Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları

Atatürk ve Demokrasi Etkinlik Cevapları (7. Sınıf Sosyal Bilgiler)

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Meb Yayınları 6. Ünite Yaşayan Demorasi Sayfa 183, 184, 185, 186, 187, 188 Atatürk ve Demokrasi Etkinlik Soruları ve Cevapları

Atatürk ve Demokrasi Metni Cevapları (7. Sınıf Sosyal Bilgiler)

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 183 Cevabı 

Mustafa Kemal Atatürk yukarıda yer alan sözünde demokrasinin hangi ilkelerinden bahsetmektedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Milliyetçilik,bağımsızlık, cumhuriyetçilik, halkçılık ilkelerinden bahsedildiğini görürüz. 

Mustafa Kemal Atatürk’ün cumhuriyet yönetiminden yana olduğunu gizlememesi onun hangi özelliğini göstermektedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Onun cesur, koymuş olduğu hedefe ilerlemekten korkmayan, halkını ve halkının huzurunu her şeyin üstünde tutan karakterini göstermektedir. 

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 184 Cevabı 

Mustafa Kemal Atatürk’ün, halk temsilcilerinin ve komutanların Millî Mücadele Dönemi’nde ortak karar almalarının demokratik uygulamalar açısından önemi nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Halkın kendi geleceğini, kendi tayin etmesi inancına uygun bir davranıştır. Bu bakımdan bütün kararların beraber alınması, danışılarak herkesin görüşünü söylemesi çok önemli bir durumdur. 

Büyük Millet Meclisinin açılması, ülkemizde demokrasinin hangi ilkesinin gerçekleştiğini göstermektedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Cumhuriyetçilik ilkesinin gerçekleştiğini gösterir. Türk milleti, yüzyıllar boyunca kendi egemenliğini, kendi iradesini kullanmasına engel olan rejimlerin acılarını çekmiş, nihayet kendine en uygun yönetimin cumhuriyet olduğunu görmüştür. Bu tarz bir yönetimde, egemenliğin herhangi bir kişi, zümre veya sınıfla paylaşılması söz konusu olamaz. Bu bakımdan kendi geleceğini kendi tayin etmiştir. 

Halkın temsilcisi olan ve Millî Mücadele gibi zor bir görevi yürütecek olan meclisin açılış konuşmasını siz yapacak olsaydınız nasıl bir konuşma metni hazırlardınız? Konuşma metnini defterinize yazarak sınıfta okuyunuz.

  • Cevap: Büyük Millet Meclisinin sayın üyeleri,

Büyük Millet Meclisinin 8’inci çalışma yılına girerken, sayın üyeleri saygı ve sevgi ile selamlarım. (Alkışlar) Bu yıl, soylu ulusumuzun layık olduğu uygar düzeydeki yerini alabilmesi için Büyük Meclisin, bir iki yıldan beri, onayladığı kanunların ve aldığı önlemlerin, genel yaşamımızda uygulamaları ile geçmiştir. Bu uygulamaların olumlu etkilerini ve belirtilerini sevinçle gözlemekteyiz.

Cumhuriyet ve uygarlığın başlıca nimeti olan huzur ve güvenliğin sağlanması ve doğrulanması için harcadığımız çabaların olumlu sonuçları ortaya çıkmaktadır. Bunu onur duyarak anıyorum. Son yılların belli başlı olayı olan Doğudaki irticanın gerektirdiği durumu düzeltici önlemler, yerinde kararlar alınarak başarı ile uygulanmıştır. Bu önlemlerin vatandaşlarımızın sosyal ve ekonomik yaşamları üzerinde, huzur ve refah getiren etkileri şimdiden duyulmaktadır.

Bu yüzden elimizden gelen gayreti bu halkın huzuru ve güvenliği için göstereceğiz.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 185 Cevabı 

Cumhuriyetin ilanının halk egemenliğinin gerçekleşmesi açısından önemi nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti’nin resmen kurulduğu tarihtir. Ulu Önder Atatürk, diğer bayramlar gibi bu bayramı da gelecek nesillere bir miras olarak bırakmıştır. 29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapılan bir anayasa değişikliğiyle Türkiye’nin yönetim biçimi Cumhuriyet olarak belirlenmiştir. Bunun 101 pare top atışıyla kutlanması aynı gün meclis tarafından kararlaştırılmıştır. Bizler de yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş günü olan 29 Ekim’i her yıl ülkece coşku içinde kutlamaya devam ediyoruz.

Mustafa Kemal Atatürk hem savaş yıllarında hem de savaştan sonra ülkemizi karış karış gezmiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ün gezileri sırasında kaldığı evlerin çoğu sonradan müze hâline getirilmiştir. Yaşadığınız şehirde Atatürk Müzesi var ise müzeye bir ziyaret düzenleyiniz.
Atatürk Müzesi’ni ziyaret etme imkânımız yok ise Mustafa Kemal Atatürk ve Millî Mücadele ile ilgili sanal müzeleri Genel ağ üzerinden ziyaret ediniz.

  • Cevap: Bu ziyaretleri internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. 

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 186 Cevabı 

Mustafa Kemal Atatürk, mecliste birden fazla siyasi parti olmasını neden istemiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Mustafa Kemal, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal sorunların, hükümetin mecliste eleştirisiz ve denetimsiz olmasından kaynaklandığını düşünmekteydi. Diğer yandan Avrupa, tek parti yönetimlerini demokrasinin ruhuna uygun da bulmamaktaydı. Bu yüzden birden fazla siyasi parti olmasını istemiştir. 

