12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 27 Cevapları İlke Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı İlke Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 27
1. Okuduğunuz metinde geçen “derleme”, “tarama”, “basımevi” kelimelerinin anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi sözlükten kontrol ediniz. Kelimeleri birer cümlede kullanarak defterinize yazınız.
- Cevap:
DERLEME: Derleme merak edilen bir konuda gerçekleştirilmek istenen bir amaç doğrultusunda, var olan geçerli ve güvenilir bilgilerin toplanarak sistemli olarak düzenlenmesiyle çok yönlü bilgi birikimi sağlamak için bir ya da daha fazla kişi tarafından hazırlanan yazılı metindir.
TARAMA: (Kaynak Arama ) Tarihe kaynaklık edebilecek her türlü bilgi ve verilerin bulunması aşamasıdır.
BASIMEVİ: bası işi yapılan yer.
2. Bundan bin yıl önce o dönemin olanaksızlıklarına rağmen Kaşgarlı Mahmut’un sözlük hazırlayacak kadar ileri görüşlü bir aydın olmasını değerlendiriniz.
- Cevap: Kaşgarlı’nın yaşadığı dönemlerde o coğrafya bilim, sanat gibi konularda çok üst düzeyde idi. Gelişmiş bir kültür anlayışı vardı. Böyle bir coğrafyada bilim insanları ve sanatçılar korunmakta ve desteklenmekteydi. Kendini iyi yetiştiren ve iyi bir eğitim alan Kaşgarlı’da sözlük hazırlayacak kadar ileri görüşlü bir aydın olmuştur.
3. Tarihî süreç içinde Türkçe üzerine hazırlanmış sözlüklerde kelime sayısının fazla olmasının gerekçeleri sizce nelerdir?
- Cevap: Çünkü Türkçe çok geniş bir coğrafyada konuşulan bir dönem de bir çok farklı ulus arasında hem ticaret hem siyaset dili olarak tercih edilen bir dil olduğu için sözlüklerde de çok fazla kelime olması normaldir.
4. Günümüzde TDK gibi kurumlan, Türkçeye katkıları açısından değerlendiriniz.
- Cevap: TDK gibi kurumlar dilimizin hafızası gibidir. Çünkü bu kurumlar dilimizi korumakta, onunla ilgili araştırmalar yapmakta, dilimizde yenilikler yapılacaksa ön hazırlığını yapmaktadır.
5. Aşağıdaki metni okuyunuz. Metindeki düşünceleri kendi düşüncelerinizle karşılaştırınız.
“Son zamanlarda basılı sözlüklerin yerini yavaş yavaş dijital sözlükler almaya başladı. Hem dijital sözlükler hem de İnternet’teki sözlükler, kullanım olarak basılı sözlükleri geçmiş durumda. Çantamızda taşıma imkânı bulamadığımız çok hacimli sözlükleri artık küçücük hafıza kartlarında taşıyabilir olduk. Ama her ne kadar teknolojiyi yakından takip edip onu kukansak da dijital sözlükler eski sözlüklerimizin tadını vermiyor. Bu tür sözlükler kitabi sözlüklerin yerini tamamıyla alamayacağa benziyor.” (Adem Balaban, Sözlükler Okunur mu? Sözlüklere Bakılır mı?)
- Cevap: Bence de kitabın yerini alamaz. Çünkü kitabın verdiği o his çok ayrı. Kitabı açtığımızda onunla aramızda özel bir bağ olur. Oysa dijital ortamdaki sözlükler de alamayız bu hissi.
12. Sınıf İlke Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 27 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.