“10. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Sayfa 68 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 68
Doğru Davranış
Doğru ve sağlam temeller üzerine kurulmuş bir inanç, insanı iyi ve güzel davranışlarda bulunmaya yönlendirir. Doğru inancın insanı ulaştırmak istediği hedef, doğru davranışı kalıcı hâle getirmektir. İyi niyetle, samimiyetle ve gösterişten uzak bir şekilde güzel davranışlarda bulunmak, doğru davranışı kalıcı hâle getirmede önemli bir işleve sahiptir. Doğru davranış, doğru inancın en önemli yansımasıdır.
Kur’an-ı Kerim’de doğru bilginin insanı doğru inanca, doğru inancın da iyi ve güzel davranışa yönlendireceği bildirilir. Kur’an’a göre nefsini kötülüklerden arındıran,14 iyi niyet ve güzel ahlak sahibi bir insan doğru yoldadır.15 İnsanı doğru yola ulaştıran şey doğru davranışta bulunmayı alışkanlık hâline getirmesidir.
Kur’an’ın hedeflediği insan modeli; Allah’ın (c.c.) emirlerini yerine getiren, yasakladığı şeylerden kaçınan; şefkat, merhamet ve adalet sahibi olan; yetimi, yoksulu ve mazlumu gözeten; başkalarına faydalı olan; ilim ehli ve güzel ahlak sahibi kişilerdir. Bu hedefe ancak doğru bilgi üzerine bina edilmiş sağlam bir inanç ve düzgün yaşantıyla ulaşılabilir.
“Allah’ın nasıl bir örnek verdiğini görmüyor musunuz? İyi bir söz; kökü sağlam, dalları göğe doğru uzanan güzel bir ağaca benzer. (O ağaç), Rabb’inin izniyle her zaman meyvesini verir…”16 ayetleri doğru inancı ve bu inanca bağlı olarak yapılan salih amelleri (doğru davranış) güzel bir şekilde özetlemektedir. Ayetlerde kelime-i tevhit, Kur’an’da kökü sağlam, dalları göğe uzanan ve Allah’ın (c.c.) izniyle her zaman meyve veren hoş bir ağaca benzetilmektedir. Burada kelime-i tevhit, sağlam ve sarsılmaz bir inancı yani ağacın kökünü, ibadetler dallarını, güzel ahlak ve salih ameller ise ağacın meyvesini temsil etmektedir. Bu ayetler, ibadetlerin ve güzel ahlakın sağlam ve doğru bir inanca dayandığı zaman bir anlam ifade edeceğini hatırlatmaktadır.
İLKELER ÇIKARALIM
“De ki: O, Allah birdir. Allah Samed’dir (Her şey O’na muhtaçtır; O, hiçbir şeye muhtaç değildir.). O, doğurmamış ve doğmamıştır. Onun hiçbir dengi yoktur.”
(İhlâs suresi, 1-4. ayetler.)
İhlâs suresinden hareketle “doğru inanç”la (tevhit inancı) ilgili ilkeler çıkarınız.
- Cevap: İhlâs suresi, tevhit inancının en temel ilkesini vurgulayan bir suredir. Bu surede Allah’ın birliği, eşi benzeri olmaması, doğurup doğmamış olması gibi önemli tevhit ilkesi unsurları açıkça ifade edilir. İslam’a göre, Allah yücedir, eşi ve dengi yoktur. İlahi birliği ve tekliği vurgulanarak, insanların Allah’a olan inançlarının doğruluğu ve saflığı dile getirilir. Tevhit inancı, İslam’ın merkezinde yer alır ve Müslümanlar için en temel inanç ilkesidir.
10. Sınıf Meb Yayınları Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 68 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.