Aşağıdaki parçada noktalama işaretlerinin kullanım amaçlarını belirleyiniz. ‘a ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Aşağıdaki parçada noktalama işaretlerinin kullanım amaçlarını belirleyiniz.
2. Aşağıdaki parçada noktalama işaretlerinin kullanım amaçlarını belirleyiniz.
Zavallı Senegalli, bir türlü söyleyemediği “j”leri değiştirerek:
“Susu! Susu!”diye ne kadar bağırsa (…) nafile…
Juju kıyamet koparıyor, hırlıyor, eşiniyor, atılıyor, zapt edilmez bir hâle geliyor. O zaman, çaresiz, çeke çeke, koparır gibi tekrar eve sokuyorlar. Balkondan uzanan penyuvarlı ve dağınık saçlı bir Frenk karısı, ıslak köpek tüyü gibi koktuğu vehmini veren etekleri havalanarak iltifat ediyor:
“Juju! Juju! Şeri…”
Ve sokağın sükûneti de geri geliyor.
Zavallı Senegalli, bir türlü söyleyemediği “j”leri değiştirerek
- Cevap: Virgül işareti, özne ile yüklemin arasına başka sözcükler girdiğinde özneden sonra kullanılmış.) (Tırnak işareti, özellikle vurgulanmak istenen ifadeler için kullanılmış.) İki nokta (:) açıklamalar yapılacak cümleden sonra konmuştur.
“Susu! Susu!”diye ne kadar bağırsa (…) nafile…
- Cevap: Ünlem, seslenme sözünden sonra kullanılmıştır. Parantez içindeki üç nokta orijinal metinden alınmayan, atlanan sözcüklerin yerine kullanılmıştır.)
juju kıyamet koparıyor, hırlıyor, eşiniyor, atılıyor, zapt edilmez bir hâle geliyor. O zaman, çaresiz, çeke çeke, koparır gibi tekrar eve sokuyorlar. Balkondan uzanan penyuvarlı ve dağınık saçlı bir Frenk karısı, ıslak köpek tüyü gibi koktuğu vehmini veren etekleri havalanarak iltifat ediyor: “Juju! Juju! Şeri…” Ve sokağın sükûneti de geri geliyor.
- Cevap: Virgül işareti sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için kullanılmış.
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 61 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.