Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Ada Yayıncılık Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ada Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 105

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 105 Cevapları Ada Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ada Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 105

1. Dünya Sağlık Örgütüne göre sağlığın tanımını yapınız.

  • Cevap: Dünya Sağlık Örgütünce sağlık, kişinin sadece hasta ya da engelli olmaması değil; bedenen, ruhen ve sosyal olarak tam bir iyilik hâlinde olmasıdır.

2. Sağlığın sosyal belirleyicilerinden eğitim durumu ve ekonomik faktörleri açıklayınız.

  • Cevap:

Eğitim durumu: Bireylerin sağlıklı olma, sağlığını koruma konusunda bilinçli davranması eğitim yoluyla sağlanır. Eğitimli bireyler hastalıklardan korunmak için çevreye ve kişiye yönelik koruyucu sağlık önlemlerini bilirler ve uygularlar. Hastalık durumunda görevli sağlık personeliyle iş birliği yaparak tedavi sürecinin başarılı olmasına katkı sağlarlar.

Ekonomik durum: Yeterli ve dengeli beslenme, iyi eğitim alma, sağlıklı yaşam alanları oluşturma ekonomik standardı yüksek olan toplumlarda diğer toplumlara göre daha başarılı  bir biçimde gerçekleşir. Eğitim durumu ve ekonomik düzeyi düşük toplumlarda yetersiz ve dengesiz beslenme, olumsuz çevre koşullarında yaşama gibi nedenlerle insanlar mikroorganizmaların olumsuz etkilerine diğer insanlara göre daha fazla maruz kalırlar. Bu nedenle böyle insanların sağlık düzeyleri de düşük olur. Ekonomik sorunları olmayan ve eğitim düzeyi yüksek toplumlarda sağlık sorunları daha az görülür.

3. Üçüncü basamak tedavi hizmetlerinin nerelerde verildiğini açıklayınız.

  • Cevap: Üçüncü basamak tedavi hizmetleri, eğitim ve araştırma hastaneleri, özel dal eğitim ve araştırma hastaneleri ile üniversite hastanelerinden alınır. Kalp-damar, çocuk, kadın hastalıkları ve doğum hastaneleri bunlara örnek olarak verilebilir.

4. Engelli olan kişilerin başkalarına bağımlı olmadan yaşayabilmesi için işe uyum sağlama, yeni iş bulma ya da öğretme çalışmalarının hangi rehabilitasyon hizmetleri kapsamında olduğunu söyleyiniz.

  • Cevap: Psikososyal rehabilitasyon, engellerinden dolayı çalışamayan ve günlük hayata uyumda zorluk çeken kişilere verilir. Bu hizmet hastaların günlük yaşama aktif olarak katılması, yaşam kalitesinin artırılması, bedensel ve ruhsal yönden başkalarına bağımlı olmadan yaşamanın sağlanması amacıyla verilir. İşe uyum sağlama ile ona yeni iş bulma ya da öğretme çalışmaları da bu hizmet kapsamındadır.

5. Hasta haklarını kullanan bireylerin bu konuda yaşadıkları sorunları çözmek için nereye başvurmaları gerektiğini söyleyiniz.

  • Cevap: Hasta haklarını kullanan bireyler, bu konuda yaşadıkları sorunları çözmek için Hasta Hakları Birimi’ne başvurur.

6. Radyasyonun insan sağlığına olan olumsuz etkilerini sıralayınız.

  • Cevap: Radyasyon DNA’da mutasyona neden olabileceğinden hücre ve dokularda yapısal bozukluklara yol açabilir. Böylece insanlarda genetik değişikliklere, kansere, ölü ve engelli doğumlara neden olabilir.

7. Kulak temizleme çubuklarının neden kulak yolunun temizliğinde kullanılmaması gerektiğini söyleyiniz.

  • Cevap: Kulak temizleme çubukları, kulak yolunun temizliğinde kullanılmamalıdır. Çünkü kirlerin içeriye itilerek birikmesi sonucunda kulak zarına zarar verebilir.

8. Dişlerin ağrımaması dişlerde çürük olmadığına işaret etmez. Bunun nedenini açıklayınız.

  • Cevap: Diş çürüğü, bazen dışarıdan bakıldığında görülmeyebilir. Ancak bu durum dişte çürük olmadığına işaret etmez. Bu tip çürükler ancak diş özüne indikten sonra ağrı oluşturduğunda fark edilir.

9. Sınav kaygısının ne olduğunu açıklayınız.

  • Cevap: Sınav kaygısı, sınav öncesinde öğrenilen bilgilerin, sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılamamasıdır. Bu durum kişinin başarısının düşmesine yol açar.

