Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uncategorized

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Sayfa 74-75-76-77

5. Sınıf E Kare Yayıncılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 74-75-76-77 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Sayfa 74-75-76-77

[syf]5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Çözümleri Sayfa 74[/syf]

2. Konu: İklim ve İnsan

Anahtar Sözcükler: İklim, hava olayı Başlarken

Haritada (Harita: 3.3) bir şehir belirleyiniz. Bu şehirde verilen hava sıcaklıklarına göre hangi kıyafetlerinizi giyeceğinizi nedenleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Ben Sinop’ta yaşadığımı düşünüyorum. Sinop’ta yağış gösterdiğinden dolayı uzun kollu ve kapşonlu kıyafet giyerdim. Mont da alırdım yanıma şemsiye de. Yağmurdan ıslanmamak gerekmektedir.

Hava durumunu takip etmek niçin önemlidir?

  • Cevap: İnsanın doğal olarak yaşanabilecek hava felaketlerine hazırlıklı olmasını sağlar. Hava durumuna göre günlük işlerimizi planlarız. Yağmurlu günde dama biber serilmez, ya da çok aşırı sıcak olacaksa hava dışarı çıkılmaz gibi.

Aşağıda çeşitli faaliyetler görüyorsunuz. Sizce iklimin bu faaliyetler üzerinde nasıl bir etkisi olabilir? Kendi tecrübelerinize dayanarak açıklayınız.

  • Cevap: Üzüm yetiştirmek veya toplamak için havanın uygunluğuna dikkat edilir. Kayak yapılacaksa kar yağışının olması gerektiğinden kalın kıyafetler giyilir gibi tecrübeler edinebiliriz.
[syf]5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Çözümleri Sayfa 75[/syf]

Ülkemizde görülen iklim türleriyle ilgili aşağıdaki haritayı (Harita: 3.4) inceleyiniz. Açıklamaları okuyunuz. Yaşadığınız yerin hangi iklim türüne girdiğini söyleyiniz.

Akdeniz İklimi

Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. Doğal bitki örtüsü, kızılçam ormanları ile kısa boylu çalı ve ağaçlardan oluşan makilerdir.

Karadeniz İklimi

Her mevsim yağışlıdır. Yazlar çok sıcak değildir. Kışlar ise ılık geçer. Yağış fazlalığından dolayı bitki örtüsü ormandır. Günlük sıcaklık farkı azdır.

Karasal İklim

Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Uzun ve sert geçen kışlar hayatı olumsuz yönde etkiler. Bitki örtüsü kısa boylu otlardan oluşan bozkırdır. Gece ve gündüz sıcaklık farklılığı fazladır.

  • Cevap: Yaşadığım yer yazları kurak ve sıcak kışları ise ılık ve yağışlı geçtiğinden dolayı Akdeniz İklimi içinde yer almaktadır.

İklim şartlarından etkilenmeden hayatımızı yıl boyunca aynı şekilde sürdürebilir miyiz? Neden?

  • Cevap: Hayır çünkü mesela yıl içinde hava hep aynı kalmayacağından ötürü giydiklerimiz değişir. Bunun yanında yıl içinde yapacağımız faaliyetleri düşündüğümüzde uygun iklim koşulların aramamız bunu desteklemektedir.

Aşağıdaki görselleri ve açıklamaları inceleyiniz, iklimin insan faaliyetlerine etkisi hakkındaki görüşlerinizi belirtiniz.

Deniz turizmi, Ege ve Akdeniz kıyılarında sıcaklığa bağlı olarak gelişmiştir (Görsel: 3.20). Kış turizmi, kar yağışına bağlı olarak Uludağ (Bursa), Palandöken Dağı (Erzurum) gibi yerlerde gelişmiştir.

Özellikle ülkemizin doğusunda meydana gelen kar yağışı, faaliyetleri olumsuz etkiler (Görsel: 3.21).

Yağışların yetersiz olduğu yerlerde verimli toprakların sulanması için barajlardan ve sulama kanallarından faydalanılır. Daha çok karasal iklimin olduğu yerlerde baraj ve su kanallarına ihtiyaç duyulmaktadır (Görsel: 3.22).

Ülkemizin kuzeyinde ormanlık alanlar fazla olduğundan ev yapımında ahşap malzeme kullanılır. Güneydoğu Anadolu’da taş duvarlı, toprak damlı evler yaygındır. Akdeniz çevresinde taştan, karasal iklimin görüldüğü yerlerde kerpiçten evler yapılır (Görsel: 3.23).

  • Cevap: Ülkemizde farklı iklimler görülür. İç Bölgelerde daha çok Karasal İklim egemenken kıyılarda daha çok Akdeniz iklimi görülmektedir.
[syf]5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Çözümleri Sayfa 76[/syf]

İklim tipleri, yetiştirdiğimiz ürünlere de etki eder. Aşağıda bununla ilgili örnekler görüyorsunuz.

Karasal iklim: Buğday, arpa, şekerpancarı üretimi yaygındır. Konya ve çevresi tahıl ambarı olarak bilinir.
Akdeniz iklimi: Zeytin, pamuk ve turunçgillerin üretimine elverişlidir.
Karadeniz iklimi: Ülkemizin, Karadeniz’e kıyısı olan yerlerinde ılıman iklim ve bol yağış isteyen çay; Karadeniz kıyı şeridinde mısır; Trabzon, Giresun ve Ordu’da fındık; orta kısımlarda tütün yetiştirilir.

