7. Sınıf Aydın Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 12-13-14 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Aydın Yayınları Sayfa 12-13-14
[syf]7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Aydın Yayınları Çözümleri Sayfa 12[/syf]2. BÖLÜM
GÜNEÇ SİSTEMİ ÖTESİ: Gök CİSİMLERİ
DERSE HAZIRLIK
Bulutsuz ve havanın açık olduğu bir gecede gökyüzüne baktığımızda yukarıdaki fotoğrafa benzer bir görüntü görebilirsiniz. Gökyüzünde gördüğünüz bu gök cisimlerine ne ad verilir? Bu gök cisimlerinin şekli nasıldır? Nasıl oluşmuşlardır?
- Cevap: Gözlem evi veya rasathanelerde gökyüzünde gözlemlenen cisimlere gök cisimleri adı verilmektedir. Gök cisimleri, gökyüzünde yer alan tüm cisimleri kapsamaktadır. Yıldızlar, gezegenler, uydular, kuyruklu yıldızlar, meteorlar olmak üzere tüm gök cisimlerini kapsamaktadır. Bu gök cisimlerinden bir tanesi olan yıldızlar küresel biçimdedirler. Bulutsu adı verilen yüksek yoğunluklu gaz ve toz bulutu içerisinde meydana gelmektedirler.
Küresel şekle sahip olan yıldızların oluşum süreci nasıl gerçekleşmektedir?
- Cevap: Güneş sistemi, Güneş ve çevresinde belirli yörüngelerde bulunan gezegenler, gök cisimlerinden oluşan sistemdir. Bu doğrultuda Güneş, bir yıldızdır. Dünya, Güneş sistemi gezegenlerinden bir tanesidir. Güneş, Dünya ve Güneş sisteminde bulunan gezegenler küresel şekillere sahiptirler. Küresel şekle sahip yıldız kümelerinde, yıldız kümelerinin bu şekle sahip olmaları büyük ölçüde meydana geldikleri galaksideki durumlarına bağlıdır. Toz bulutlarının ve ışımanın yüksek derecede olduğu küresel şekle sahip yıldız kümeleri içeren galaksilerde kütle çekim enerjisi oldukça yüksektir. Bu doğrultuda yeni yıldız oluşumu etki altında gerçekleşmekte ve genç yıldızlar küresel şekle sahip olmaktadırlar.
Yıldız Yaşam Süreci
Yıldız, doğada en bol bulunan element olan hidrojenin yavaş yavaş helyum, karbon, azot, oksijen ve demir gibi daha ağır elementlere dönüştüğü ve içinde çok yüksek sıcaklıklarda reaksiyonların yer aldığı bir gök cismidir.
Uzayda ekseni çevresinde dönen, gaz ve tozlardan oluşmuş, tüm yıldızların doğum yeri olan gök cismi ne bulutsu denir.
Yıldızların hemen hemen tüm özelliklerini başlangıçtaki kütlesi belirler. Bu özelliklerin arasında parlaklık, büyüklük, yıldızın gelişimi, yaşam süresi ve kaçınılmaz sonu da bulunur.
Yıldız ne kadar büyükse yaşam süresi de o kadar kısadır. Büyük yıldızların çekirdeklerinde daha büyük olan basınç, hidrojenin daha hızlı tükenmesine neden olur. En büyük yıldızlar ortalama bir milyon yıl yaşar ken kütlesi en düşük olan yıldızlar yakıtlarını çok yavaş tüketir ve on milyar yıl ile yüz milyar yıl arasında yaşarlar.
Başlangıç kütleleri sekiz Güneş kütlesinden fazla olanların hayatları süpernova patlaması ile son bulur ve yıldızdan geriye nötron yıldızları veya kara delikler kalır.
Başlangıç kütleleri sekiz Güneş kütlesinden az olanların hayatları ise gezegenimsi bulutsu olarak son bulur. Yıldızdan geriye demir ve karbon yığını olan beyaz cüce kalır.
Yıldızlar kütlelerinin büyüklüklerine göre farklı isimler almışlardır. Bunlar büyükten küçüğe doğru Kırmızı Üstdev, Kırmızı Dev, Nötron Yıldızı ve Beyaz Cüce olarak sıralanır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Ölen ya da ömrü bitmek üzere olan yıldızların bir süre sonra kütlesi merkeze doğru çekilir. Sonunda tüm kütle bir noktada toplandığı için var olan kütlenin çevresinde olan herşeyi içine alıp yutmaya başlar. Bu kozmik yapılı ölü yıldıza kara delik denir. Bulutsular görünen şekillerine göre bazı türlere ayrılır.
Sahip olduğu hidrojen elementinin verdiği salma çizgisinden dolayı salma bulutsusu, yoğun olmaları sebebiyle içerisinden veya arkasından hiçbir ışık geçirmeyen karanlık bulutsusu, yakınında bulunan bir yıldızdan aldıkları ışığı sayesinde aydınlanan yansıma bulutsusu, dış katmanlarını uzaya saçarak merkezinde sıcak bir beyaz cüce bırakan gezegenimsi bulutsu ve büyük kütleli yıldızların ömürlerinin sonunda şiddetli bir süpernova patlaması sonucu katmanlarını uzaya saçtığı, dağınık yapılardaki süpernova kalıntıları bulutsu türlerine örnek verilebilir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Çözümleri Aydın Yayınları Sayfa 12-13-14 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.