeçersek o zaman her zaman kaybeden biz oluruz. O yüzden bunun yerine bu hikayedeki gibi yılmadan çalışmalı her zaman sabırla meyveleri toplayacağımız ana kadar üzerimize düşeni yapmalıyız.

9. Siz bu hikâyeden nasıl bir sonuç çıkardınız?

  • Cevap: Ben bu hikayeden sürekli sabır içinde amacı için çalışan insanın sonunda kazanacağını amacına ulaşacağı sonucuna ulaştım.

3. ETKİNLİK 

Aşağıdaki kutucukları Azim hikayesine göre doldurunuz.

Olay örgüsü: Çölde kervanın dinlenme sırasında kaybettiği çocuğunu arayan adamla karşılaşan anlatıcının, adama üzülmesi ama sonrasında adamın çocuğunu bulmasıyla hayatta ümit etmenin ne büyük güç olduğunu öğrenmesi anlatılmaktadır.

Kişiler : Anlatıcı, oğlunu kaybeden adam, kaybolan oğul.

Yer: Çöl

Zaman: Bilinmeyen bir zaman, bir günde geçer hikaye

Anlatıcı: Anlatıcı aynı zamanda olayın kahramanlarından biridir. O adama acıyan ama sonra adamın oğlunu bulmasından ders çıkaran biridir.

4. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 120 Cevabı

Azim” metninin konusunu ve ana fikrini yazınız.

Konu: Çölde kaybolan oğlunu arayan adamın mücadelesinin hikaye anlatıcısına ümidin ne demek olduğunu göstermesi

Ana fikir: Ümidi kesmemeli, önce çok çalışıp gerisini Allah’a bırakmak gerektiği

5. ETKİNLİK 

Okuduğunuz metinde yazar aşağıdaki atasözü ve deyimlerden hangilerini kullanabilirdi? Yazar bunları kullansaydı metnin anlatımında ne gibi farklılıklar olurdu? Açıklayınız.

  • Cevap:

6. ETKİNLİK 

Zorlukları yenme isteği ve iradesi olan bir insanın yapabilecekleri” konusunda yaratıcı bir konuşma yapınız. Konuşmanız sırasında konu hakkında bir önceki arkadaşınızın söylediklerinden hareketle konuya farklı bir bakış açısı getiriniz. Ayrıca konuşmanızda “gayret” ve “azim” kelimelerini anlamlarına uygun bir şekilde kullanınız.

Konuşmanız sırasında beden dilinizi etkili kullanabilmek için şu hususlara dikkat ediniz.
• Vücudunuz dinleyicilere dönük olmalıdır.
• Aşırı derecede el ve kol hareketi yapmamalısınız.
• Dinleyicilerle göz teması kurmalı, havaya ya da yere bakmamaksınız.
• Yüz kaslarınızlayaptığınız hareketler (mimik) ile söyledikleriniz arasında dengesizlik olmamalıdır.
• Sık sık saçınızla ya da yüzünüzle oynamamalısınız.

  • Cevap: Zorlukları yenme isteği ve iradesi olan bir insanın yapabilecekleri

İnsanoğlunun bu hayatta başaramayacağı hiç bir zorluk, yenemeyeceği hiç bir güçlük yoktur. Yeter ki azimle ve sabırla çalışmaktan geri durmasın. Bilsin ki çalışan her zaman istediği sonuca ulaşacaktır. Bu yolda önüne çıkacak hiç bir zorluk insanın gayreti dururken engel olmaya yetemez. Çünkü çalışmak demek zaten zorlukların yok olması demektir. Bu yüzden hiç bir zaman hiç bir an çalışmaktan gayret göstermekten geri durmamalıyız.

7. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 121 Cevabı

Aşağıdaki haber metnini okuyunuz.

