“Ataç, dilde özleşme için yabancı kelimelere karşılık öz Türkçe kelimeler bulmuş dilimize birçok kelime kazandırmıştır. Genel Ağ’da bu konuda araştırma yaparak ve okuduğunuz metinden hareketle bir “Nurullah Ataç Sözlüğü” hazırlayınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Ataç, dilde özleşme için yabancı kelimelere karşılık öz Türkçe kelimeler bulmuş dilimize birçok kelime kazandırmıştır. Genel Ağ’da bu konuda araştırma yaparak ve okuduğunuz metinden hareketle bir “Nurullah Ataç Sözlüğü” hazırlayınız.
Ataç, dilde özleşme için yabancı kelimelere karşılık öz Türkçe kelimeler bulmuş dilimize birçok kelime kazandırmıştır. Genel Ağ’da bu konuda araştırma yaparak ve okuduğunuz metinden hareketle bir “Nurullah Ataç Sözlüğü” hazırlayınız.
- Cevap:
1) Nurullah Ataç’ın denemesini yazım ve noktalama bakımından inceleyiniz. Elde ettiğiniz sonuçları arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Bence gayet başarılı bir yazıdır. Herhangi bir imla ve noktalama yanlışı bulamadık.
2) Okuduğunuz metni inceleyerek bu metinde kendi içinde anlamca bütünlük taşıyan bölümleri belirleyiniz. Bu bölümlere (düşünce birimlerine) ne ad verilir? Bu bölümler anlamca birbirini tamamlamakta mıdır? Açıklayınız.
- Cevap: Paragraf denir. Bu paragraflarda konu bütünlüğü kendi içindedir. Yardımcı düşünce şeklinde de metinde yer alabilirler.
3) “Şair olsaydım ışığın verdiği hazları söyler, hep güneşe övgüler yazardım.” cümlesi bir paragraf olabilir mi? Niçin?
- Cevap: Evet olabilir. Sonuçta kendi içinde anlamsal bir bütünlüğe sahip ifadeleri içermektedir.
4) Aşağıda boş bırakılan yerleri kendi cümlelerinizle tamamlayarak anlamlı bir paragraf hâline getiriniz.
- Cevap: Yılın en uzun günlerindeyiz… Yalnızlık mevsimindeyiz. Bu da güneşe olan aşka olan özlemimizin artması demek. Çünkü insan yalnızlık denen bu yolculukta ne yazık ki kışlardan bir türlü yaza geçemiyor. Dışarısı aydınlık, her şey, her yer pırıl pırıl, bütün yüzler gözüküyor, sularda oynayan ışık bizi. sevince, hayranlığa çağırıyor ama biz bir türlü gidemiyoruz. Çünkü yaşamımız hayat denen mengeneler bütününün içinde sıkışmış metal parçaları gibi eğilip bükülmekle tamamlanıyor.
5) “Yaz, deniz, sıcak, tatil, yolculuk” kelimelerini kullanarak defterinize bir olay ve bir düşünce paragrafı yazınız.
- Cevap: Yazın sıcak havalardan bunaldığımda denize gidince tatilin en garip olayı geldi başıma. Uzun yolculuklardan sonra dinlenmek için uzanırken plajda onu gördü ve aşık olmuştum.
“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 233” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.