6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sevgi Yayınları 6. Ünite Vücudumuzdaki Sistemler ve Sağlığı Sayfa 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238 3.Bölüm Sistemlerin Sağlığı Etkinlik Soruları ve Cevapları
6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı 3. Bölüm Sistemlerin Sağlığı Cevapları
6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 226 Cevabı
Vücudumuzda benzer görevleri olan organlar, bir araya gelerek neyi oluşturur?
- Cevap: Yapıları ve görevleri aynı olan hücreler dokuları, değişik dokularda bir araya gelerek organları oluşturur. Belirli görevleri yapan organlar bir araya gelerek sistemleri oluşturur. Benzer özellikte ve yapıdaki hücreler belli bir görevi yapmak üzere bir araya gelerek dokuları oluştururlar. Belirli bir görevi yapmak üzere bir araya gelen dokular, organları meydana getirirler. Bir görevi yapmak için birlikte çalışan organların oluşturduğu grup sistem adını alır.
Yaşamınız için önemli olan sistemlerimizin sağlığı konusunda neler yapıyorsunuz?
- Cevap: Destek ve hareket sistemlerinin sağlığı için beslenmemde protein, kalsiyum ve fosforca zengin besinlere yer veriyorum. İskelet yapımın bozulmaması için ani hareketlerden kaçınıyor, duruş ve oturuş şeklime dikkat ediyorum. Ayrıca düzenli spor ve egzersiz yaparak kas ve kemiklerimi güçlendiriyorum.
Sistemlerin Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler
Araştıralım
İç salgı bezlerinin sağlığını korumak için neler yapılması gerektiği ile ilgili yaptığınız araştırmanın sonuçlarını sınıfta arkadaşlarınızla tartışınız.
- Cevap: İç salgı bezlerinin sağlığını korumak için düzenli ve dengeli beslenmeliyiz. Vücudumuz için zararlı olan, birçok sistemde görevli yapı ve organları olumsuz etkileyen ve bağımlılık yapan alkol, sigara, uyuşturucu gibi maddelerden uzak durmalıyız. Vücudumuzu, gelişmemizi ve davranışlarımızı düzenli olarak gözlemlemeliyiz. Bunlarda normal olmayan bir değişiklik ya da ne olduğunu bilemediğimiz bir gelişme olduğunda aile büyüklerini bilgilendirmeli ve doktora gitmeliyiz.
6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 227 Cevabı
Büyüme çağındaki kişilerde büyüme hormonu normal değerin üstünde ya da altında salgılanırsa bazı hastalıklar ortaya çıkmaktadır.
Yandaki fotoğrafta, solda normal büyüyüp gelişmiş bir kişi görülmektedir. Resimdeki kişilerin büyüme durumlarını inceleyip karşılaştırınız ve aşağıdaki soruları defterinize yazarak cevaplayınız.
Büyüme şekillerine göre ortadaki ve sağdaki kişilerin büyümeleriyle ilgili duruma hangi adlar verilir?
- Cevap: Ortadaki kişi cüce sağdaki kişi ise dev hastalığından etkilenmiştir.
Bu kişilerdeki büyüme hormonu salgısıyla ilgili neler söyleyebilirsiniz?
- Cevap: Büyüme hormonu, büyüme döneminde az salgılandığında cücelik; çok salgılandığında ise kol ve bacaklardaki uzun kemiklerde ve çene kemiklerinde aşırı büyüme görülür
Çevrenizde şeker hastası var mı? Var ise şeker ölçüm cihazı kullanıyor mu? Bu kimselerden, sağlıklarını korumak için neler yaptıklarını öğreniniz. Edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Evet, benim dayım şeker hastası ve ölçüm cihazı kullanıyor. Sağlıklarını korumak için şekerden, alkol ve sigaradan uzak duruyorlar. Çayını açık içiyor, sakatat ve yağlı gıdalardan uzak duruyor.
6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 228 Cevabı
Destek ve Hareket Sisteminin Sağlığı
Yaşamımız için bu kadar önemli olan destek ve hareket sistemimizin sağlığı konusunda neler yapmalıyız? Hangi besinler kas ve kemiklerimizin güçlenmesine yardımcı olur? Spor ve egzersiz yapmak kas ve kemiklerimizi nasıl etkiler? Sıramızdaki oturuş şeklimiz, günlük yaşamda yaptığımız bazı hareketler destek ve hareket sistemimizi etkiler mi?
- Cevap:
Destek ve hareket sisteminin sağlığını korumak için neler yapılması gerektiğini İnternet, ansiklopedi vb. kaynaklardan araştırınız. Araştırma sonuçlarınızla bir poster sunusu hazırlayarak sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap:
✓ Düzenli ve dengeli beslenilmelidir.
✓ Bol miktarda protein içeren süt, et, balık, yumurta ve baklagiller gibi besinleri tüketilmelidir.
✓ Ağır yük taşınmamalıdır.
✓ Aşırı kilolardan ve spordan kaçınılmalıdır.
✓ Duruş ve oturuş biçimlerin dikkat edilmelidir.
✓ İskelet ve kasların gelişmesi için yaşa uygun spor yapılmalıdır.
✓ Ani darbe ya da zorlamalarda kemikler kırılabilir. Kırıklar genelde kemiğin zarar gören kısmı alçıya alınarak tedavi edilir. Kırık, çıkık ve burkulmalarda doktora gidilmelidir.
6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 230 Cevabı
Sindirim sistemimizin sağlığını korumak için neler yapmamız gerektiği konusunda yaptığınız araştırmayı sınıfta arkadaşlarınıza sunarak sonuçları tartışınız.
- Cevap:
✓ Yeterli ve dengeli beslenmeliyiz.
✓ Besinleri iyice çiğnendikten sonra yutulmalı ve yemek yavaş yemeliyiz.
✓ Besinleri aşırı sıcak veya aşırı soğuk olarak tüketmemeliyiz.
✓ Günde en az iki litre su içmeliyiz.
✓ Kafeinli, asitli, boyalı vb. katkı maddeli içeceklerden uzak durmalıyız.
✓ Aşırı tuzlu ve baharatlı gıdalar tüketmeliyiz.
✓ Öğün aralarında meyve yemeliyiz.
✓ Ağız ve diş sağlığına önem vermeliyiz.
✓ Düzenli olarak spor yapmalıyız.
6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 231 Cevabı
Ülkemizde en çok görülen dolaşım sistemi hastalıkları nelerdir? Bu hastalıklardan korunmak için yapılması gerekenleri araştırınız. Edindiğiniz bilgileri sınıfınızda arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Kalp krizi, Kalp yetmezliği, Hemofili, Damar tıkanıklığı, Varis, Damar sertliği, Yüksek Tansiyon, Lösemi, Hemoroit
Dolaşım sistemi hastalıklarından korunmak için şunları yapmalıyız;
✓ Yeterli ve dengeli beslenmeliyiz.
✓ Düzenli olarak spor yapmalıyız.
✓ Aşırı yorgunluk ve stresten, sigara ve alkol gibi zararlı maddelerden uzak durmalıyız.
✓ Hareketsiz ya da uzun süre ayakta durmamalıyız.
6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 234 Cevabı
1) Aşağıda boş bırakılan yere böbreklerimizin sağlığı için suyun neden önemli olduğunu açıklayan birkaç cümle yazınız.
- Cevap: Böbrek sağlığı için su önemlidir. Yeterli miktarda su içilmezse böbrek taşı oluşur. Yeteri kadar su içilmezse ileri zamanlarda farklı hastalıklar vücudumuzda çıkabilir.
2) Aşağıda sistemlere ait yapı ve organları gösteren modeller ile bu sistemlere ait hastalıklar verilmiştir. Bu sistemlere ait hastalıkları modellerin altındaki yerlere yazınız.
- Cevap: Cücelik Şeker hastalığı Böbrek taşı Sarılık Kanser İshal Devlik Romatizma Kemik kırılmaları Ülser Zatürre Anemi Böbrek yetmezliği Guatr Grip
3) Aşağıda duyu organlarına ait modeller ve duyu organlarına ait hastalıklar verilmiştir. Bu modellere ait hastalıkları modellerin altındaki yerlere yazınız.
- Cevap: Saman nezlesi Egzama Kurdeşen Sinüzit Dil iltihabı Kanser Mantar Burun kırığı Katarakt Kemik kaynaşması Burun kanaması Renk körlüğü Uyuz
6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 235 Cevabı
Bilinçsiz ilaç kullanımı konusunda farkındalık oluşturacak poster hazırlayınız. Posterinizi aşağıda bırakılan alana tasarlayınız.
- Cevap: Bilinçsiz ilaç kullanımı, hastalanmaya, sakat kalmaya ve ölümlere neden olabilir. Bilinçli ilaç kullanımı sayesinde ayrıca hastalanmalar, sakat kalmalar ve ölümler engellenmektedir. Bu konuda farkındalık oluşturacak poster:
6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 237 Cevabı
Organ Bağışının Önemi
Doku ve organ bağışı; 18 yaşından büyük sağlıklı kişilerin, bazı doku ve organlarının, ölümleri hâlinde bu doku ve organlara ihtiyacı olan kişilere nakledilmesine izin vermesidir.
6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 238 Cevabı
1) Organ bağışlamanın ve organ naklinin toplumsal dayanışmayı nasıl etkilediğini aşağıdaki alana kısaca açıklayınız.
- Cevap: Paylaşma artar. Birbirimize destek olmuş oluruz. İnsanların zor günlerinde umut oluruz. Yani bu bakıma bağış yapmamız çok önemlidir. Organ bağışı ve organ nakli önemlidir.
2) Organ bağışı kampanyası düzenlediğinizi var sayarak organ bağışının önemini belirtecek özgün bir afiş düzenleyiniz. Sınıf arkadaşlarınızla birlikte afişlerinizi panoda sergileyiniz ve en iyi afişi seçiniz. Seçilen afişi hazırlayan arkadaşınızı hep birlikte alkışlayarak ödüllendiriniz.
- Cevap:
6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.