“5. Sınıf Yargı Yayınevi Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 53 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
5. Sınıf Yargı Yayınevi Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 53 Cevabı
1. Allah (c.c.) ile Hz. Peygamberimiz (s.a.v.) arasındaki sevgiyi araştırınız.
- Cevap: Resulullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Üç özellik vardır, ki bunlar kimde bulunursa o, imanın tadını alır: Allah ve Resulünü her şeyden fazla sevmek. Sevdiğini yalnızca Allah için sevmek. Allah kendisini küfür bataklığından kurtardıktan sonra tekrar küfre dönmeyi, ateşe atılmak gibi çirkin ve tehlikeli görmek.”
2. Riya ve ihlas kavramlarını araştırınız.
- Cevap: Öncelikle “riya” kavramını açıklıyoruz: Sözlükte “göstermek, gösteriş yapmak” anlamlarına gelen riya, dinî bir kavram olarak, sırf Allah rızası için yapılması gereken ibadetleri ve güzel davranışları kendini beğendirmek ve insanlara göstermek amacıyla yapmak demektir. İhlas ise, riyanın zıddı olmakla birlikte “bir şeyi hâlis kılmak, halis olmak, özünü almak ve seçmek” demektir. Din ıstılahında ise îmân, ibâdet, itâat, ahlâk, amel, dua… gibi her türlü dinî görevleri, halkın övme ve beğenmesini, yerme ve kınamasını düşünmeksizin sırf Allah için iyi ve halis bir niyetle yapmak, şirk, nifak, riya (gösteriş) ve süm’a (duyurma) vb. şâibelerden uzak durmak, söz, fiil ve davranışlarında samimi ve dosdoğru olmak demektir.
3. Size en yakın camiden gelen ezanı dinleyiniz, saatini ve hangi vakit namazının habercisi olduğunu defterinize yazınız.
- Cevap: Çevrenizdeki bir camiye gidip gözlem yapmalısınız.
4. Abdestin beden temizliğindeki önemini araştırınız.
- Cevap: Beden temizliği, vücudumuza ait bazı kısımların temizlik ve bakımı ile elbise, çorap ve ayakkabıların temizliğini içine alır. Temizliği önem arz eden vücut kısımları şunlardır: eller, ayaklar, tırnaklar, ağız ve dişler, gözler, burun ve kulaklar, saç-sakal ve avret bölgeleri. Genel vücut temizliği Vücut temizliği derinin kir ve salgılardan arındırılması için, sabun ve 37-38 oC sıcaklıktaki suyla yıkanmasıdır. Her gün, değilse iki günde bir, en geç haftada bir defa yıkanmalıdır. Peygamber (sas)’in hiç olmazsa haftada bir kere vücudun tamamen yıkanmasını ve her türlü kir, pis kokudan arındırılmasını tavsiye ettiği bilinmektedir. Su ile temasın vücudun elektrik yükünü dengelediği, ılık/sıcak suyla yıkanmanın asabî ağrıları azaltıp giderdiği, çeşitli romatizmal hastalıklara iyi geldiği, günlük gerginlikleri azalttığı, ferahlık ve zindelik verdiği, kan dolaşımını uyardığı, cilt sağlığına iyi geldiği bilinmektedir. Bu faydaların bir kısmı, soğuk duş/banyo ile de temin edilebilmektedir. Soğuk duş alamayanların, hiç olmazsa ılık-sıcak duştan sonra el, kol, yüz, ayak ve bacaklarını soğuk suya tutmaları faydalı olur. Aşırı sıcak su ile temas ve aşırı keselenme cild sağlığını bozar.
5. Hz. Peygamberimizin (s.a.v.) hayatında namazın yeri ve önemini araştırınız.
- Cevap: Hz. Peygamber (asm), kendisi ibadetlere son derece düşkün olmasına rağmen, ümmetinin daha fazla ibadet etme gayretiyle de olsa, aşırı gitmesini hoş karşılamamış, bunu helâk sebebi saymıştır. Hz. Peygamber (asm)’in ibadet hayatı hakkında bilgi alan üç sahabi, onun geçmiş ve gelecek bütün günahları affedilmesine rağmen böyle ibadet etmesini göz önüne alarak; biri hayatı boyunca uyumadan geceleri namaz kılacağını, ikincisi hayatı boyunca oruç tutacağını, üçüncüsü de evlenmeyeceğini söylemiştir
6. Hz. Peygamberimizin (s.a.v.) insani özelliklerini araştırınız?
- Cevap: Peygamberimiz bir peygamber olmasının yanı sıra bizler gibi bir beşerdi. Bizden tek farkı vahye muhatap olmasıdır. Efendimiz çocukları çok sever onları kucağına alıp okşardı. Son derecede alçak gönüllü idi. Zengin fakir ayrımı yapmazdı. Hastaları ziyaret eder, iyileşmeleri için dua ederdi. Sol yanı üzerine uyurdu. Dişlerini temizlemek için misvak kullanırdı Peygamberimiz doğru sözlü idi Verdiği sözden dönmezdi ve yalancıları hiç sevmezdi Çobanlık ve ticaretle uğraşırdı. Peygamberimiz yaşlılara saygılı davranır, küçüklerine sevgi ve şefkat gösterirdi İnsanlara karşı güler yüzlüydü.
7. Temizlik alışkanlıklarımızı kontrol edelim, arkadaşlarımızla nasıl temizlik yaptığımızı tartışalım
- Cevap: Dişlerimi fırçalarım yüzümü yıkarım yemekten sonra ellerimi yıkarım.
8. Riya kelimesinin manasını araştırınız ve cümlede kullanınız.
- Cevap: Sözlükte “göstermek, gösteriş yapmak” anlamlarına gelen riya, dinî bir kavram olarak, sırf Allah rızası için yapılması gereken ibadetleri ve güzel davranışları kendini beğendirmek ve insanlara göstermek amacıyla yapmak demektir. Örnek cümleler “Hiçbir zaman ibadetlerimize riyayı karıştırmamalıyız.” “Riya konusuna çok dikkat ediyorum.”
9. İhlas kelimesinin manasını araştırınız ve cümlede kullanınız.
- Cevap:
İhlas, “bir şeyi hâlis kılmak, halis olmak, özünü almak ve seçmek” demektir. Din ıstılahında ise îmân, ibâdet, itâat, ahlâk, amel, dua… gibi her türlü dinî görevleri, halkın övme ve beğenmesini, yerme ve kınamasını düşünmeksizin sırf Allah için iyi ve halis bir niyetle yapmak, şirk, nifak, riya (gösteriş) ve süm’a (duyurma) vb. şâibelerden uzak durmak, söz, fiil ve davranışlarında samimi ve dosdoğru olmak demektir. Örnek cümleler “İbadetlerimizi ihlaslı bir şekilde yerine getirmeliyiz. “İhlaslı bir şekilde yapılan ibadetler insana huzur verir.”
“5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Yargı Yayınevi Sayfa 53” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.