Ordu’da, kas hastası 21 yaşındaki Erdinç Yılmaz, kullanabildiği iki parmağı ile bilgisayarda yazmaya başladığı yaşam öyküsünü, hastalığının ilerlemesi üzerine tek parmağı ile tamamlayabildi.

b. Azmiyle herkese örnek olan Erdinç Yılmaz gibi insanların ne tür zorluklar yaşadığını, bu zorlukların aşılmasında birey olarak bizlere hangi görevlerin düştüğünü sınıfça tartışınız. Öğretmeninizin konu hakkında verdiği bilgilerden sonra Erdinç Yılmaz’a neler söylemek istediğinizi düşününüz. Söylemek istediklerinizi e-posta olarak yazınız.
Yazınıza başlamadan önce yazınızın konusunu ve ana fikrini belirleyip buna göre giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinde neler yazacağınızın taslağını oluşturunuz. Yazınızın ilk paragrafında yazma amacınızı ifade ediniz. Yazınızda derse hazırlanırken bulduğunuz atasözlerini ve özlü sözleri de kullanmayı unutmayınız.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 122 Cevabı

Yazımın Konusu: Erdinç Yılmaz’a teşekkür

Yazımın Ana Fikri: Azmederek aşılmayacak engel yoktur.

Giriş Bölümünde Yazacaklarım: Erdinç Yılmaz’a selam vermek, hal hatır sormak, kendimi tanıtmak.

Gelişme Bölümünde Yazmayı Düşündüklerim: Erdinç Yılmaz’ın haberini okuduğumdan, okurken neler hissettiğimden bahsetmek.

Sonuç Bölümünde Yazmayı Düşündüklerim: Erdinç Yılmaz’a bize örnek olduğu için teşekkür etmek.

E-Posta Örneği

Merhaba Erdinç Ağabey.

Nasılsın, iyi misin? Ailen nasıl?

Ben Ahmet. Ortaokul 6. sınıfa gidiyorum. Dersimizde senin başarı hikayeni okuduk. Hepimiz çok etkilendik. Çünkü biz sana göre daha şanslı olmamıza rağmen senin azmine sahip değiliz. En ufak bir sorunda hemen umutsuzluğa kapılıyoruz. Sen ise geçirdiğin rahatsızlığa rağmen vaz geçmemişsin. Yaşadıklarını tek parmağın ile bir kitapta anlatmışsın. Bu olağanüstü bir şey.

Biz senin hikayeni dinledikten sonra azmin ne kadar önemli olduğunu anladık. Yaşadığımız sorunlara üzülmek yerine, inanç ve azimle sorunları çözmemiz gerektiğini, ancak bu şekilde başarıyı yakalayabileceğimizi öğrendik.

Erdinç Ağabey, sana çok teşekkür ediyorum. Azmin ile hepimize örnek oldun. Hayat ile bazı şeyleri fark etmemizi sağladın. Kitabını da en yakın zamanda edinip okuyacağım.

Hoşça kal…

GELECEK DERSE HAZIRLIK

İyilikle ilgili deyim ve atasözleri bulup anlamlarını öğreniniz.

  • Cevap:

İyilik et denize at, balık bilmezse Halik bilir. …

İyiliğe iyilik her kişinin karı, kötülüğe iyilik er kişinin karı. …

İyi dost kara günde belli olur. …

İyi evlat babayı vezir, kötüsü rezil eder. …

İyi insan lafının (sözünün) üstüne gelir. …

İyi olacak hastanın hekim (doktor) ayağına gelir.

“Gençlerin İyilik Ağacı” projesi hakkında sosyal medyadan ve Genel Ağ’dan bilgiler toplayınız.

  • Cevap: Gençlerin İyilik Ağacı, iyilik yapmanın alışkanlık haline dönüşmesi, iyiliklerin paylaşılması yoluyla toplum bilincinin artırılması ve kişilerin değil, yapılacak iyiliklerin ön plana çıkması amacıyla tüm gençlik merkezlerimizde uygulamaya başlanmış bir Gençlik ve Spor Bakanlığı projesidir. Gençlerin, “Birleşmiş Milletler 2000 Yılı ve Ötesi Gençlik Programı” ışığında hazırlanmış 11 madde ve mevcut toplumsal şartlarımıza göre düzenlenmesi ile belirlenen hizmet kategorileri arasından yapacakları iyilikleri elektronik kayıt sistemine aktararak çoğaltacakları, büyütecekleri ağaçlardır. Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesindeki 81 ilde, tüm Gençlik Merkezlerimizde oluşacak bu ağaçlar proje sonunda Gençlerin İyilik Ormanı’nı oluşturmak üzere iyiliklerle süslenir, büyür ve değer kazanır.
Videolu Çözüm – Tıkla Abone Ol

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 4. Erdemler Sayfa 117, 118, 119, 120, 121, 122 Azim Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry