Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Semih Ofset Yayınları

10. Sınıf Felsefe Semih Ofset Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 86

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Sayfa 86 Cevapları Semih Ofset Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Semih Ofset Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 86

Aşağıdaki metni inceleyerek soruyu yanıtlayınız.

…..mi?” “Hayır, aynı şey değil” dedi Arkadiy, “Nihilist hiçbir prensibi benimsemeyen adam demektir, o prensip ne denli saygı gören bir prensip olursa olsun.”
“Ee, iyi bir şey mi bu?” diye kesti yeğeninin sözünü.
“Adamına göre değişir amcacığım. Kimine göre iyidir, kimine göre çok kötü.”
“Evet. Eskiden Hegelciler vardı, şimdi nihilistler türedi. Göreceğiz bakalım, boşlukta, havasız bir boşlukta, varlığınızı nasıl sürdüreceksiniz.” (…)

1. Metinde geçen “nihilist” kavramı sizce ne anlama gelmektedir? Sözlü olarak ifade ediniz.

  • Cevap: Nihilizm; varlığı, değerleri ve ahlâkı reddeden bir akımdır. Antik Yunan’dan günümüze kadar filozofların görüşleri ile gelişmiş bir öğretidir. Nihilizm, diğer adlarıyla hiççilik veya yokçuluk felsefi bir akımdır. Bütün değerleri, ahlâkı, dini inançları, düzeni ve otoriteyi reddeden görüş ve fikirlerin genel adıdır.

2. Metni varlık felsefesi açısından değerlendirerek bu görüşe karşı kendi görüşünü temellendiriniz. Temellendirdiğiniz görüşü sınıfınızda arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Yani insan ancak boşlukta değil de bir yerlere yaslanan düşünceleri var ise varlık anlamında bir şey ifade etmiş olur.

Aşağıdaki metni okuduktan sonra altta verilen soruları yanıtlayınız.

……nabahar ya da çürümüş bir nesne değildir o, öznel olarak kendini yaşayan bir tasarıdır. Bu tasarıdan önce anılacak hiçbir şey yoktur. Gökyüzünde hiçbir şey anlaşılmaz ondan önce. İnsan nasıl olmayı tasarladıysa öyle olacaktır. Olmak isteyeceği şey değil, tasarlayacağı şey yani. İstemek deyince bilinçli bir kararı anlıyoruz biz, aramızdan birçokları için kendi kendine oluştan sonra gelir bu. Bir kitap yazmak, evlenmek isteyebilirim ama bütün bunlar irade denen şeyden daha köklü, daha kendiliğinden bir seçmenin belirtisidir.”
Kaynak: Jean Paul Sartre, Varoluşçuluk, s.30, s. 37.

1. J. Paul Sartre’a göre insanı diğer varlıklardan ayıran özellik nedir?

  • Cevap: İnsanın hayal kuran ve hayalleriyle yaşayan bir amacı olan bir varlık olduğudur.

2. J. Paul Sartre’a göre özgürlük ve varoluş arasında nasıl bir ilişki söz konusudur?

  • Cevap: Sartre ‘özgürlüğe mahkum’ olduğumuzu söyler. Çünkü bu dünyaya fırlatıldıktan sonra yaptığımız her şeyden bizim sorumlu olduğumuzu dile getirir ve de ekler, anlam yaratmak (yalnızca) bizim elimizdedir. Sartre bu bağlamda içine doğduğumuz koşulları belirleme fırsatımız olmasa dahi bu koşulların üstüne kendimizi kurduğumuz halimizin tüm sorumluluğunu bizim sırtımıza yıkar, iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış her hamlemizin sorumluluğu tepemizdedir onun felsefesine göre

10. Sınıf Felsefe Semih Ofset Yayınları Ders Kitabı Sayfa 86 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry