9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 170 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 170 Cevapları Pasifik Yayınları
Miktar
Gazın hacmi ve basıncı gazın miktarına göre farklılık göstereceği için gazın durumundan söz edilirken miktarı da belirtilmelidir. Gazların miktarını, taneciklerini sayarak belirlemek mümkün müdür? Bu şekilde miktar belirlemek pratik olur mu?
Madde miktarı, mol birimiyle ifade edilir. Gazların miktarı için de aynı birim kullanılır. Karbon-12 izotopunun 0,012 kilogramı (12 g) içinde bulunan atom sayısına eşit atom ya da molekül içeren gazın miktarına 1 mol (n) denir. Bir mol gaz içinde, Avogadro sabiti (sayısı) kadar atom ya da molekül bulunmaktadır. Avogadro sabiti (sayısı) 6,022.1023 tür. Avogadro sayısı kadar atom ya da molekül içeren bir gazın kütlesine mol kütlesi (M) denir.
HÂL DEĞİŞİM GRAFİKLERİ
Bir madde belirli koşullarda ısıtıldığında ya da soğutulduğunda hâl değiştirir. Kolonyanın buharlaşması, mumun erimesi, suyun donması hâl değişimine örnektir. Bir maddenin ısıtılarak hâl değiştirmesi sırasında sıcaklık zamanla nasıl değişir? Bu değişimin grafiği nasıldır?
Bunları Biliyor musunuz?
Mol kütlesinin simgesi MA şeklinde gösterilir. Ancak bu eski bir gösterim olduğu için yavaş yavaş terk edilmektedir. Gaz kelimesi, Yunancada “karışıklık” anlamındaki “kaos” tan gelmektedir.
Buzun Isıtılması Etkinliğin Amacı
Buzun ısıtılması sırasındaki sıcaklık değişimini belirli aralıklarla ölçerek elde edilen verilerle grafik çizmek ve grafiği yorumlamak.
Etkinliği Uygulayalım
1-ikişer kişilik gruplar oluşturunuz (Malzeme ve laboratuvar ortamına göre gruptaki kişi sayısını değiştirebilirsiniz). Destek çubuğunu üç ayağa sabitleyiniz. Destek çubuğuna, bağlama parçasını ve kıskacı tutturunuz.
2-Beherglasın yarısına kadar buz koyunuz. Beherglası şekildeki gibi sacayağın üzerine oturtunuz.
3-Delikli lastik tıpadan geçirilmiş termometreyi tıpanın olduğu yerden, termometrenin haznesi beherglastaki buz seviyesinin yaklaşık yarısında olacak şekilde kıskaca tutturunuz (Termometrenin haznesi beherglasın tabanına değmemelidir.).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 170 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.