Yaşadığınız yer ve çevresinde görülen iklim tipi ile burada yetiştirilen ürünlere başka hangi örnekleri verebilirsiniz?

  • Cevap: Yaşadığım yer Akdeniz Bölgesi. Burada en çok pamuk, tütün, domates, biber ve son zamanlarda muz üretimi çokça yapılmaktadır.

SIRA SİZDE

İklimlerle ilgili aşağıdaki bilgileri kontrol ediniz. Yanlış olduğunu düşündüğünüz bilgilerin doğrusunu aşağıda boş bırakılan yerlere yazınız.

Ülkemizde İklimler

1. Ülkemizde en yaygın iklim tipi karasal iklimdir. Doğrudur.
2. Ülkemizde, iklim çeşitliliği en fazla Edirne ve çevresindedir. Hayır yanlıştır en çok Akdeniz Bölgesi’ndedir.
3. Bütün kıyılarımız Karadeniz iklimi etkisi altındadır. Yanlıştır. En çok Akdeniz iklimi etkisi altındadır.
4. Ülkemizde görülen en önemli iklim tipi Akdeniz iklimidir. Doğrudur. Çünkü çoğu kıyımızda bu iklim görülür.
5. Ülkemizin güneyi tamamen Akdeniz ikliminin etkisindedir. Doğrudur.

  • Cevap:

SIRA SİZDE

Aşağıdaki örnek metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız.

Merhaba, ben Fatih. Van’da yaşıyorum. Kışın yollarımız kar yağışı nedeniyle bazen kapanır. Yollar açılana kadar okula gidemediğimiz zamanlar olur. Ailem iklim şartlarının etkilerini bildiğinden un, şeker, yağ, zeytin, peynir gibi erzaklar alarak kışa hazırlık yapar. Böylece gıda sıkıntısı yaşamayız.

Bu iklimin konut tipi ve giyinme üzerinde nasıl bir etkiye sahiptir?

  • Cevap: Bu iklim tipi çatılı kiremitli bir ev tipini gerektirir. Çünkü çok soğuktur hava. Giyim konusunda ise çok yünlü ve sıcak tutacak elbiselerin tercih edildiği bir iklim tipidir.

Bu iklimin özelliklerinin günlük yaşantıya ve faaliyetlere etkisini örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Bu iklim genelde insanların dışarda çok vakit geçiremediği bir iklimdir. Çok soğuktur tarıma pek elverişli bir ortam yoktur. Daha çok kapalı mekanlarda vakit geçirilir. Hayvancılık en çok yapılan geçim kaynaklarının başında gelir.
[syf]5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Çözümleri Sayfa 77[/syf]

SIRA SİZDE

Aşağıda iklimler ile ilgili verilen bilgileri inceleyiniz. Bu bilgiler doğruysa “D” harfini, yanlışsa “Y” harfini işaretleyiniz.

  • Cevap:

1. Turizmle ilgili faaliyetlerimizi etkiler. (D)

2. Hangi hayvanı besleyeceğimizi etkilemez. (Y)

3. Beslenmemizi etkiler. (Y)

4. Hangi tarım ürünlerini yetiştireceğimizi etkiler. (D)

5. Bitki örtüsü üzerinde belirleyici etkenlerdendir. (D)

6. Ülkemizde ulaşıma olumsuz yönde etki etmez. (D)

7. Yaşadığımız evlerin yapı malzemesini etkiler. (D)

8. Hangi kıyafeti giyeceğimizi etkiler. Bu yüzden yılın her ayı aynı tip kıyafetler giyemeyiz. (D)

NELER ÖĞRENDİK?

GÖZDEN GEÇİRME

İklimin hayatınızda yaptığı olumlu ve olumsuz etkilere örnekler veriniz.

  • Cevap: İklim yazın çok aşırı sıcaklarda kışında çok soğuk iklimlerde dışarı çıkamamama bunun yanında hasta olmama bazen de dostlarımla sosyalleşmeme engel oluşturabiliyor. Olumlu yönlerine baktığımda ise bahar aylarında bana temiz hava ile beraber büyük tazelenme getirmesi, tarımın çeşitli olduğu zamanlarda sevdiğim yiyeceklere daha kolay ulaşmamı ve dostlarımla deniz kenarında kahve keyfi yapmamı sağlamasıdır.

ÜRÜN DOSYASI

Çevrenizdeki binaların hangi malzemelerden yapıldığını gözlemleyerek belirlemeye çalışınız. Daha sonra aile büyüklerinizle bu konuda kısa bir görüşme yaparak notlar alınız. Çalışmanızı sınıfa getirerek arkadaşlarınıza okuyunuz. Ürün dosyanızda saklayınız.

  • Cevap: Çevremde daha çok betonerme evlerin olduğunu görmekteyim. Betonerme evler ısıyı daha çok tuttuğundan kışın soğuk iklim düşünüldüğünden tercih ediliyormuş. Bunun yanında malzeme daha ucuz ve daha uzun süreli kullanılabiliyormuş bu evler.

ÖZ DEĞERLENDİRME

1. Yaşadığım yerin ve çevresinin iklimini açıklayabilirim. ? X
2. İklimin, yaşadığım yerde ve çevresinde insan faaliyetlerine etkisine örnek verebilirim.  ?X
3. İklimin farklı yerlerde değişiklik gösterdiğini bilirim. ?X

DİĞER KONUYA HAZIRLIK

Sınıfa manzara, deniz, tünel, köprü, bina fotoğrafları getiriniz.

  • Cevap:

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Çözümleri E Kare Yayınları Sayfa 74-75-76-77  ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry