Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Kimya E Kare Yayınları

Aşağıdaki metinde numaralandırılmış boşlukları kutuda verilen kelimelerden uygun olanlar ile tamamlayınız.

“Aşağıdaki metinde numaralandırılmış boşlukları kutuda verilen kelimelerden uygun olanlar ile tamamlayınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Aşağıdaki metinde numaralandırılmış boşlukları kutuda verilen kelimelerden uygun olanlar ile tamamlayınız.

Aşağıdaki metinde numaralandırılmış boşlukları kutuda verilen kelimelerden uygun olanlar ile tamamlayınız.

  • Cevap: 

Bir kimyasal tepkimenin gerçekleşebilmesi için girenlerin çarpışmaları ve belirli bir enerji engelini aşmaları gerekir. Bu durum, çarpışma teorisi (1) ile açıklanır. Çarpışma teorisi iki şartın sağlanmasını gerektirir. Birincisi çarpışan moleküller yeterli enerjiye (2) yani yeterli hıza sahip olmalıdır. İkincisi de çarpışan moleküller birbirlerine göre uygun bir yönelmeye sahip olmalıdır. Eğer tepkimeye girenler yeterli enerjiye ve uygun yönelmeye sahipse etkin çarpışma (3) gerçekleşir ve bir tepkime meydana gelir. Tersine, tepkimeye girenler yeterli enerjiye ve uygun yönelmeye sahip değilse etkin olmayan çarpışma (4) gerçekleşir ve bir tepkime meydana gelmez. Tepkimenin gerçekleşebilmesi için girenlerin etkin çarpışmaları dışında belirli bir enerji engelini de aşmaları gerekir. Bu enerji engeli aktifleşme enerjisidir (5). Aktifleşme enerjisi girenler ile ürünler arasındaki bir potansiyel enerji (6) engelidir. Girenlerin ya da ürünlerin miktarının birim zamandaki değişimi tepkime hızı (7) olarak adlandırılır. Girenlerin ya da ürünlerin miktarı olarak derişimdeki (8), mol sayısındaki, kütledeki ya da gaz maddeler için normal şartlarda hacimdeki değişim değerleri kullanılır. Bu değişimlerden herhangi birinin zamandaki değişime bölünmesiyle tepkime hızı hesaplanır. Kimyasal tepkimelerin hızı incelenirken madde miktarındaki değişim olarak genellikle derişim birimi kullanılır. Buna göre tepkime hızının birimi de mol/L s (9) olarak ifade edilir. Bir kimyasal tepkimenin etkin çarpışma sayısını artıran faktörler tepkimenin hızını da artırmaktadır. Tepkime hızına etki eden faktörler şunlardır: Madde cinsi, derişim, sıcaklık (10), katalizör ve temas yüzeyidir.

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayınları Sayfa 206 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!