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 187 Cevabı 

Atatürk Dönemi’nde çok partili siyasi hayata geçilememesinin nedenleri neler olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Ülkede iç karışıklıkların olması toplumda halen daha Cumhuriyetin tam oturmaması ve içte de dışta da bir çok düşmanla mücadele edilmesidir. 

Kadınların Cumhuriyet Dönemi’nde elde ettiği ekonomik, sosyal ve siyasal hakların demokrasinin gelişmesine katkısı nelerdir? Tartışınız.

  • Cevap: Kadın hareketinin çıkış noktası özgürlük ve eşitlik hareketidir. Kadın hareketi, kadınların kendilerine yüklenen rollere ve yaşam tarzına karşı bir başkaldırı olarak ortaya çıkmıştır. Hareket, toplumun özgürleşmeye başladığı, geleneksel yaşam biçiminden koptuğu, siyasal ekonomik dönüşümlerin yaşanmasını sağlamıştır. 

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 188 Cevabı

Aşağıda Mustafa Kemal Atatürk’ün değişik yer ve zamanda söylediği sözler yer almaktadır. Bu sözlerin demokrasinin hangi özelliğini anlattığını ilgili alanlara yazınız.

“Vatanın kurtuluşu, milletin oy ve idaresi kendi alın yazısı üzerinde kayıtsız şartsız hâkim olduğu zaman başlamış ve ancak milletin vicdanından doğan ordularla olumlu ve kesin neticelere ermiştir.”

  • Cevap:  Millî İrade: Ulusça kullanılan ve hiçbir gücün etkileyemeyeceği kuvvettir.

“Türkiye halkı, asırlardan beri hür ve bağımsız yaşamış ve bağımsızlığı bir yaşama gereği saymış bir milletin kahraman evlatlarıdır. Bu millet bağımsızlıktan uzak yaşamamıştır, yaşayamaz ve yaşamayacaktır.”

  • Cevap: Bağımsızlık: Bağımsızlık bir devletin başka bir devletin emretme gücüne uymadan, kendi iç ve dış siyasetini belirlemesi ve uygulayabilmesi anlamına gelmektedir. 

“Daha endişesiz ve korkusuzca, daha dürüst olarak yürüyeceğimiz yol vardır. Büyük Türk kadınını çalışmamıza ortak yapmak, hayatımızı onunla yürütmek, Türk kadınını ilmî, ahlaki, sosyal, ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucusu yapmak yoludur.”

  • Cevap: Hoşgörü ve Vicdan: Milli Egemenlik:  Atatürk ilke ve inkılapları, her türlü taassuba (bağnazlığa) karşı olmuştur. Toplumsal hayatta, vicdan ve düşünce özgürlüğünü esas almıştır. Kadınların da yönetimde söz sahibi olmalarının önemi vurgulanmıştır. 

“Millî egemenlik esasına dayanan ve bilhassa cumhuriyet idaresine sahip bulunan memleketlerde siyasi partilerin varlığı tabiidir. Türkiye Cumhuriyeti’nde de birbirini denetleyen partilerin doğacağına şüphe yoktur.”

  • Cevap: Cumhuriyetçilik İlkesi: Cumhuriyet halkın doğrudan doğruya seçtiği temsilciler aracılığı ile egemenliği elinde tutuğu yönetim şeklidir. Başka bir ifade ile Cumhuriyet yönetimin ulusa ait olduğunu ortaya koyan bir rejimdir. Cumhuriyet’te temel ilke seçimdir. Devlet hizmetlerinin hiçbir kademesinde veraset usulü olmayıp, yerine seçim ve tayin vardır. Cumhuriyet devlet başkanlarının ve diğer kademelerdeki yöneticilerin hayat boyu görevde kalmasını reddeden bir anlayıştır. Seçim sonucunda iktidara gelen kişiler ömür boyunca devlet başkanlığı makamında kalamamaktadırlar.

“İnsanlar toplumsal hayatta haklardan ve vazifelerden örülmüş bir ağ içinde düşünülebilir. İnsanlar, insan kaldıkça bu ağdan çıkamazlar.”

  • Cevap: İnsan ve İnsanlık Sevgisi: Atatürk ilke ve inkılaplarının dayandığı temel esaslardan biriside insan sevgisini ön planda tutmaktır. Ancak bu sevgi, sadece kendi milletini sevmeyi değil, tüm insanlığı sevmeyi ve saygı duymayı da esas almıştır.

“Bizim nazarımızda çiftçi, çoban, işçi, tüccar, sanatkâr, asker, doktor velhasıl herhangi bir sosyal kurumda faal bir vatandaşın hak, menfaat ve hürriyeti eşittir.”

  • Cevap: Halkçılık: Halkçılık yönetimde, siyasette, kalkınmada, gelirin dağılımında, devlet ve ulus olanakların kullanılmasında, halkın yararının gözetilmesini amaçlamaktır. Bu amaç doğrultusunda halkçılık ilkesi devletleri, düzenlemeler yapmak, önlemler almak, yasalar çıkarmak ve engelleri ortadan kaldırmakla görevli kılar.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Meb Yayınları 6. Ünite Yaşayan Demorasi Sayfa 183, 184, 185, 186, 187, 188 Atatürk ve Demokrasi Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
angry
1
clap
1
unlike
0
happy
0
love
0
confused
0
sad