10. Reddetme, aşağılama, yoksun bırakma, yıldırma, umursamama ve kişinin öz güvenini sarsmanın ne tür bir şiddet olduğunu söyleyiniz.

  • Cevap: Reddetme, aşağılama, yoksun bırakma, yıldırma, umursamama, kişinin öz güvenini sarsma gibi davranışlar duygusal şiddettir.

11. Anne ve babalar çocuklarına karşı olumlu davranışlarının, çocukların sosyalleşmesi üzerindeki etkilerini anlatınız.

  • Cevap: Anne ve babaların çocuklarına karşı anlayışlı, hoşgörülü ve sevecen şekilde yaklaşması çocukların sosyalleşmesine olumlu katkı yapar. Bu tip demokratik ortamda büyütülen çocuklar sosyalleşmede sorun yaşamazlar. Uyumlu tutum sergiler, çabuk arkadaş edinirler, kendilerini kolayca ifade edebilirler. Çevresindeki bireylere saygılı, içinde bulundukları topluma uyum sağlamakta zorluk çekmeyen bireyler olurlar.

12. Sigara içmenin ilaç kullanımına olan olumsuz etkisini söyleyiniz.

  • Cevap: Sigara kullanımı tedavi amacıyla kullanılan bazı ilaçların etkisini azaltır.

13. Alkolün vücutta neden olduğu hastalıkları sıralayınız.

  • Cevap: Alkollü içki tüketimi ağız, gırtlak, yemek borusu kanserleri ve diğer kanser tiplerine yakalanma riskini artırır. Vitaminlerin vücutta emilimini engeller, beslenme bozukluklarına neden olur. Alkol midede asit salgısını artırdığından gastrit, ülser gibi mide hastalıklarına yol açar. Uzun süre ve devamlı alkol alanlarda pankreas iltihapları ve buna bağlı olarak pankreas yetmezliği görülür. Pankreas yetmezliği sonucunda zamanla kişide diyabet (şeker hastalığı) ortaya çıkar. Aşırı alkol tüketimi karaciğerde enzim faaliyetlerinin aksamasına, karaciğer yağlanmasına, siroz hastalığına ve böbreklerde hasara neden olur. Alkol tansiyonu yükseltir. Bundan dolayı beyin kanamasına bağlı olarak felce yol açabilir. Kalp kaslarında bozukluğa, aritmiye (kalbin ve nabzın atış düzeninin bozulması) yol açar. Polinevrit de (sinirlerin iltihabı) alkolün neden olduğu sağlık sorunlarından biridir. Alkol kullanımı göz sinirlerini de etkiler, körlüğe neden olabilir. Uyku bozukluklarına, yorgunluğa, bitkinliğe yol açar.

14. Acil yardımın ne olduğunu açıklayınız.

  • Cevap: Acil yardım, ilk yardımın ardından ambulans ve tedavi ünitelerinde hekim ve diğer sağlık personeli tarafından hasta veya kazazedelere yapılan tıbbi müdahalelerdir.

15. İlk yardımcı bebeğe kalp masajı yaparken bebeğin göğüs merkezine hangi parmaklarını yerleştirir?

  • Cevap: İlk yardımcı, çocuklardan farklı olarak, bebeğe ilk yardım yaparken bir elinin orta ve yüzük parmağını onun göğüs merkezine yerleştirir.

16. Şok pozisyonunun nasıl verildiğini söyleyiniz.

  • Cevap: İlk yardımcı, şok pozisyonu vermek için hasta veya kazazedeyi yere sırtüstü yatırır. Bacaklarının altına çarşaf, battaniye gibi materyallerle destek koyarak yerden 30 cm yukarı kaldırır. Hasta veya kazazedenin vücut sıcaklığını korumak için üstünü örter. Tıbbi yardım gelene kadar yanında kalır. Yaşam bulgularını 2-3 dakikada bir değerlendirir.

B. Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruların doğru seçeneğini işaretleyiniz.

1. Aşağıdakilerden hangisi çevreye yönelik koruma hizmetlerinden değildir?
A) Altyapı yetersizliklerinin giderilmesi
B) Su ve besinlerle bulaşan hastalıkların denetim altında tutulması
C) Atıkların zararsız hâle getirilmesi, yeterli ve temiz su sağlanması
D) Bağışıklama
E) Gıdaların kontrolü

  • Cevap: D

9. Sınıf Ada Yayıncılık Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 105 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry