“10. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Sayfa 20 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 20
KUR’AN TİLAVETİNDE OKUNUŞU ÖZEL OLAN KELİMELER
Kur’an-ı Kerim, kendine has üslubu, ses özellikleri ve tilavet kuralları ile müstesna bir kitaptır. Kur’an tilavetinde bazı kelimelerin genel olarak bilinen kuralların dışında özel okunuş şekilleri vardır. Okunuşu özel olan kelimeler, altlarında bulunan küçük bir yazı (işaret) ile belirtilir. Bu yazı veya işaret, kelimenin aynı zamanda okunuş usulünü ortaya koyar.
Okunuşları özel olan kelimelerin okunma usulleri teorik olarak açıklanabilir. Ancak Kur’an öğretiminde asıl olan uygulamadır. Uygulama ise fem-i muhsin olan iyi bir Kur’an öğreticisinden öğrenilir.
Asım kıraatinin Hafs rivayetinde okunuşu özel olan kelimeler şunlardır:3
1. Hûd suresinin 41. ayetinde…kelimesindeki “ra” harfi imale ile okunur. Burada “ra” harfinin harekesi esreye meylederek (imale) üstün-esre arası ince bir sesle okunur.
2. Yusuf suresinin 11. ayetinde…kelimesinde “işmam” yapılır. Buradaki şeddeli “nun” harflerinden birincisi okunurken dudaklar büzülerek öne doğru uzatılır. Gunneli ve idgamlı okuyuş gerçekleştirilir, ”ll>” derken dudaklar hemen geri çekilir.
3. Fussilet suresinin 44. ayetinde…lafzındaki hemzeler “teshil” ile yani yumuşatılarak “hemze” ile “elif” veya “hemze” ile “he” arası bir sesle okunur.
4. Furkân suresinin 69. ayetinde…afzındaki “zamir” (») bir elif miktarı uzatılarak okunur.
5. Mushaf’ta bazı kelimelerde”j** harfinin altında küçük V*” harfi yazılır. Bu işaret kelimelerdeki J0 harflerinin j0 olarak okunacağını gösterir. Örneğin, Bakara suresinin 245. ayetindeki kelimesi ile A’raf suresinin 69. ayetinde yer alan kelimesindeki j0 harfleri j” şeklinde okunur.
6. Kur’an-ı Kerim’de bazı kelimelerin altında “med” veya “kasr” (al) yazılıdır. Med işaretinin bulunduğu harf bir elif miktarı uzatılarak okunur. Kasr işaretinin bulunduğu harf ise uzatılmadan okunur.
Kur’an-ı Kerim’de bazı kelimeler, sonlarında yer alan harf veya harekelerin korunması ya da okuyuşta belirtilmesi için “Ha-i sekte” ( b) ile okunur. Kur’an-ı Kerim’de yedi kelimede, toplam dokuz yerde ha-i sekteli okuyuş vardır:
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 20 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.