Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ferman Yayıncılık

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Ferman Yayıncılık Sayfa 113

“4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 113 Ferman Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Ferman Yayınları Sayfa 113

Aşağıda röntgen cihazının ülkemizde ilk kullanım tarihine ilişkin bir metin verilmiştir. Metni okuyarak röntgen teknolojisinin gelişimi açısından önemli gördüğünüz ifadelerin altını çiziniz.

X ışınlarının, cisimlerin içinden geçebildiği keşfi, Avrupa’da röntgen cihazının üretilmesinin önünü açmıştı. Bu keşif Osmanlıda iki tıp öğrencisi subayına ilham vermişti. Esat Fevzi ve Rıfat Osman Beyler(Görsel 4.46) bu keşfi bir Fransız tıp dergisinde okumuşlardı. Kendileri fizik ve kimyaya olan merakları ile bilinen başarılı öğrencilerdi.

Çalışmaya başladılar ve kendi olanaklarıyla Görsel 4.46 Esat Fevzi ve laboratuvarda yaptıkları pilleri kullanarak basit bir röntgen cihazı Rıfat Osman (temsilî) geliştirdiler. Bu cihaz sayesinde 1897-1905 Türk-Yunan Savaşı’nda Selanik’te yaralanan asker Boyabatlı Mehmet Efendi’nin el röntgenini çektiler. Röntgen filminde Mehmet Efendi’nin sağ bileğindeki şarapnel parçasını tespit edebildiler. Daha sonra bu şarapnel parçası ameliyatla çıkartıldı. Bu uygulama, röntgen tekniğinin, tıp biliminde ve savaş yaralanmalarında -dünyada ve ülkemizde- kullanıldığı ilk uygulama olarak bilinmektedir. Türk doktorlarının röntgen teknolojisini kullanmalarını takdir eden Alman İmparatoru, Osmanlı Devleti’ne iki adet röntgen cihazı hediye etmiştir. Günümüzde röntgen teknolojisi kullanılmakla birlikte MR, Ultrason ve tomografi gibi çok daha iyi görüntüleme yapan teknolojik ürünlerde vardır.

  • Cevap:

Deneyelim

Seçeceğiniz bir teknolojik ürünün mucidinin yaşam öyküsünü araştırınız. Edindiğiniz bilgileri defterinize yazınız.

  • Cevap:

ALEXANDER GRAHAM BELL

HAYATI (TELEFONUN İCADI)

Graham Bell 3 Mart 1847 tarihinde İskoçya’da doğdu. Annesi doğuştan işitme engelliydi ve o da dedesi ve babası gibi yıllarını işitme engeline adadı. Babasının ölümünden sonra Boston’da işitme engellilere dil eğitimi veren öğretmenleri eğitti ve kendi okulunu kurdu. Oxford Üniversitesi’ne konuk öğretmen olarak çağrıldı. Daha sonra Boston Üniversitesi İnsan Sesi Fizyolojisi dalı profesörlüğüne getirildi.

Graham Bell telefon icadının ilk temellerini Thomas Watson adlı bir elektrik mühendisi ile beraber attı. Bell ve Watson 1875 yılında sesin tel üzerinden bir başka yere gittiğini ortaya çıkardı. Henüz gide ses anlaşılmıyordu ve hemen ikisi de patent başvurusunda bulundu. Bell’e 7 Mart 1876 günü istediği patent verildi.Bell yaşadığı bir teknik sorun için Watson’ı aramasıyla  farkında olmadan 10 Mart 1876 günü ilk telefon görüşmesini yaptı. Ona, “Bay Watson, çabuk buraya gelin. Sizi istiyorum.” demişti.

Telefon atölyeden 4 yılda çıkabildi. Ardından 1880 yılında Bell’e yardım eden Tainer radyofon adını verdikleri aleti denedi. İkili telefona yeni bir şekil vermişti.  Sekiz yıl sonra ise Connecticut eyaleti ilk telefon şebekesine sahip kent oldu.

EVLİLİK VE AİLE HAYATI

Graham Bell bilimsel çalışmalarını yürütmek için ona finansman sağlayan Hubbart Ailesi’nden Mabel ile evleni. Önceleri öğrencisi olan Mabel 4 yaşından beri işitme engelliydi. Çiftin Elsie, Edward, Marian ve Robert isimli 4 çocuğu oldu.

ÖLÜMÜ

Graham Bell 2 Ağustos 1922 tarihinde 75 yaşında diyabetten kaynaklanan komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybetti.

Sonraki Konuya Hazırlık

Yakın çevrenizde hangi sorunlar için ne tür ürünler geliştirilmiştir? Araştırınız. Edindiğiniz bilgilerle araştırdığınız ürünü tanıtıcı bir metin yazıp sınıf panosuna asınız.

  • Cevap: Yakın çevremde trafik yoğunluğunu azaltmak için akıllı trafik yönlendirme sistemleri geliştirilmiştir. Bu sistemler sayesinde sürücüler, en hızlı rotaları bulabilmekte ve trafik sıkışıklığından kurtulabilmektedir.

4. Sınıf Ferman Yayıncılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 113 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry