9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Türkiye’nin İklim Cevapları
9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Ünite Doğal Sistemler Sayfa 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143 Türkiye’nin İklim Etkinlik Soruları ve Cevapları
Türkiye’nin İklim
9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 132 Cevabı
1. Türkiye’de birbirinden çok farklı iklim tiplerinin etkili olmasının nedenleri nelerdir?
- Cevap: Ülkemizin 3 tarafı denizlerle çevrilidir. Denizin iklimi ılımanlaştırıcı etkisi vardır. Bu sebeple ülkemizin kıyı kesimlerinde kışlar ılık ve yağışlı geçerken, kıyıdan iç kesimlere doğru gidildikçe kış sıcaklıkları düşüp yağışlar azalmaktadır. Ülkemizde denizlerin farklı iklim tipleri görülmesine sebep olması yanında, dağların uzanış şekli de iklim tiplerinin farklılaşmasına etki eder. Ülkemizde Akdeniz ve Karadeniz Bölgelerinde dağlar kıyıya paralel uzandığı için denizin ılıtıcı etkisi kıyı kesiminde görülür. Dağlar denizlerin ılıtıcı etkisinin iç kesimlere girmesine engel olur. Ülkemizde iklim tiplerini, dağların uzanış şekli yanında, yükselti, bakı, rüzgarlar güneş ışınlarının geliş açısı gibi faktörler etkiler. Doğu Anadolu Bölgesinin yükseltisinin çok olması ve iç kesimlerde olması sebebiyle, deniz etkisinden uzak karasal iklim görülmektedir.
2. İklim koşullarının Türkiye’nin beşeri özellikleri üzerindeki etkileri nelerdir?
- Cevap: Ülkemizde üç farklı iklim tipi görülmektedir. Akdeniz İklimi, Karadeniz İklimi ve Karasal İklim, ülkemizde yedi farklı coğrafi bölge üzerinde etkili olmaktadır. Türkiye’nin iklim koşullarının beşeri özellikler üzerinde de etkisi bulunmaktadır. Ülkemizde iklimlerin gerçekleştiği alanlar coğrafi sınırlar olarak bellidir.Belli bölgelerde belli iklim tiplerinin görülmesi, bitki örtüsü üzerinde etkili olduğu için tarım ve hayvancılık alanında da etkili olmaktadır. İnsanlar nüfus olarak yoğun yaşadıkları yerler ılıman iklimin olduğu yerlerdir. Ulaşımın kolay olarak sağlandığı yerler iklim olarak ılıman olan yerlerdir. Enerji kaynaklarının oluşturulduğu bölgeler daha çok soğuk iklim tiplerinin görüldüğü yerler olarak bilinmektedir.
9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 137 Cevabı
Haritayı inceleyerek aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Türkiye’nin en fazla yağış alan yerleri nereleridir? Yazınız.
- Cevap:
*Doğu ve Batı Karadeniz kıyıları
*Doğu Anadolu Bölgesi, Hakkari Yöresi
*Marmara Bölgesi, Yıldız Dağları Yöresi
*Antalya Körfezi ve çevresi
*Muğla – Menteşe yöresi
2. Türkiye’nin en az yağış alan yerleri nereleridir? Yazınız.
- Cevap:
*Marmara Bölgesi, Ergene Havzası
*Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin güneyi
*Iğdır ve çevresi
*Konya ve Tuz Gölü çevresi (Karapınar)
9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 138 Cevabı
Türkiye’de Mevsimlere Göre Yağışın Dağılışı
Türkiye’de yağış özellikleri farklı olan alanlar bulunmaktadır. Mevsimlere göre en çok yağış alan yerler değişmektedir. Aşağıdaki haritalarda mevsimlere göre yağış ortalamalarının dağılışları gösterilmiştir. Haritaların altında boş bırakılmış yerlere o mevsimde en fazla ve en az yağış alan yerleri yazınız.
- Cevap:
9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 142 Cevabı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün internet sayfasına girerek yaşadığınız ilin merkezine ait yıllık ortalama sıcaklık ve yağış değerlerini araştırınız. Ardından yaşadığınız ile ait aşağıdaki çalışmaları içeren bir afiş hazırlayınız.
– Lokasyon haritası
– Sıcaklık ve yağış grafiği
– Doğal bitki örtüsüne ait fotoğraflar
– İklim özelliklerini anlatan metin
- Cevap:
9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 143 Cevabı
Aşağıdaki Türkiye haritasında ,iklim özellikleri farklı olan bazı merkezlerin yerleri kırmızıyla gösterilmiştir.
Grafiklerin altında boş bırakılmış yerlere istenilen bilgileri yazınız.
- Cevap: