Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik

Aşağıdaki diyagramlarda yazıyla verilen yönlendirmeleri sırasıyla okuyarak ulaştığınız soruyu cevaplayınız. Cevaplarınızı sınıfta paylaştıktan sonra tüm cevapları tutarlılıkları açısından tartışınız. Öğretmeninizin yapacağı açıklamalara dikkat ediniz.

Aşağıdaki diyagramlarda yazıyla verilen yönlendirmeleri sırasıyla okuyarak ulaştığınız soruyu cevaplayınız. Cevaplarınızı sınıfta paylaştıktan sonra tüm cevapları tutarlılıkları açısından tartışınız. Öğretmeninizin yapacağı açıklamalara dikkat ediniz. ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Aşağıdaki diyagramlarda yazıyla verilen yönlendirmeleri sırasıyla okuyarak ulaştığınız soruyu cevaplayınız. Cevaplarınızı sınıfta paylaştıktan sonra tüm cevapları tutarlılıkları açısından tartışınız. Öğretmeninizin yapacağı açıklamalara dikkat ediniz. 

1.Aşağıdaki diyagramlarda yazıyla verilen yönlendirmeleri sırasıyla okuyarak ulaştığınız soruyu cevaplayınız. Cevaplarınızı sınıfta paylaştıktan sonra tüm cevapları tutarlılıkları açısından tartışınız. Öğretmeninizin yapacağı açıklamalara dikkat ediniz.

Elmadan renk, tat, koku ve şekil gibi özellikler kaldırıldığında onu hâlâ düşünebiliyor musunuz?

Düşünebiliyorsanız bu elmanın varlığını nasıl temellendirirsiniz?

Bir elma düşününüz.
Düşünemiyorsanız elmayı elma yapan nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Felsefe açısından varlıklar, zamana ve mekâna bağlı olarak duyularla algılanabilen “real varlıklar” (elma vb.) ile zamandan ve mekândan bağımsız sadece düşüncede var olan “ideal varlıklar” (kanatlı at vb.) olarak ikiye ayrılır. Filozoflardan bazıları sadece birini bazıları ise her ikisini de kabul etmektedir. Bir şeye var demek yeterli değildir. Onun varlığının bilgisini temellendirmek gerekir. Bu açıdan felsefede real varlıklar için “Görünüşlerini ortadan kaldırdığında geriye ne kalır?” sorgulaması yapılır. Farklı görüşler oluşur. İdeal varlıkta ise zihin üzerinde durulmuş ve onun işleyişi sorgulanmıştır. Özellikle matematiğin sadece düşüncede var olması ve matematiksel varlıklarla yapılan işlemlerin kesinlik taşıması üzerinde durulmuştur. İnsanın doğuştan birtakım bilgilere ya da onları işleyebilme yeteneğine sahip olduğu yönünde fikirler gelişmiştir.

Kanatlı bir at düşününüz.
Kanatlı bir atı düşünebilmeniz onun gerçekte var olduğunu gösterir mi?

“Gösterir.” diyorsanız onun varlığını nasıl temellendirirsiniz?

“Göstermez.” diyorsanız nasıl ç. düşündüğünüzü açıklayınız.

Bilimin varlık anlayışını öğrencilere kısaca açıklayınız. Ardından aşağıdaki soruyu cevaplamalarını sağlayınız.  Felsefenin varlığa yaklaşımı ile bilimin varlığa yaklaşımı arasındaki farklar neler olabilir? Değerlendiriniz.

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 78 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!